Šta privlači studente iz Hrvatske u Mostar?

Petnaest posto studenata u ukupnoj strukturi dolazi iz Republike Hrvatske.

Studente u Mostar privlači i atmosfera, a povoljan geografski položaj olakšava pristup (Twitter)

Mostar sa razlogom nosi epitet studentskog grada sa obzirom da se na njegova dva javna univerziteta i nekoliko privatnih školuje se oko 15 hiljada studenata. U godinama kada se univerziteti u Bosni i Hercegovini i regiji bore za svakog studenta mostarsko Sveučilište privlači mnogo studenata iz susjedne Hrvatske jer izvodi nastavu na hrvatskom jeziku i nudi vrlo kvalitetne studijske programe. Njihova diploma je priznata u Evropskoj uniji.

„Posljednjih nekoliko godina bilježimo veliki postotak koji se kreće od 15 do 20 posto novoupisanih stranih studenata. Petnaest posto studenata u ukupnoj strukturi dolazi iz Republike Hrvatske, dok će struktura novoupisanih studenata u ovoj akademskoj godini biti poznata tek nakon što fakulteti kompletiraju upise. Naša međunarodna akreditacija je jamstvo europskih standarda studiranja što prepoznaju studenti iz inozemstva budući da mogu nostrificirati svoju diplomu u matičnim zemljama“, kažu iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Studiji na engleskom jeziku

Studente u Mostar privlači i atmosfera, a povoljan geografski položaj olakšava pristup. Blizina mora i planina u kombinaciji sa kvalitetnim zabavnim sadržajima je za studente u Mostaru dobitna kombinacija.

„Osim kvalitetnih studijskih programa, imamo prednost geografske pozicije Mostara koji se nalazi na sjecištu puteva. Mostar je studentski grad, imamo studentske domove, prostore za učenje, ali i dosta izvannastavnih aktivnosti, uključujući i zabavu“, ističu iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Pored studenata iz Hrvatske Sveučilište privlači i studente iz drugih država jer omogućava studiranje na engleskom jeziku.

„Dominantno je riječ o studentima iz Hrvatske, međutim imamo studenata i iz ostalih zemalja, posebice otkako imamo studij medicine na engleskom jeziku kao i poslijediplomski studij građevinarstva na engleskom jeziku. Zajednički studijski programi s partnerima iz inozemstva je još jedna aktivnost na kojoj kontinuirano radimo. Primjerice, od 2018. godine član smo Konzorcija od sedam europskih sveučilišta koji izvode Međunarodni združeni interdisciplinarni poslijediplomski studij Međunarodnih ekonomskih odnosa i menadžmenta te studija Edukacijskih i komunikacijskih znanosti u tehničkoj organizaciji Sveučilišta primijenjenih znanosti Burgenland, Austrija. Riječ je o jedinstvenu doktorskom međugraničnom studiju koji je prvenstveno istraživački orijentiran program, a specifičnost programa su i male grupe doktoranata što studentima omogućuje blisku suradnju s mentorima. Akademske diplome iz programa združenoga studija zajednički dodjeljuju Ekonomsko sveučilište u Bratislavi, Fakultet međunarodnih odnosa – Slovačka, Sveučilište u Sopronu, Doktorska škola István Széchenyi – Mađarska, Sveučilište prirodnih znanosti u Pragu, Fakultet međunarodnih odnosa i menadžmenta – Češka, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Sveučilište Sjever u Varaždinu i Sveučilište u Mostaru“, pojašnjavaju iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Uprava kontinuirano radi na razvoju Sveučilišta, na kvaliteti postojećih studijskih programa, ali i pokretanju novih studijskih programa čime ova institucija potvrđuje da pravi i prepoznaje prilike za razvoj.

„U proteklih pet godina pokrenuto je više od 15 studijskih programa usklađenih s tržištem rada. Upravo privodimo kraju prvu akademsku godinu u kojoj smo uveli sveučilišne iskaznice kao sredstva identifikacije i dokaza pripadnosti zajednici Sveučilišta u Mostaru koju je pripremio Centar za informacijske tehnologije SUM. Iskaznicom je omogućen pristup raznim eSUM uslugama kao što su digitalna sveučilišna iskaznica, eIndeks, CV aplikacija za nastavnike. Iskaznicom se planira uključiti i korištenje na drugim mjestima poput knjižnice, javnog prijevoza i slično što će biti projekti u narednom razdoblju. Studentima najzanimljiviji dio je zasigurno uvođenje eIndeksa čime se ukinuo indeks u klasičnom, papirnatom izdanju. Osim toga, imamo u tijeku infrastrukturne projekte kako bi studentima bilo ugodnije boraviti u kampusima. Imamo više od sto partnera u inozemstvu s kojima je potpisan sporazum o suradnji, posljednjih godina enormno raste broj iskorištenih stipendija u okviru Erasmus+ programa. Internacionalizacija je naš strateški cilj koji nas, između ostalih, vodi ka otvorenom, europskom sveučilištu“, zaključuju iz Ureda za odnose s javnošću.

Smještajni kapaciteti i vannasatavne aktivnosti

Ono što privlači studente u Mostar jest i mediteranska klima i društveni život za što je većim djelom zaslužan Studentski centar koji pored smještaja studentima nudi niz sportskih, edukativni i rekreativnih aktivnosti.

Hotel Studentski centar Mostar smješten je na idealnoj lokaciji okružen stoljetnom borovom šumom u samom centru grada, a nudi smještaj po najpovoljnijim cijenama u gradu na Neretvi.

Ovaj smještajni objekat za studente i turiste nudi niz pratećih sadržaja od sportskih terena, takmičenja do vlastitog web portala pogled.ba.

„Naši kapaciteti su popunjeni i u ovoj akademskoj godini, a imali smo upita za još 200 mjesta više što je jako dobar pokazatelj s obzirom da se broj studenta iz godine u godinu smanjuje jer je sve manje stanovnika u Bosni i Hercegovini. Standard je sve niži, a studiranje je izuzetno zahtjevna stavka svakog kućnog budžeta“, kaže Dragan Mikulić, ravnatelj Studentskog centra Mostar.

Ovaj studentski centar je jedinstven u Bosni i Hercegovini jer nudi mnogo sadržaja za svoje korisnike i sa vrlo povoljnom cijenom od 165 KM koju se nije mijenjala bez obzira na brojna poskupljena.

„Imamo jako mnogo vanjskih aktivnosti što daje stabilnost ovoj ustanovi. Prošlo je vrijeme kada su studentski domovi radili isključivo sa studentima. To više nije isplativo. Preuzeli smo modele rada iz Hrvatske i drugih europskih država što se pokazalo jako uspješno. Imamo vlastiti portal pogled.ba po čemu smo prepoznatljivi. Imamo sportske terene i ekipe koje se takmiče i ostvaraju zapažene rezultate u različitim sportovima. Najbolje rezultate ostvarili smo kroz odbojku koja je postala najpopularniji sport u gradu, a naš ženski odbojkaški klub nastupa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine“, dodaje ravnatelj Mikulić.

Izvor: Al Jazeera