Pod vatrom u Libiji

Libijske snage ne žele da se snima oružje koje se koristi u napadu na Gaddafijeve pristalice u Bani Walidu (Reuters)

Piše: Omar al-Saleh

Libijski gradić Bani Walid nije bio daleko od nas. Samo nekoliko kilometara sjeverno od kontrolnog punkta Bu Dinar, gdje smo snimali reportažu.

Bilo je veoma napeto. Čuli smo pucnjeve iz snajpera, čuli smo rakete i paljbu teškog naoružanja korištenog u sukobu između boraca koje podržava vladajući režim i grupa ukopanih u gradu, koji tvrde da su odani bivšem libijskom vođi Muammaru Gaddafiju.

Našao sam zaklon zajedno s mojom hrabrom kamermankom Alinom Gračevom. Kada sam se uspravio, vidio sam crni dim u daljini i čuo sam zvuk bombardiranja, isti onaj koji sam čuo u iračkim ratovima.

Borci su bili veoma nervozni. Našeg pratioca, komandira voda, upozorili su drugi borci. Željeli su da prestanemo sa snimanjem. Moja pretpostavka je da nisu htjeli da snimimo kako se ispaljuju rakete na Bani Walid.

Duboka sumnja

Ono što je produbilo moju sumnju je bio “zahtjev”, koji se više činio kao zapovijed, da ne snimamo teško naoružanje pored puta – topove velikog kalibra i višecijevne bacače raketa “Grad”.

Sjetio sam se telefonskog razgovora koji sam obavio sa stanovnikom Bani Walida, u kojem mi je rekao da su se mediji i Al Jazeera obrušili na pukovnika Gaddafija zbog korištenja raketa “Grad” protiv svog naroda.

“Pa, gdje su sad predstavnici medija i zašto niko ne prijavljuje predsjednika Libijskog nacionalnog kongresa Mohameda al-Magariefa, koji je naredio upotrebu raketa i sile protiv stanovnika Bani Walida?”

Nakon što smo se povukli pedesetak kilometara, vidjeli smo komandira voda kojem je bilo dosta njegovih nadređenih. Rekao je da je su protivnici bolje naoružani i da “neprijatelj” ustvari više nalikuje organiziranoj vojsci.

Pitao sam ga: “Ko je neprijatelj?” Odgovorio mi je: “Gaddafijevi vojnici.” Pokazao mi je puške s teleskopskim nišanima, rakete navođene toplotom i druge rakete te mitraljeze.

Libijske vlasti tvrde da žele uspostaviti vlast nad Bani Walidom i ostatkom Libije.

Borbe se nastavljaju

Bani Walid se smatra utočištem Gaddafijevih pristalica i kriminalaca, takav je barem stav Vlade i predsjednika Parlamenta.

Parlament je donio zakon koji omogućava upotrebu sile prilikom hapšenja osumnjičenih.

Oni, također, tvrde da su ti borci uzeli grad i stanovnike “za taoce”.

Ono što je sigurno jeste da je grad bio posljednje utočište onima koji su podržavali Gaddafija. Mnogi Libijci smatraju da nije “istinski oslobođen prošle godine”.

Naravno, stanovnici Bani Walida odbacuju ove tvrdnje i smatraju ih glupostima. Oni krive “milicije iz Misrate i druge” za napade na civile i za mržnju prema plemenu Warfala u Bani Walidu.

Borbe će se nastaviti u narednim danima, ako ne i sedmicama. Ovaj gradić na brdu je pod opsadom skoro cijeli mjesec. I nema naznaka da će “pasti” nekad uskoro.

Izvor: Al Jazeera