Promjena politike čini Indiju žarištem dezinformacija o ratu Izraela i Hamasa

Računi na društvenim mrežama šire proizraelski sadržaj dok indijski premijer Narendra Modi traži bliže veze s Izraelom.

Nakon napada Hamasa 7. oktobra, Modi je dao snažne izjave podrške Izraelu (Reuters)

Piše: Megha Bahree

Samo nekoliko sati nakon što je naoružana grupa Hamas pokrenula iznenadni napad na Izrael, platforme društvenih mreža bile su prepune podrške Izraelu – ali i lažnih vijesti.

Ono što se isticalo u galami bila je činjenica da je prilična količina „proizvedena“ i distribuirana preko računa iz Indije.

U danima nakon što je Izrael objavio rat Hamasu, osoba označena plavom kvačicom objavila je video na platformi X, nekadašnjem Twitteru, na kojem pakistanska parlamentarka prijeti da će uništiti Izrael “atomskom bombom” ako ne prekine sa zločinima nad muslimanima. Taj video imao je više od 840.000 pregleda. Ali to je bilo iz 2021. godine i nije vezano za sadašnji rat.

Slično tome, Suresh Chavhanke, glavni urednik Sudarshan Newsa, desničarskog kanala, podijelio je na X-u isječak izraelskog predstavnika kako trga izvještaj Ujedinjenih naroda od 20 stranica u kojem su se dokumentirala kršenja ljudskih prava. I to je bilo iz 2021. godine.

Stručnjaci kažu da je rat između Izraela i Hamasa dao ogroman domet računima društvenih mreža u Indiji – i velikim i malim – koji su uspjeli zajahati na valu antimuslimanskog i proizraelskog žara.

Antimuslimanski sentiment i hinduistička ideologija

Apoorvanand, profesor sa Univerziteta u Delhiju sa samo jednim imenom, uočava vezu između trenutnog “antimuslimanskog sentimenta” i uspona hinduističkih nacionalističkih ideologija poput Hindutve, posebno pod vladom premijera Narendre Modija.

Pristalice Hindutve, rekao je, “drže muslimane širom zemalja odgovornima za sve što je loše. Počeli su gledati na Izrael kao na ideal, kao na model koji treba slijediti jer Izrael muslimanima radi ono što želi”.

U Indiji se dogodila “smjena generacija”, rekao je Nicolas Blarel, vanredni profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Leiden u Nizozemskoj.

Tokom posljednje decenije, Blarel je primijetio da je zemlja postala fascinirana Izraelom, uključujući način na koji se brani od napada svojih susjeda.

Ta situacija ima poseban odjek u Indiji, prema Blarelu. Osim graničnih upada iz Kine na istoku, Indija je također bila izložena napadima na svom zapadnom krilu od strane, kako kaže, naoružanih grupa iz Pakistana koje podržava Islamabad.

Dvije nuklearne zemlje su zarobljene u sukobu za kontrolu nad teritorijom Kašmira. Ti napeti međunarodni odnosi djelomično su naveli Modijevu Bharatiya Janata stranku (BJP) da potraži toplije odnose s Izraelom.

“Terorizam je ono što je BJP približilo Izraelu tokom posljednjih nekoliko godina – kako se bolje nositi s protuterorizmom”, rekao je Blarel.

Kao rezultat toga, indijska politička sfera transformirala se iz „ekskluzivnog propalestinskog ekosistema u potpunu suprotnost, u onaj koji je danas potpuno suosjećajan sa [izraelskim] stavovima”, objasnio je.

Zaista, Indija je podržavala pravo Palestine na državnost od 1947. godine i sticanja nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva.

U to vrijeme Ujedinjeni narodi predložili su “plan podjele” za stvaranje posebne izraelske i palestinske države, čemu se Indija protivila.

Prva nearapska zemlja koja je priznala PLO

Plan ipak nikada nije stupio na snagu. Već iduće godine Izrael je proglasio nezavisnost, izazvavši sukob koji će dovesti do masovnog raseljavanja Palestinaca.

Ipak, 1974. Indija je postala prva nearapska zemlja koja je priznala Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) kao “jedinog i legitimnog predstavnika” palestinskog naroda, nastavljajući svoj obrazac podrške.

I dok je Delhi formalno priznao Izrael 1950. godine, tek je početkom 1990-ih normalizirao diplomatske odnose. Čak i tada, ostala je predana palestinskom problemi i nastavila njegovati svoje odnose sa većinski muslimanskim narodima na Bliskom istoku. Međutim, u posljednjih nekoliko godina Indija i Izrael počeli su se približavati.

Napadi u finansijskoj prijestolnici Indije Mumbaiju 26. novembra 2008. ubrzali su promjenu.

Više od 160 ljudi je poginulo, a najmanje 300 ranjeno. Jevrejski centar Nariman House bio je među metama. Izraelsko-američki rabin i njegova supruga bili su među šest ubijenih, a Indija je za napade okrivila oružanu grupu sa sjedištem u Pakistanu.

