Gdje je izlaz iz crnogorske krize: Hoće li profitirati Đukanović?

Najlogičnije rješenje za krizu unutar koalicione većine bili bi vanredni izbori, stava su sagovornici Al Jazeere.

Zdravko Krivokapić ne želi podnijeti ostavku, na koju ga pozivaju lideri DF-a (EPA)

„Bit će to slaba i kratkotrajna vlada“, ocijenio je u septembru prošle godine poznati crnogorski kolumnist, pisac i novinar Andrej Nikolaidis, komentirajući ujedinjenje koalicionih snaga u Crnoj Gori koje su se, nakon avgustovskih izbora, ujedinili kako bi sa vlasti zbacili Demokratsku partiju socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića.

Tada je formirana nova vlada, vlada eksperata, bez Đukanovićevih ministara, a u Skupštini je stvorena koaliciona većina dovoljna za odlučivanje, no, nije trebalo mnogo vremena da se uoči kako skup različitih i po mnogočemu nepomirljivih političkih opcija na vlasti neće funkcionisati baš onako kako su oni to bili zamislili.

Nedavno usvajanje Rezolucije o Srebrenici, te smjena ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je osporavao genocid u bh. gradu, bila je kap koja je prelila čašu dubokih međukoalicionih neslaganja, a rezultiralo je time da prosrpski Demokratski front (DF), blizak Beogradu, koji je bio protiv Rezolucije, pozove na ostavku aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, koji je i predložio Leposavićevu smjenu, nove izbore i formiranje nove vlade.

Beogradski vjetar u leđa DF-u

Šta će biti sa crnogorskom vladom, vidjet će se u narednim danima ili sedmicama, no, sagovornici Al Jazeere stava su da ovakva kakva jeste, teško može opstati.

Komentirajući dešavanja u Crnoj Gori, Jovana Marović, izvršna direktorica Politikon mreže krivicu za trenutno stanje u najvećoj mjeri pripisuje DF-u, koji je, uprkos pristanku na takav njen sastav, nezadovoljan što nije njen dio.

„Ovo bi bilo razumljivo da DF nije pristao na formiranje Vlade koja je u datim okolnostima jedino i bila moguća, kao i da njihov nosilac liste nije potpisao Sporazum o principima na kojima Vlada treba da počiva. DF je prihvatio pravila igre i sada svakodnevno krivi druge zbog toga, te od samog početka i imenovanja Vlade izigrava opoziciju, uprkos tome što su do Rezolucije o genocidu u Srebrenici i smjene ministra pravde Vladimira Leposavića poslanici ove koalicije u parlamentu glasali kao i ostali članovi vladajuće većine. Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i smjena ministra pravde izazvali su neprimjerene reakcije zvaničnog Beograda, što je dodatan vjetar u leđa DF-u koji ima njegovu podršku“, mišljenja je Marović.

Na pitanje kako bi se stanje u Podgorici moglo razvijati, ponudila je nekoliko scenarija.

“Postoji više scenarija, od manje do veće rekonstrukcije Vlade, vraćanja mandata predsjedniku države koji bi onda trebalo da predloži novog mandatara, do novih izbora. DF će pokušati da postojeću situaciju iskoristi kako bi sebi obezbijedio ulazak u Vladu. Mišljenja sam da DF-u u ovom trenutku ne odgovaraju izbori, ali isto tako će biti teško doći do rješenja oko kojih će se složiti tri koalicije na vlasti“, njen je stav.

Koalicija ‘kao rogovi u vreći’

No, postoje i radikalniji ishodi. Jedan od onih koji tvrde da će se vlada srušiti kao kula od karata je Šeki Radončić, novinar, pisac i publicista, koji je od samog početka bio vrlo kritičan prema njenoj “prosrpskoj” i “četničkoj” agendi koja je vodi sa evropskog kolosijeka.

“Mišljenja sam da je crnogorski premijer Krivokapić trenutno kao brod bez sidra. Našao se u velikoj buri, a njegova nesposobna i korumpirana i četnička vlada je dosadila svima – i narodu, i crkvi, i političkim strankama koje su ga dovele, i mentorima, i stranom faktoru, koji je od njega očekivao više. Sada je došao u situaciji da od njega peru ruke svi – i DF, i Aleksandar Vučić, i crkva i glasači liste koju je predvodio. To je rezultat odnosa u samoj vladajućoj koaliciji, koja liči na rogove u vreći koji se ne mogu posložiti“, stava je Radončić.

