Hoće li vrijeđanje poslanika Muhammada uzdrmati trgovinu između Indije i Bliskog istoka?

Zaljevske zemlje pratit će proteste u Indiji zbog vrijeđanja poslanika i posmatrati kako će se indijska vlast ophoditi prema njima.

Indijski izvoz u Zaljev iznosio je gotovo 44 milijarde dolara, 58 posto više u odnosu na prethodnu godinu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Elizabeth Roche

Političke veze Indije sa zaljevskom regijom mogle bi biti zategnute zbog uvredljivih primjedbi članova indijske vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP) protiv poslanika Muhammada, no pitanje je hoće li napetosti utjecati na ekonomske odnose koji su u posljednje vrijeme evoluirali do novih visina.

Bilateralna trgovina između treće najveće azijske ekonomije i šest zemalja Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) – uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate – značajno se povećala u finansijskoj godini koja je završila u martu 2022, prema vladinim podacima, premašivši 150 milijardi dolara.

Indijski izvoz u Zaljev iznosio je gotovo 44 milijarde dolara, 58 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a uvezla je blizu 111 milijardi dolara iz regije, što je skok od 85 posto.

Prema trgovinskom paktu Indije s UAE-om, koji je stupio na snagu prošlog mjeseca, očekuje se da će se ukupna vrijednost bilateralne trgovine dobrim povećati na više od 100 milijardi dolara, a trgovine uslugama na više od 15 milijardi dolara, u roku od pet godina.

Ovaj, i drugi potezi, poput ulaganja u indijske kompanije od strane državnih fondova Saudijske Arabije i UAE-a smatraju se sazrijevanjem ekonomskih veza između Indije i Zaljeva, koje se ne vežu samo uz decenije stare dogovore o nafti.

Pozivi na bojkot indijskih proizvoda

Međutim, hashtagovi poput #BoycottIndiaProducts i #Stopinsulting_ProphetMuhammad na Twitteru i Faceboooku u zemljama Zaljeva nakon što su dva glasnogovornika BJP-a, kako je objavljeno krajem prošlog mjeseca, vrijeđala poslanika Muhammada i njegovu suprugu, što je potaklo strah od mogućih ekonomskih posljedica.

Nije pomoglo ni to što je neka indijska roba povučena s polica u supermarketu u Kuvajtu. Desetak zemalja, uključujući Bahrein, Indoneziju, Jordan, Maldive i UAE, pridružilo se Afganistanu, Iranu, Kuvajtu, Omanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji u podnošenju službenih pritužbi indijskoj vladi.

Poziv na bojkot indijskih proizvoda pratili su pozivi iz nekih dijelova Indije da se bojkotuju aviokompanije sa sjedištem u Zaljevu, kao što je Qatar Airways, prema medijskim izvještajima.

„Problem je u imidžu (Indije) i narativu“, kaže Happymon Jacob, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Jawaharlal Nehru (JNU) iz Delhija.

„Na političkom nivou, čini se da je šteta umanjena, nema teške razmjene između dvije strane”, dodao je.

No, zaljevske zemlje pratit će proteste u Indiji zbog uvreda poslanika i posmatrati kako će se indijska vlast ophoditi prema njima.

“Ako se bude vidjelo da se Indija žestoko postavila prema domaćim demonstrantima, to bi dugoročno moglo stvoriti negativan narativ protiv Indije koji bi mogao utjecati na ekonomske veze”, rekao je Jacob.

Međuzavisnost Indije i Zaljeva

Talmiz Ahmed, bivši indijski ambasador u Saudijskoj Arabiji, Omanu i UAE-u složio se da bi se ekonomski učinci komentara sada već bivših zvaničnika BJP-a mogli osjetiti neko vrijeme.

“Zajedničke akcije kompanija, vrbovanje za poslove, naprimjer, vrše privatne kompanije ili pojedinci…, to se ne radi po sistemu vlada-vladi. Partneri u Zaljevu mogu reći ‘ne znamo kakve ljude [iz Indije] regrutiramo, kakve stavove imaju’ i slično. Utjecaj ovakvih stvari osjeća se kroz neko vremensko razdoblje,” rekao je Ahmed.

Profesor međunarodne trgovine sa JNU-a Biswajit Dhar kaže da bi stvar mogla spasiti ekonomska međuzavisnost Indije i GCC-a.

“Dvije regije su toliko ekonomski ovisne jedna o drugoj da je teško pronaći zamjene”, rekao je Dhar.

“Možda su oprezne prema razvoju događaja u Indiji, ali ne mislim da će eskalirati dalje od ove tačke“, dodao je.

Upitajte bilo kojeg indijskog diplomatu o vezama između Indije i Zaljeva i on će vam reći da dvije regije već stoljećima imaju ekonomske i kulturne veze.

Posljednjih desetljeća te su veze definirane energetskim potrebama Indije, sigurnosnim brigama i velikom indijskom zajednicom iseljenika.

Indija je u finansijskoj godini koja je završila u martu 2022. uvezla 212,2 miliona tona nafte, u vrijednosti od gotovo 120 milijardi dolara. Od toga je nešto više od 60 posto došlo iz Zaljeva, a dva najveća dobavljača su Irak i Saudijska Arabija.

Indija također uvozi prirodni plin iz Katara, svog najvećeg dobavljača LNG-a, koji čini više od polovine indijskog uvoza tečnog plina.

‘Regija od vitalnog značaja’

Od 32 miliona Indijaca u inostranstvu, osam do devet miliona nalazi se u regiji Zaljeva i oni šalju natrag otprilike polovinu svih zarada. Indijci u inostranstvu vratili su 83 milijarde dolara u 2020., a očekivalo se da će vratiti 87 milijardi 2021.

“Tako da je ova regija od vitalnog značaja za Indiju”, tvrdi Dhar.

Iz sigurnosne perspektive, zaljevske zemlje koje su nekada podržavale indijskog rivala Pakistan, shvatile su potencijal u Indiji – na koju se gleda kao na “motor rasta u Aziji” – rekao je vladin dužnosnik upoznat s komercijalnim odnosima Indije i GCC-a, koji nije želio biti imenovan.

“Snaga i perspektiva indijske ekonomije je nešto čemu su sve ove zemlje svjedočile i žele uspostaviti veze s nama”, rekao je sagovornik, naglašavajući i usputno poboljšanje sigurnosnih veza.

Osim tradicionalnih područja saradnje – energetike, sigurnosti i indijske dijaspore – Zaljev i Indija šire horizonte saradnje.

Tokom posjete Indiji u februaru 2019, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman obećao je potencijalno ulaganje od 100 milijardi dolara u energetiku, infrastrukturu, poljoprivredu, obrazovanje i zdravstvo, između ostalog.

“Odnosi Indije s ovim zemljama su vrlo duboki i uprkos protestima… njihovi trgovinski odnosi s Indijom neće patiti”, rekao je Siraj Hussain, bivši indijski sekretar za poljoprivredu.

Isto tako, sa stotinama hiljada Indijaca koji koriste zaljevske avioprijevoznike za letove u SAD i Evropu, zahtjevi za bojkotom tih prijevoznika mogli bi imati samo političku dimenziju.

S toliko toga u igri, Indija i zaljevske zemlje pokušat će izbjeći silaznu spiralu u odnosima, rekao je C U Bhaskar, analitičar Društva za političke studije, istraživačkog centra u Delhiju.

Ishod protesta u Indiji promatrat će zemlje Zaljeva, rekao je, dodajući: “Sve će strane nastaviti s oprezom”.

Izvor: Al Jazeera