Ruski novinar oslobođen iz kućnog pritvora

Nastavit ću raditi i istraživati, najavio je Golunov (EPA)

Ruski novinar Ivan Golunov kroz suze je zahvalio na potpori javnosti prilikom izlaska iz policijskog ureda, gdje je primio obavijest da se odustaje od sudskog progona protiv njega za krijumčarenje droge, koji je potaknuo nezadovoljstvo civilnog društva.

“Veliko hvala za vašu potporu”, rekao je 36-godišnji novinar, vidno potresen, obraćajući se desecima novinara i simpatizera koji su ga dočekali pljeskom i povicima “Vanja” (ime odmilja za Ivana).

U međuvremenu mu je ukinut i kućni pritvor, koji je bio određen.

“Nastavit ću raditi i istraživati”, istaknuo je.

Odbačena optužba

Ruske su vlasti u utorak odbacile optužbu za krijumčarenje droge protiv istraživačkog novinara Ivana Golunova, što je neobičan zaokret vlasti, koje su bile izložene pritisku javnosti i novinarske struke.

Novinar Meduze, neovisnog portala sa sjedištem u Latviji kako ne bi bio izložen pritisku vlasti, pisao je o korupcijskim aferama i malverzacijama u netransparentnim sektorima, kao što su mikrozajmovi i pogrebna poduzeća.

Golunov je uhićen u četvrtak, nakon čega je protiv njega podignuta optužnica i određen mu je kućni pritvor.

Policija tvrdi da je u njegovoj torbi i poslije pri pretresu stana pronašla veću količinu droge mefedrona.

Suspenzija policajaca

Informaciju o obustavi kaznenog postupka ranije danas obznanio je ruski ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokolcev, rekavši da optužbe protiv Golunova nisu dokazane, prenio je AP.

Kolokolcev kaže da krivnja novinaru nije dokazana, a da su dva policajca koja su radila na slučaju suspendirana.

Ministar će od predsjednika Vladimira Putina tražiti da ih otpusti zbog tog slučaja.

Agencija Reuters ocjenjuje da je to rijedak preokret za ruske vlasti zbog bijesa pristaša novinara koji su tvrdili da mu je sve namješteno i prijetili masovnim prosvjedima u Moskvi.

Golunov je pred sudom negirao optužbe i rekao da je dobivao prijetnje povezane s pričom kojom se bavio, odnosno istragom o radu pogrebnih službi.

Izvor: Agencije