Video: Policija privela stotine ljudi na protestu u Moskvi

Vlasti su demonstrante unaprijed upozorile kako će protest biti nezakonit te da bi mogao predstavljati opasnost za javnu sigurnost

Ruska policija u srijedu je pritvorila više od 400 osoba, uključujući opozicijskog političara Alekseja Navaljnog, tokom protesta u Moskvi, na kojem su učesnici tražili kažnjavanje policijskih službenika umiješanih u navodno podmetanje droge novinaru Ivanu Golunovu.

Policija je u utorak naglo odbacila optužbe za krijumčarenje droge protiv Golunova, što je neobičan zaokret vlasti, koje su bile izložene pritisku javnosti i njegovih pristalica, koji su tvrdila da je optužen zbog svog izvještavanja, prenosi Hina.

Reklama

Golunov, 36-godišnji novinar poznat po razotkrivanju korupcije među moskovskim gradskim zvaničnicima, priveden je u policiju prošlog četvrtka te optužen za krijumčarenje droge, što je on izričito odbacio.

Oštar način na koji su demonstranti poručili da je Golunovu “smješteno” izazvao je neobično medijsko jedinstvo i nekarakteristično brz preokret vlasti zabrinutih zbog društvenih nemira u vrijeme kad se predsjednik Vladimir Putin već suočava s nezadovoljstvom životnim standardom.

Vlasti su demonstrante unaprijed upozorile kako će protest biti nezakonit te da bi mogao predstavljati opasnost za javnu sigurnost

Reklama

Vlasti su se nadale da će oslobađanjem Golunova i obećanjem da će kazniti one koji su mu smjestili smiriti demonstrante, ali su njegove kolege ipak odlučile održati proteste u srijedu unatoč tome što je u Rusiji državni praznik.

Vlasti su ih unaprijed upozorile da će protest biti nezakonit te da bi mogao predstavljati opasnost za javnu sigurnost.

Prema ruskim zakonima, vrijeme i mjesto protesta koji uključuje više od jedne osobe mora se unaprijed dogovoriti s vlastima.

Reklama

Organizatori protesta zahtijevali su od moskovskih gradskih zvaničnika javne pregovore o uvjetima protesta tokom televizijskog prenosa, što su zvaničnici odbili.

Iz posmatračke grupe OVD-Info rekli su da je policija privela najmanje 94 osobe, a neke od njih i silom.

Svjedok je za Reuters rekao da je vidio kako su barem tri policajca u kamion gurnula opozicijskog političara Alekseja Navaljnog.

Izvor: Agencije