Ledena ploha – naša budućnost će platiti najveću cijenu

Jedan sat treninga je duplo skuplji nego što je bio i danas košta koliko mjesečna plata nekog od roditelja (Al Jazeera)

Piše: Naida Kurdija

Ne treba trošiti riječi na to u kakvoj situaciji su sportovi u BiH. Ne treba trošiti riječi ni na to u kakvoj su situaciji sportovi u prijestolnici BiH. Svaki je na određeni način oštećen.

Ustvari, oštećena su djeca. Oštećena je budućnost.

Da li je to zbog neosnovanog uvjerenja da nemamo potencijal i mislimo da ne možemo imati sportiste svjetskog glasa, pa s tim u vezi sve opstruiramo, moguće. Sarajevo je olimpijski grad, ili je to bar bio. Trebao biti, pokušava biti, neizvjesno je.

Teško je u ovom gradu pronaći krivca ili uzrok,  jer kao da je svaki pojedinačni i kolektivni potez prilagođen ustaljenom sistemu na koji smo toliko navikli da mu se više i ne suprotstavljamo. Naučeni na princip nemogućeg vjerujemo u taj nametnuti stav.

Od sjećanja na Olimpijadu ‘84 ostala su još tek pokoja obilježavanja na kojima se pojave, počaste i fotografiraju oni koji su najviše zaslužni za trenutnu  nečasnu situaciju sporta. Teško je ne osjetiti revolt dok nas rukovodeći sa govornica pozdravljaju i obećavaju apliciranje BiH za buduće olimpijade bez da rade išta na ispunjavanju uslova potrebne infrastrukture.

Ali i u tom mraku postoje ljudi koji prkose i unose svjetlost. Uspjevaju u sportu uprkos svim poteškoćama.  Koliko me raduje čitanje o takvim uspjesima toliko me rastužuje čitanje o preprekama koje su sve veće i veće za one koji se bave sportom u ovom gradu.

Klizanje je tako atraktivan sport. Ne poznajem nikoga ko se nije okušao bar jednom stati na led. Daleko sam od profesionalca al’ upoznata sam ako ništa sa situacijom sa opremom, terminima, sezonskim mogućnostima. O takmičenjima klizanja organizovanim ovdje mogu maštati, a tek o nekim nastupima atraktivnog umjetničkog klizanja.

Situacija u ZOI 84 je poznata. I oni rade na izdisaju i logično je da se bore za opstanak. Ali, ne mogu da ne pomislim da dok se klubovi i institucije bore za preživljavanje, jedini koji osjećaju stvarne posljedice tog sukoba preživjavanja velikih su djeca – naša budućnost.

Nije nepoznanica da su talenat, znanje i način života mimo okvira ustaljenog u sukobu sa postavkom sadašnjih vrijednosti pa djeca nemaju podstrek ni u kom segmentu društva osim od strane porodice.

Borba sa stvarnošću

I nije to ni apsurd ni paradoks već stvarnost koju su prihvatili i protiv koje se bore.

Revolt koji je izazvao novi cjenovnik ZOI 84 usluga zakupljanja termina za klizačke klubove je opravdan.  Sa koliko se problematika ti klubovi bore u toku godine, kao jedini koji za uslove treniranja imaju tek dva ili tri mjeseca u godini, dovoljno im je. Vide viši cilj svojih napora i u tome crpe motivaciju, ali …

Jedan sat treninga je duplo skuplji nego što je bio prethodnih godina i danas košta koliko mjesečna plata nekog od roditelja. To je suludo i neodrživo. I ne samo zbog disproporcije ponuđene usluge sa novim cijenama. Klubovi najavljuju zatvaranja. Briga manje za vlasti grada, ali briga više za budućnost sporta.

Ledenu ploha Zetra, kako javljaju sarajevski mediji, koštat će od ove sezone 340 KM + PDV, za jedan sat treninga. U 2013/2014, cijene iznosile od od 100 do maksimalnih 170 KM u najskupljem terminu. Znači li ovo jedini logičan zaključak, a to je da olimpijskom gradu ne trebaju budući olimpijci?

Ispaštaju oni koji su budućnost zbog onih koji ne vide budućnost i koji je opstruiraju?

Dok postajemo grad tržnih centara, hotela i elitnih naselja bez ikakvog sportsko – edukativnog sadržaja većeg od onog za koji se zagovaraju entuzijaste čelicnih živaca, dok svi u tome vide svoj interes, niko ne ramišlja o interesu budućeg društva i njegove izgradnje,  zaboravlja se izgradnja djece i budućeg društva dok gradimo trenutke zarade.

Zar borba djece koja se bave sportom već odveć nije prevelika? Zar nije dosta? I da li ovdje iko zna reći Dosta? 

Do kada će se neglekcija vlasti ovog grada odražavati negativno na sport ostaje da se vidi.

Šteta, ako se stvar ne promijeni. Šteta, kao i za toliko toga. Šteta.

Izvor: Al Jazeera