Rusija: Kritičar Kremlja ne može na izbore

Aleksej Navaljni, Rusija
Aleksej Navaljni tvrdi da mu nije konkretno pojašnjeno zbog čega mu je zabranjeno putovanje (EPA)

Ruski vođa opozicije Aleksej Navaljni proglašen je krivim za korupciju. Tako se jedan od najglasnijih kritičara Kremlja neće moći kandidovati na predstojećim izborima u Rusiji. 

Navaljni je 2013. bio osuđen zbog pronevjere novca. Nakon što je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je narušeno njegovo pravo na odbranu, ovaj slučaj je s Vrhovnog suda bio vraćen na ponovno suđenje nižoj sudskoj instanci.

“Opozicioni političar Aleksej Navaljni je ranije najavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 2018. i izaći na megdan Vladimiru Putinu, koji još nije zvanično potvrdio da će se kandidovati”, javlja iz Moskve reporter Al Jazeere Rory Challands.

Pitanje kazne

“Ova osuđujuća presuda znači da Navaljni neće moći biti kandidat. Morat ćemo sačekati da vidimo koji su njegovi naredni politički potezi, kako će se kretati njegova daljnja politička karijera. To zavisi od toga hoće li biti osuđen na zatvorsku ili na uvjetnu kaznu. Ako dobije uvjetnu, moći će nastaviti političko djelovanje, a cilj mu je – razotkriti korupciju u ruskoj vlasti i ekonomiji, kao i kriminalne veze između njih.

Navaljni je aktivan na političkoj sceni Rusije dugi niz godina i ostvario značajan uspjeh. Ipak, kroz svoj rad dobio je mnoge neprijatelje u Kremlju i među biznismenima koji su u protekle gotovo dvije decenije profitirali od političkog života u Rusiji”, javlja naš reporter.

Izvor: Al Jazeera