Mapa: Evropa precjenjuje broj muslimana

“Na svakih 100 stanovnika u vašoj zemlji koliko ima muslimana?”, pitala je istraživačka agencija IPSOS MORI u svom obimnom istraživanju razlike između percepcije i stvarne slike u vezi s raznim pitanjima.

Zaključili su da ljudi uglavnom imaju jako pogrešnu percepciju o broju muslimana u svojim zemljama – uglavnom precjenjuju taj broj.

Francuzi najviše griješe u ovoj procjeni; većina ih procjenjuje da 31 posto njihovih državljana čine muslimani, dok je stvarni broj samo 7,5 posto.

Na drugom su mjestu Italijani, koji u prosjeku procjenjuju da su od 100 njihovih državljana 23 muslimani. Ustvari, od 100 Italijana samo su 5,5 posto i muslimani.

Nijemci smatraju da 21 posto njihovih državljana sačinjavaju muslimani, dok je stvarni broj pet posto.

Od svih navedenih zemalja samo Turska, većinski muslimanska zemlja, potcjenjuje broj muslimana. Turci procjenjuju da u zemlji živi 81 posto muslimana, dok je, prema posljednjim statističkim podacima, taj postotak dosta viši – 98 posto.

Koliki je stvarni, a koliki percipirani broj muslimana u drugim zemljama istražite u interaktivnoj mapi.

 Izvor: Ipsos MORI i agencije


Povezane

Al Jazeera donosi podatke koliko muslimana živi u zemljama Evropske unije i kakvi su stavovi ostalih Evropljana prema njima.

20 Jan 2016
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO