Burne reakcije u Preševskoj dolini na Vučićevu najavu

Suštinski se radi o represivnim mjerama, ne samo prema civilnom stanovništvu, već i prema ideji ‘Otvoreni Balkan’, smatraju predstavnici Albanaca iz Preševske doline.

Prijelaze već danima blokiraju Srbi nezadovoljni odlukom kosovske vlade da se prilikom ulaska na Kosovo registarske tablice iz Srbije zamijene privremenim (EPA)

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o postojanju plana za zatvaranje prelaza između Kosova i juga Srbije izazvala je burne reakcije u Preševskoj dolini, gde većinski žive etnički Albanci. Vučić je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da “postoji ideja“ o zatvaranju prelaza kako bi se sprečili kontakti između kosovskih i Albanaca u Bujanovcu i Preševu, ali da joj se on protivi.

“Da zatvorimo Končulj i da nema dodira između Albanaca sa Kosova i Metohije i onih iz Bujanovca i Preševa… Mi smo mogli to da učinimo, ta ideja postoji, ja sam protiv te ideje“, naveo je Vučić, prenose beogradski mediji.

Vučić je rekao da će u slučaju početka sukoba na Kosovu čekati reakciju NATO-a 24 sata i da će tek ako se tada “nastavi pogrom reagovati i sprečiti ono što se dešavalo devedesetih ili 2004. godine“.

Dodao je da je to preneo i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, naglasivši da je Vojska Srbije podigla gotovost, ali da nije ušla na teritoriju Kosova, zato što Kumanovskim sporazumom i svim potonjim odlukama “nema pravo da to učini“.

‘Lakmus’ kosovskih dešavanja

Osim Končulja, na jugu Srbije postoji još jedan prelaz (Mučibabe ili Depce), ali su oni prohodni za saobraćaj, za razliku od onih na severu Kosova, koje od 20. septembra blokiraju tamošnji Srbi, nezadovoljni odlukom kosovske Vlade da se prilikom ulaska na kosovsku teritoriju registarske tablice iz Srbije imaju zameniti probnim (privremenim), koje važe dva meseca, po ceni od pet evra.

Premijer Kosov Albin Kurti objasnio je da je 15. septembra istekao “Sporazum o reciprocitetu za registarske tablice Kosova i Srbije”, potpisan u Briselu, te da zvanična Priština sada uvodi recipročne mere.

Jug Srbije svojevrsni je “lakmus papir“ kosovskih dešavanja, a građani ovog regiona, koji se i dalje oporavlja od oružanih sukoba između Albanaca i državnih snaga bezbednosti početkom ovog veka, najveći su taoci odnosa Beograda i Prištine.

Tako je i sama ideja o zabrani kretanja između juga Srbije i Kosova, čiju nezavisnost proglašenu 2008. godine Srbija ne priznaje, izazvala burne reakcije albanskih lidera, ali i običnih građana.

Represivne mjere

Narodni poslanik u srpskom parlamentu Šaip Kamberi kaže da “može pretpostaviti“ ko je autor ideje o ograničavanju slobode kretanja, gde se “Vučić javlja kao mirotvorac“.

“Suštinski se radi o represivnim merama, ne samo prema civilnom stanovništvu, već i prema ideji ‘Open Balkans’. Zapravo, to bi bio njen kraj. Albanci sigurno ne bi aminovali ovakvu odluku. Ni pod kakvom silom ne bismo se složili sa idejom da nas stave u rezervat, pa nisu Albanci nikakvi Irokezi“, kaže Kamberi, koji je u državnom parlamentu šef grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka, čijih šest poslanika predstavljaju jedinu Vučićevu opoziciju u Skupštini Srbije.

Ratna atmosfera sa severa Kosova prenosi se i na Preševsku dolinu, misli Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (nsa) u Srbiji. Dodaje da su Albanci Bujanovca i Preševa građani Srbije i da bi bio “fašizam ako bi vlast pokušala da im ograniči kretanje“.

“Već smo se navikli na glupe ideje koje mogu izazvati sukobe, posle čega se javlja Vučić, koji to zaustavlja. Dakle, u srpskoj vladajućoj eliti svakodnevne su ideje koje proizvode sukobljavanja, a poenta je da se Vučić predstavi kao jedini mirotvorac u regionu. Moram da naglasim da je onaj ko je predložio tu ideju obična politička budala. Sama ideja je fašistička i kao takva bi svakako naišla na najoštrije osude i međunarodne zajednice“, kaže Mustafa.

