Hladan doček za Obamu u Rijadu

Obama se sa Salmanom sastao kasno u srijedu, a sa vođama zemalja koje su članice Vijeća arapskih zemalja u četvrtak (AP)

Američki predsjednik Barack Obama je došao u glavni grad Saudijske Arabije Rijad zbog samita kojem su prisustvovali kralj Salman i lideri zemalja arapskog svijeta.

Obama se sa Salmanom sastao kasno u srijedu, a sa vođama zemalja koje su članice Vijeća arapskih zemalja (GCC), uključujući Kuvajt, Katar, Bahrain, Ujedinjene Arapske Emirate i Oman, se sastao u četvrtak, prenosi Daily Sabah.

Zemlje ogorčene ponašanjem SAD-a

Obamina posjeta Saudijskoj Arabiji dolazi u trenutku kada su zemlje iz arapskog svijeta ogorčene ponašanjem SAD-a i doprinosom te zemlje sigurnosti u regiji.

“Pokrenut ćemo novi ekonomski dijalog na visokom nivou, s fokusom na prilagođavanje niskim cijenama nafte, na jačanje naših ekonomskih veza i pružanje podrške implementaciji reformi u zemljama Persijskog zaliva”, rekao je Obama na završetku samita u Rijadu.

Američkog predsjednika je na aerodromu u Rijadu dočekao princ Faisal bin Abdul-Aziz, guverner tog grada, nakon što je on prohodao crvenim tepihom koji je bio postavljen odmah kod aviona Air Force One.

Zanimljivo je da to nije u skladu s normalnim protokolom kojeg saudijske vlasti provode kada je u pitanju dolazak nekog visokog političkog zvaničnika.

On se također sastao sa princom Abu Dhabija šeikom Mohammedom bin Zayed al-Nahayanom i sa njim razgovarao o konfliktu u Jemenu i situaciji u Libiji.

Izvor: Agencije