Mogu li Anita i Milica opet razgovarati

Ne znaju za ovo svi, ali su Đurđević (desno) i Mitić (lijevo) još ne tako davno bile koleginice na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (Al Jazeera)

Beograd ima u sećanju mnogo burnije dane od jučerašnjeg, no treba priznati da 31. maj nit’ je bio miran, niti ohrabrujući što se budućnosti Srbije tiče, i dok ovo pišem ne mislim uopšte na inauguraciju Aleksandra Vučića za novog predsednika Srbije.

Budućnost je nešto mnogo više nego sledećih pet godina Aleksandra Vučića u predsedničkoj fotelji Republike Srbije.

Istina, pet godina nije malo i mnogi su već frustrirani do neba što ne vide pomaka u ključnim političkim i društvenim sferama najveće zemlje bivše Jugoslavije, ali dok je jako teško predvideti sve što u toj polovini naredne dekade može da se desi i u Srbiji i na Balkanu uopšte, jedna je činjenica nemilosrdna i promeniti se neće.

Za pet godina dve mlade Beograđanke, aktivistkinje žustro zainteresovane politikom napuniće 32 godine. Jedna se zove Milica Đurđević i članica je i lice desničarske, proruske organizacije Zavetnici, a druga je Anita Mitić, direktorica regionalne organizacije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

Brojni obračuni

Kao da je juče premalo sukoba bilo u Beogradu – mediji su izveštavali o obračunima pripadnika Nove Stranke sa pripadnicima SNS-a u jednom od podzemnih prelaza na Terazijama, napadima na novinare Insajdera, Danasa, VICE-a i drugih, koji su izveštavali sa inauguracije Aleksandra Vučića za novog predsednika Srbije (što je mnogo zabrinjavajuće), apsolutni šlag na sve to, svojstveni konac što krasi delo, bio je protest Zavetnika koji je predvodila Đurđević tokom otvaranja festivala “Miredita, dobar dan”, a koji za cilj ima predstavljanje kosovske umetničke scene u Beogradu i beogradske u Prištini.

Zavetnici, zna se, smatraju da je Kosovo „Srce Srbije”, te su mnogi gosti beogradskog festivala za njih teroristi (kako su to sami juče naglasili), pa su otuda, protivno balkanskim običajima gostoprimstva, odlučili da otpevaju pred publikom festivala pesmu Kosovo, Kosovo, uz slike Hashima Thacija i Ramusha Haradinaja, što je izazvalo dosta ironičan aplauz. Sukoba nije bilo, dok je Mitić, jedna od organizatora festivala, rekla da će festival, uprkos protestu Zavetnika, sad i narednih dana nastaviti svojim tokom.

„Naš posao je da stvaramo onaj prostor za koji političari nemaju hrabrost da ga stvaraju”, rekla je Mitić juče.

Taj posao, po meni, pripada kako Aniti, tako i Milici, upravo zbog toga što je za mnoge u Srbiji Kosovo i dalje „Srce Srbije”, dok drugi deo društva itekako čezne za kontaktima za Prištinom i Tiranom i nekim normalnijim životom sa što manje granica.

Ne znaju za ovo svi, ali su Đurđević i Mitić još ne tako davno bile koleginice na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Iako danas stoje na apsolutno suprotstavljenim stranama „barikada” – Milica sa silno proruskom orijentacijom, protiv albanskog Kosova, protiv NATO-a, protiv učlanjenja Srbije u Evropsku uniju; dok Anita, kako privatno tako i zvanično tvrdo stoji za pomirenje u regionu, za pridruženje Srbije EU, čvrsto brani vrednosti Evropske unije (ponekad imam osećaj, žustrije nego i sam Brisel) – još ne tako davno njihovi kontakti su bili puni zdravog, otvorenog sukoba i nesloge na temu ključnih pitanja za budućnost Srbije.

Kraljice rasprava

Anita i Milica su poznate na FPN-u kao kraljice otvorenih javnih rasprava o temama o kojima Srbija danas ćuti. Za vreme studija, kao što su meni jednom rekle, nikad nisu bile prijateljice, ali su se družile, diskutovale, a u jednom trenutku su prekinule komunikaciju upravo zbog neslaganja na teme Kosova i Srbije.

Danas, kako su obe prepune energije i kako opstaju pri svojim idealima, jedna organizuje skup kosovskih umetnika u Beogradu, a druga ga ometa.

Srbiji itekako fali hrabra debata o temama koje, kako kaže prof. Stojiljković sa FPN-a, razaraju srpsko društvo. Tabu teme kojih se čak svi političari plaše do te mere, da nisu nijednom bile predmet skorašnje izborne kampanje kandidata. Jer niko se nije usudio da otvoreno, bez kompleksa, kompromisa i snažno, glasno govori o Kosovu, EU, NATO-u, Rusiji, a da ga narod posluša, da se shvati šta može da donese budućnost i zašto budućnost nije samo narednih pet godina.

Pet godina nije malo. Ali brzo će da prođe. Šta ćete vas dve, Anita i Milica, da uradite tokom narednih pet godina? Šta ćete vi biti u Srbiji tad? Hoćete li da se viđate u kuloarima Skupštine Srbije pa da ćaskate o fakultetskim danima, da se pozdravljate na ulici dok niko ne vidi, čekajući „svoje vreme jer ste još uvek mlade” ili možda ćete do tad, Anita Mitić i Milice Đurđević već jednom da sednete jedna naspram druge i hrabro otvorite tu „Pandorinu kutiju“ zajedno, vas dve, sa poštovanjem i uvažavanjem, za koje znam da jedna prema drugoj, uprkos duboke nesloge, posedujete?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Agencije