Mapa: Gdje mladi najteže nalaze posao

Priredio: Fahrudin Smailović

Među pojedinim regijama, najviše stope nezaposlenosti među mladima – iznad 30 posto – bilježe arapske države, teško pogođene brojnim geopolitičkim napetostima.

Kada su u pitanju zemlje regije, najvišu stopu (iznad 30 posto) bilježe Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija. Podaci za Kosovo nisu prikazani.

U Albaniji, 28 do 35 posto mladih od 15 do 24 godine ne može naći posao, dok u Sloveniji taj procent iznosi 13 do 20 posto.

Broj nezaposlenih mladih širom svijeta porast će ove godine, prvi put u zadnje tri godine, i to za 500.000, na ukupno 71 miliona, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u najnovijem izvještaju.

Stopa nezaposlenosti među mladima porast će ove godine na 13,1 posto, s prošlogodišnjih 12,9 posto. Time će se ponovo približiti rekordnih 13,2 posto, zabilježenih 2013. godine, procjenjuju u ILO-u.

Glavni je razlog za to povećanje neočekivano duboke recesije u pojedinim ključnim ekonomija u nastajanju, fokusiranim na izvoz robe te stagnacija u pojedinim razvijenim zemljama, upozorava viši ekonomist ILO-a i glavni autor izvještaja Steven Tobin.

Situacija bi se trebala stabilizirati iduće godine, pokazuje izvještaj.

Izvor: Al Jazeera