Saudijska ‘Igra prijestolja’

Saudijsko vodstvo će vjerovatno ublažiti retoriku kada sanira posljedice čistke u domovini, piše autor (AFP)

Je li subota bila poput „Crvenog vjenčanja“ za Kraljevinu Saudijsku Arabiju? Dok se priča zakuhava u Rijadu, evo o čemu se šuška na ulicama.

Sve je počelo ostavkom libanskog premijera Saada Haririja, što je očigledno montiran potez koji su zamislili i izveli njegovi sponzori u Rijadu.

U obraćanju emitovanom na TV kanalu u saudijskom vlasništvu, iz glavnog grada Saudijske Arabije, Hariri je rekao da daje ostavku u znak protesta zbog stranih intervencija na domaćoj političkoj sceni Libana. Kakva ironija.

Ključni razlog koji je dao za ostavku je da su mu, kao i njegovom pokojnom ocu, prijetili atentatom.

Raketom na Rijad

U sumrak su stigli izvještaji o eksplozijama blizu Međunarodnog aerodroma Kralj Khalid u Rijadu. Ispostavilo se da su pobunjeni Husi (povezani s Iranom i saveznici bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, koji je djelomično povezan s Ujedinjenim Arapskim Emiratima) ispalili barem jednu balističku raketu iz Jemena prema Rijadu. To je ukazalo na činjenicu da rat u Jemenu ni blizu nije završen – više od dvije godine nakon što je Saudijska Arabija pokrenula akciju „Odlučna oluja“.

Blizu ponoći pala je još jedna “bomba”, ovaj put saudijska: Kraljevski dekret kojim se naređuju hapšenja nekoliko prinčeva, milijardera i istaknutih ličnosti, kao i otpuštanja visokih vladinih zvaničnika. Među njima su i sinovi bivšeg kralja Abdullaha te šef saudijske Nacionalne garde.

Sva tri događaja izazvat će tektonske promjene, ne samo u Saudijskoj Arabiji, već i u regiji i šire.

Haririjeva ostavka, ili otkaz koji su mu dali saudijski sponzori, trebala bi biti znak za uzbunu bilo kojoj vladi koja ne želi da u regiji bukne još jedan rat.

Dosta se priča o Izraelu. Nije tajna da Izrael izvodi vojne vježbe na sjevernom frontu već nekoliko mejseci. Dok Hezbollah podržava Assadov režim u Damasku, Tel Aviv razvija sisteme raketne odbrane. Logično je da će uskoro htjeti da ih testira.

Primoravanje Haririja da podnese ostavku pomoglo bi Izraelu da ograniči agresiju protiv Libana kao napad na pijune Irana. Sa politički neutralisanom Gazom, nakon što je Hamas predao ovlasti Palestinskoj samoupravi, Izrael bi ovo mogao smatrati optimalnim vremenom za napad. Takav napad također bi omogućio savršenu šansu Zapadu da testira „umjerenost“ novog saudijskog vodstva: Da li bi navijalo za Izrael?

U Jemenu, rat je koštao saudijsku privredu stotine miliona dolara. Ovaj rat je pokrenuo princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman kako bi vratio legitimnu vladu u Sani i uspostavio kontrolu nad Iranom, ali nije uspio učiniti ni jedno, ni drugo. Ali, ubijene su hiljade nedužnih ljudi, milioni su raseljeni, dok je Teheran dobio pomoć u pozicioniranju kao branitelj potlačenih na Bliskom istoku.

Ciljanje Rijada moglo bi natjerati mladog princa da bude još nepromišljeniji i destruktivniji u ekspediciji u Jemenu.

Zašto je pritvoren princ Alwaleed bin Talal

Ono što nije tako jasno je motiv masovnih hapšenja i otkaza koji su se dogodili u ranim jutarnjim satima u nedjelju. Otpuštanje šefa Nacionalne garde i nekadašnjeg mogućeg prijestolonasljednika je očigledna igra Bin Salmana da učvrsti vlast.

Međutim, zbunjuje pritvaranje milijardera, princa Alwaleeda bin Talala. Na papiru, Bin Talal i Bin Salman su savršen spoj: Obojica žele transformisati Saudijsku Arabiju u „sekularno društvo“, obojica preziru ideje demokratije i liberalizma te žele da predaju bogatstvo i suverenitet kraljevstva Sjedinjenim Državama.

Ranije sam razgovarao s čovjekom koji je radio za princa milijardera. Rekao mi je kako je moguće da je Alwalled zatvoren jer je odbijao da finansijski podržava stagnirajuću privredu Saudijske Arabije. Poruka Bin Salmana bogatoj eliti ove države je: Dajte pare ili idete u pritvor.

U saudijskoj verziji „Igre toba“ [arapska muška odjeća nalik tunici], 32-godišnji Bin Salman pokazuje da je spreman ugroziti cijelu regiju kako bi nosio kraljevsku odoru. Svojim djelima gotovo da je uništio Vijeće za zaljevsku saradnju (GCC); Jemen se više ne može smatrati funkcionalnom državom; Egipat samo što nije eksplodirao; a mogla bi se desiti i erupcija u Libanu. Mnogo je razloga za brigu.

Izvor: Al Jazeera