Trgovina i inovacije također su spojile dvije zemlje. Dok je Modi bio glavni ministar Gujarata, pokazao je fascinaciju izraelskim tehnologijama, uključujući navodnjavanje i desalinizaciju vode, što je oboje korisno za njegovu državu.

Izrael je također bio dobavljač oružja Indiji, uključujući i period tokom sukoba sa Pakistanom 1999. u kašmirskoj regiji Kargil. Izraelski nadzorni dronovi i minobacačke granate pomogli su Indiji da izađe kao pobjednik u tom sukobu.

Nedavno je Indija bila jedna od zemalja koje su optužene da su kupile špijunski softver Pegasus od izraelske cyber-obavještajne tvrtke NSO Group.

Kritičari optužuju Modijevu vladu za korištenje špijunskog softvera protiv sudija, novinara, aktivista i političkih vođa, između ostalih.

Modijeve zajedničke teme sa Izraelom

Stručnjaci se slažu da se najveći zaokret u indijskoj vanjskoj politici prema Izraelu dogodio otkako je Modi došao na vlast 2014. On je postao prvi indijski premijer koji je posjetio Izrael 2017. godine.

Nakon napada Hamasa 7. oktobra, Modi je izdao oštre izjave podrške Izraelu. Prvo je napisao post: “Naše misli i molitve su sa nevinim žrtvama i njihovim porodicama. Solidarišemo se s Izraelom.“

U naknadnoj izjavi kasnije tog dana, Modi je dodao da “Indija snažno i nedvosmisleno osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama”.

Ali niti jedna izjava nije spominjala živote ili nevolje Palestinaca. Samo pet dana kasnije njegova se vlada pozabavila pitanjem palestinskih odnosa – u odgovoru na pitanje tokom rutinskog briefinga za medije, glasnogovornik ministra vanjskih poslova rekao je da se indijski stav o Palestini nije promijenio.

“Bio sam iznenađen Modijevim odgovorom i izrazom solidarnost s Izraelom, a da ne kaže ništa o Palestini”, rekao je Michael Kugelman, direktor Instituta za južnu Aziju pri Wilson centru iz Washingtona. “Zato što je politika Indije do sada bila uravnotežena.”

Niti jedna Modijeva izjava nije spominjala živote ili nevolje Palestinaca (EPA)

Izjave su pokazale “potpunu podršku Izraelu da se odbrani”, prema Ashoku Swainu, voditelju Odjela za istraživanje mira i konflikta na Univerzitetu Uppsala u Švedskoj.

Dok Delhi sada pokušava zadržati uravnoteženiju poziciju, te rane izjave pokazale su da je Modi više zainteresiran za dobivanje glasova i privlačenje svoje desničarske biračke jedinice, dodao je Swain.

Oni šalju poruku da su muslimani “počinitelji svakojakih zločina i niži od ljudskih bića. Oni ne govore o situaciji u Gazi ili čak o tome ko je stvorio Hamas“.

Swain također vidi izjave kao demonstraciju zajedničkih tema koje Modi dijeli sa političarima krajnje desnice u Izraelu.

“Hinduistički nacionalisti i cionisti imaju ideološku sličnost: žele jaku državu i jakog vođu”, objasnio je. “Imaju i zajednički faktor – islamofobiju – koji ih također povezuje.”

Pet puta veća podrška Izraelu

Na zahtjev Al Jazeere, Narrative Research Lab u Delhiju skenirao je trendove hashtagova i izraza u Indiji na platformi društvenih medija X, kako bi bolje razumjeli kako su se oblikovali politički narativi o ratu.

Izraz “Mi Indijci” djelomično se isticao zbog Svjetskog kupa u kriketu koji je bio u toku, ali i zbog sukoba, rekao je Sarabjot Singh, suosnivač laboratorije.

“Mi Indijci” je izraz koji se često koristi da bi se podstakao nacionalistički ponos. Koristeći ga kao ključnu riječ, suosnivač laboratorije Sundeep Narwani upotrijebio je umjetnu inteligenciju za analizu ukupno 4.316 postova na X-u, od kojih je 2.200 uključivalo riječi o ratu Izraela i Hamasa. Više od 1.250 bilo je proizraelsko, a otprilike 250 propalestinsko, što ukazuje na omjer pet naprema jedan u korist Izraela.

U pokušaju da procijeni priče na društvenim mrežama, laboratorija je također analizirala dva hashtaga: “#IstandwithIsrael” i “#IsraelPalestineWar”. Prvi se koristio globalno, ali je laboratorij pronašao “znatan” broj indijskih računa koji ga koriste.

“Pitanja koja zbližavaju Modija i Netanyahua ista su pitanja zbog kojih izborna jedinica Hindutva u Indiji gravitira prema Izraelu – diveći se tome kako je Netanyahu pregovarao sa susjednim zemljama sa čvrstim stavom”, rekao je Kugelman.

Izvor: Al Jazeera