Interaktivno: Istočna Evropa odumire pred očima svijeta

Očekuje se da će se Istočna Evropa dramatično smanjiti tokom narednih nekoliko desetljeća. Uprkos tome, većina zemalja odbija implementirati rješenja koja bi usporila nadolazeću demografsku katastrofu.

Prema novim projekcijama UN-a, vodeće zemlje po odumiranju stanovništva nalaze se u Istočnoj Evropi (s nekoliko njih u centralnom i sjevernom dijelu kontinenta).

Među prvih deset zemalja čija će populacija do 2050. godine biti smanjena za 15 posto ili više nalaze se i Hrvatska i Srbija.

U Bugarskoj, zemlji čija se populacija smanjuje najbrže na svijetu, očekuje se da će se stanovništvo smanjiti sa 7 miliona u 2017. godini na 5,4 miliona u 2050.

I druge zemlje regije bilježe negativan trend rasta broja stanovnika. U Bosni i Hercegovini će 2050. godine živjeti 13 posto manje stanovnika nego danas

Prema projekciji UN-a, afričke zemlje će bilježiti najbrži rast. U Nigeru će se do 2050. godine broj stanovnika povećati za 219 procenata – sa 21 milion u 2017, na 68 miliona u 2050.

Među vodećim zemljama u brzini rasta broja stanovnika nalaze se Angola (155 posto rasta) i Uganda (147 posto).

“Mnoge postkomunističke zemlje Srednje i Istočne Evrope spremaju se za veliki demografski pad”, kazao je za portal Quartz Tomas Sobotka, glavni istraživač u Wittgensteinovom centru, koji analizira dinamiku stanovništva. “Štoviše, mnogi su već u posljednjih 25 godina doživjeli veliki pad broja stanovnika”, dodaje on.

Najmanje 11 zemalja smanjilo se za više od 10 posto po broju stanovništva od 1989, uključujući Bugarsku, Rumuniju i Ukrajinu. Bosna i Hercegovina je izgubila 21 posto stanovništva. Bugarsko stanovništvo se, na primjer, smanjilo sa devet miliona 1989. godine na 7,1 milion u 2017. godini.

Istraživač Wittgensteinovog centra kaže da su za ovaj gubitak stanovništva odgovorna tri faktora – pada stope plodnosti, masivne migracije i relativno visoka smrtnosti.

Izvor: Al Jazeera