Kerry u Rijadu uoči pregovora o Siriji

Američki državni tajnik John Kerry nalazi se u posjetu Saudijskoj Arabiji. Sastao se s kraljem Salmanom bin Abdulazizom te ministrima obrane i vanjskih poslova Kraljevine.

Tema sastanka sa saudijskim državnim vrhom je međusobna suradnja dvije države te aktualna situacija u regiji.

Kerryjev posjet Saudijskoj Arabiji dolazi nekoliko dana prije sastanka Međunarodne skupine za podršku Siriji, gdje će se razgovarati o nastavku mirovnih pregovora u toj zemlji.

Reklama

Ahmed Alibrahim, politički analitičar iz Saudijske Arabije, kaže da Kerry nastoji osigurati podršku saveznika za očuvanje krhkog primirja, kako bi se ponovno otvorio diplomatski proces radi zaustavljanja rata u Siriji.

SAD će krajem ove godine dobiti novog predsjednika. Kada je riječ o podršci Saudijske Arabije novoj administraciji, moram istaknuti da će ona podržati sve što ide u korist sirijskog naroda”, kaže Alibrahim.

Saudijska frustracija postupcima SAD-a

Reklama

Administracija predsjednika Baracka Obame, dodaje Alibrahim, nije bila efektivna kada je riječ o sirijskom sukobu, ali Saudijska Arabija je voljna raditi na rješenju sukoba u Siriji i na Bliskom istoku, zajedno s međunarodnom zajednicom.

“Ali unatoč toj spremnosti, ona je vrlo fustrirana postupcima SAD-a. Iako se u ovoj zemlji Amerika smatra prijateljskom zemljom, tek ćemo vidjeti jesu li te dvije zemlje i dalje saveznice. Saudijska Arabija, ali i druge zaljevske zemlje, nisu zadovoljne Obaminom doktrinom, odnosno njegovim pristupom na Bliskom istoku, prvenstveno prema Iranu i Siriji. Smatraju i da SAD nije ispunio obećanja koja je Obamina administracija dala Saudijskoj Arabiji”, navodi Alibrahim.

U Beču u utorak počinju pregovori o Siriji. Saudijska Arabija bi, kaže saudijski analitičar, voljela da ti pregovori uspiju, ali ukoliko se to ne dogodi, ona ima i druge opcije.

“Jedna od njih je i eventualna kopnena intervencija, koja ipak mora biti pažljivo koordinirana sa svim glavnim akterima uključenim u sirijsku krizu, uključujući Rusiju. Osim toga, moramo znati protiv koga se borimo – je li to ISIL ili sirijski režim. U svakom slučaju, Saudijska Arabija ima određene opcije koje bi mogla implementirati”, zaključuje Alibrahim.

Izvor: Al Jazeera