Dodaje da Vučićeve reči predstavljaju “direktnu pretnju“ Albancima Preševske doline.

‘Srpski svet’ u praksi

Prema njegovim rečima, ideja o zatvaranju granice predstavlja praktično sprovođenje teorije “Srpskog sveta“ Aleksandra Vulina, ministra policije u Vladi Srbije i Vučićevog bliskog saradnika.

Mustafa naglašava da su stavovi koje je preneo Vučić “rasistički i ratnohuškački“ te da predstavljaju “osvetu za događaje na severu Kosova protiv nevinih Albanaca u Preševskoj dolini“.

“Radi se o srednjevekovnom, primitivno i neljudskom mentalitetu, od čega će štete imati svi građani, i Albanci, Srbi, Bošnjaci ili Crnogorci. Zato apelujem na OSCE, Evropsku unije, NATO, Savet Evrope i UN da pažljivo prate situaciju, zbog mogućnosti eskalacije tenzija i u Preševskoj dolini, koje bi izazvao predsednik Vučić“, kaže predsednik NSA.

Da se radi o “fašističkoj ideji“ potencira i Kamberi.

“Sama ideja je fašistička i kao takva ona bi sigurno naišla na najoštrije osude i međunarodne zajednice. Albanci Preševske doline su državljani Republike Srbije te predložiti recipročne mere prema sopstvenom stanovništvu po etničkom osnovu čist je fašizam“, naglašava Kamberi.

SNS: Vučićeva državnička mudrost

Na drugoj strani, lokalni predstavnici Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) smatraju da je njihov predsednik “još jednom pokazao državničku mudrost“. Šef odbora SNS-a u Bujanovcu Nenad Mitrović naglašava, međutim, da ne zna čija je ideja o zatvaranju granice.

“Predsednik je pokazao državnički stav kada se usprotivio ovakvoj ideji. U njegovim rečima nema revanšizma, to pokazuje i Vučićevo zalaganje za ‘Otvoreni Balkan’. Neodgovorno se ponaša druga strana, ona u Prištini, koja, izvođenjem borbenih vozila na administrativnim prelazima, želi da oteža komunikaciju građanima i da unese strah i nemir. Kurti demonstrira silu na severu Kosova, gde žive Srbi, a tako ne doprinosi dijalogu i ne poštuje dogovore iz Brisela“, smatra Mitrović, koji je i narodni poslanik SNS-a.

Ljutvi Haziri, gradonačelnik Gnjilana, najvećeg grada na istoku Kosova na koji su upućeni Albanci, ali i brojni Srbi iz regiona, smatra da ukoliko Vučić, kao meru reciprociteta, zatvori granične prelaze, to će značiti da politički odnosi Kosova i Srbije “idu u pravcu napuštanja pregovaračkog stola“.

“Reciprocitet sa registarskim tablicama je politika gospodina Kurtija, koju bih nazvao korak napred – dva koraka nazad. Sve što se sada dešava oko reciprociteta i tablica, međutim, najviše služi za unutrašnju upotrebu“, kaže za Haziri, koji je potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i na lokalnim izborima 17. oktobra očekuje podršku za još jedan mandat na čelu Gnjilana.

Podijeljeni stavovi građana

Stavovi građana juga Srbije o ovoj temi podeljeni su, a lokalni portal Bujanovačke sproveo je anketu na Facebooku sa pitanjem treba li zatvoriti prelaze ka Kosovu.

“Ideja je tvoja [Vučićeva] i nemaš šta brinuti o srpskom stanovništvu tamo, jer oni imaju sasvim normalan život i niko ih ne dira“, napisao je u odgovoru Arlind Avdiu.

“Najveća glupost koja stvara revolt među stanovništvom i novu mržnju“, ocenio je Zulfo Sefedini.

“Ko je to zamislio ili planirao, pod hitno na lečenje, pa to ni Srbi ni Albanci neće dozvoliti“, smatra Dragan Anđelković.

“Tužno!“, jednom rečju dala je precizan odgovor Svetlana Vukićević.

Izvor: Al Jazeera