DF od Krivokapića traži ostavku. Tvrde da je izdao Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koja ga je i predložila za mjesto premijera. No, on je ne želi podnijeti, a još uvijek ima podršku druge dvije koalicije na vlasti u Crnoj Gori – Alekse Bečića, aktuelnog predsjednika parlamenta, i Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade.

U Moskvu ‘po mišljenje’

Dok lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić, čiji su zastupnici pokrenuli bojkot parlamenta, pozivaju “Krivokapića i eksperte da se ne odupiru volji parlamentarne većine, već da im pomognu da se izabere nova Vlada”, on zastupa stav da je „odgovoran samo narodu“, te ne želi odstupiti.

Komentirajući taj dio, Radončić dodaje da je Krivokapić već „bivši premijer, samo to još neće da prihvati“.

„Odbrojeni su mu dani i sada je samo pitanje kako će se, na tehničkom planu, odraditi i taj dio posla. Da li će to biti rekonstrukcija vlade ili njegova smjena, to je već u sivoj zoni. Vidjet ćemo šta će se dogoditi nakon što se Knežević i Mandić vrate iz posjete Moskvi, gdje idu na poziv ruske Dume, a jasno je da idu po mišljenje“, kaže Radončić, koji tvrdi da je najbolje rješenje u vanrednim izborima.

„Iz svega se može izaći sa novim izborima, naročito zbog činjenice da novog mandatara, o kojem se vode pregovori vladajućih stranaka, mora predložiti predsjednik Milo Đukanović. To je dosta komplikovana situacija, zbog čega smatram da su vanredni izbori u Crni Gori, koji se sve češće spominju, neminovni“, kaže Radončić.

A šta bi se desilo na novim izborima? DPS je i dalje, pojedinačno, partija sa najvećom podrškom u Crnoj Gori, no, da li bi Đukanović u ovom trenutku pristao na nove izbore i da li bi oni ponudili drugačiji ishod nego oni u avgustu?

Kakav bi ishod ponudili izbori

„U ovom trenutku bi novi izbori vjerovatno donijeli određenu prekompoziciju unutar vladajuće većine, ali mislim da bi mogućnosti za koaliranje bili identični kao i nakon izbora u avgustu prošle godine“, stava je Marović.

„Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) još uvijek u najvećoj mjeri čuva svoje biračko tijelo, ali je to nedovoljno da sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima može računati na povratak na vlast u skorije vrijeme. To je jasno i lideru ove partije, pa smo u više navrata od njega mogli čuti prepoznavanje demokratskih kapaciteta nekih partija koje su trenutno na vlasti.  Međutim, dok god ova partija ne prođe kroz značajnije (kadrovske) promjene ne može ni računati na potencijalnu saradnju sa partijama koje su prekinule njenu tridesetogodišnju vladavinu“, dodala je.

No, Radončić predviđa potpune promjene u slučaju raspisivanja novih izbora. Tvrdi da je nova vlada izigrala povjerenje glasača i povela zemlju u neželjenom smjeru.

Stoga, mišljenja da je da bi ukupni pobjednik u crnogorskim previranjima, trebao biti Đukanović.

„Mislim da će u svoj ovoj situaciji najviše profitirati Đukanović i njegov DPS. Vrijeme nakon izbora troše da se iščiste od korumpiranih kadrova u vrhu stranke, a sada to čine i na nižim nivoima. Na kraju, građani Crne Gore i nemaju neki veliki izbor. Sada mogu birati da ostanu uz ovu nesposobnu vladu i neprirodnu koaliciju koja je čini, iil da se odluče za konstantu i sigurnost koju im je godinama davao DPS. Apsolutno sve što se dešavalo posljedjih mjeseci i pokušaji da se Crna Gora skrene sa evropskih tračnica u smjeru Moskve, doprinijelo je jačanju DPS-a, njegovih koalicionih partnera, manjinskih naroda i socijaldemokratskih stranaka. Stoga, na sljedećim izborima, očekujem ne pobjedu, već veliki trijumf Đukanovića“, rekao je Radončić.

 

Izvor: Al Jazeera