Okupirana Zapadna obala: Kada je put do škole ispunjen strahom

Za palestinsku djecu iz Luban Ash-Sharqiye blizu Nablusa, odlazak u školu je opasno putovanje.

Palestinska djeca moraju prolaziti putem koji koriste doseljenici, da bi došli do škole u Luban Ash-Sharqiyi, na okupiranoj Zapadnoj obali (Al Jazeera)

Put do škole i povratak kući predstavlja normalnu, relativno jednostavnu aktivnost za većinu djece širom svijeta.

Ali za djecu sa okupirane Zapadne obale, iz sela Luban Ash-Sharqiye, južno od Neblusa, to je igra mačke i miša, dok pokušavaju izbjeći izraelske doseljenike i vojnike na putevima koji vode od njihove škole do sela.

U Luban Ash-Sharqiyi žvi blizu 3.500 Palestinaca, a ovo selo je smješteno 20 km južno od grada Nablusa na sjeveru Zapadne obale. Dva ilegalna izraelska naselja, Eli i Ma’ale Levona, smještena su na dvije strane ovog sela i izgrađena su na zemlji koja mu pripada.

Svako poslijepodne, izraelska su vojne jedinice stacionirane na ulazu u selo blizu glavnog autoputa između Ramallaha i Nablusa.

Izraelski vojnici u blizini patroliraju pješke dok grupe djece školskog uzrasta iz Lubbana pokušavaju prolaziti alternativnim putevima kako bi došli kući nakon brojnih doseljeničkih napada.

“Vozim sina u školu i nazad svaki dan jer se plašim da ga ne povrijede ili uhapse vojnici”, Maoud Awais je rekao Al Jazeeri.

Njegov 11-godišnji sin Mahmoud kaže da se plaši izraelskih vojnika, jer je vidio kako se s njegovim prijateljima sukobljavaju vojnici.

“Bili smo u grupi i vojnici su nas zaustavili i prijetili nam”, Mahmoud je kazao Al Jazeeri.

Školarci su redovno izloženi napadima izraelskih doseljenika na sjeveru okupirane Zapadne obale (Al Jazeera)

Ranije ove sedmice, vojno vozilo sa dva vojnika unutra ubrzalo je duž seoskog puta, praveći zaokret i klizeći kada se iznenada okrenulo pored grupe djevojčica koje su pokušavale doći kući, a vojnici su počeli vikati na njih.

U poljoprivrednom kraju ispred, grupe dječaka krenule su alternativnim putem kroz seoska polja da bi stigle kući dok su izraelski vojnici patrolirali glavnim putem.

“Vojnici često pokušavaju i provociraju djecu tako što im zvižde, dozivaju ih i zaustavljaju da ih pretraže dok ih optužuju da su došli na glavnu cestu kako bi bacali kamenje na doseljeničke aute”, Al Jazeeri je kazao Falastin Noubani, stanovnik sela.

Napad na školu

Povratak iz škole predstavlja problem i za djecu u selu Urif, sjeverno od Luban Ash-Sharqiye, isto tako u pokrajini Nablus.

Amer Safadi, zaposlen u općini u Urifu, kaže da prati djecu u školu i nazad da ih ne bi povrijedili doseljenici iz naselja Yitzhar smještenog na narednom brdu blizu sela.

“Doseljenici su napadali školu nekoliko puta u prošlosti”, Safadi je rekao Al Jazeeri.

On je kazao da je škola “bila prisiljena izgraditi produženi krov nad predjelom ispred školske zgrade kako djecu više ne bi ozljeđivalo kamanje kojima ih gađaju doseljenici” nakon što je nekoliko prozora polomljeno.

Nastavnici često prate djecu na putu do škole i štite ih od doseljeničkih napada (Al Jazeera)

U maju je Palestinac Nidal Safadi ubijen kada su doseljenici i izraelski vojnici izvršili raciju na selo i zajedničkim snagama ga ustrijelili četiri puta. Mještani su se sukobili sa vojskom, nakon racije.

Prošlog mjeseca je Al Jazeera svjedočila prizoru kada su palestinska djeca vrištala u strahu i trčala nazad prema školi u selu Kisan u Betlehemu, kada im se približio doseljenički auto, na putu koji koriste i doseljenici i Palestinci, nakon što je škola završila za taj dan.

Na jugu okupirane Zapadne obale, djeca iz At-Tuwanija i drugih obližnjih seoceta morala su imati pratnju međunarodnih posmatrača i izraelske vojske dok su prelazili velike razdaljine do škole kako bi izbjegli napada doseljenika iz naselja Ma'on.

Ali traumatsko iskustvo palestinske djece koja pokušavaju izbjeći napade dok putuju do škole i nazad nije ograničeno na nekoliko sela. To je sistemski problem duž okupirane Zapadne obale.

Prema izjavi koju je 15. augusta dala Lynn Hastings, UN-ova humanitarna koordinatorica za okupirane palestinske teritorije, 24 palestinske djece, pet djevojčica i 19 dječaka, su povrijedili doseljenici na Zapadnoj obali od početka godine.

“Izrael ima odgovornost da zaštiti djecu i nastavnike od maltretiranja i nasilja doseljenika na njihovom putu do škole i nazad – i u bilo kojem drugom slučaju”, kazala je Hastings.

“Sve strane se moraju obavezati na zaštitu djece u skladu sa međunarodnim zakonom bez obizra gdje su ona.”

‘Infrastruktura terora’

A za to vrijeme su djeca u Luban Ash-Sharqiyi stigla do kuće sigurno.

Tokom nekoliko zadnjih decenija pod izraelskom okupacijom, mještani su pretrpjeli brojne doseljeničke napade povrh onih na djecu.

“Prošle sedmice izraelski vojnici su napali i uhapsili jednog od mještana kada su mještani otišli da se suprotstave grupi doseljenika koji su pokušavali da zauzmu dodatnih 20 dunuma seoske zemlje”, Al Jazeeri je kazao Abdullah Malah iz općine Luban Ash-Sharqiya.

Abdallah Malah, usposlenik općine Luban Ash-Sharqiya (Al Jazeera)

Mještani su kazali da su doseljenici tokom godina uništavali zemlju, ubijali životinje i zauzeli obližnji izvor.

“Doseljenici često dolaze u selo ili u njegovu blizinu petkom kada znaju da je većina mještana kod kuće“, kazao je Noubani.

Al Jazeera je 2010. posjetila selo nakon što su ga napali doseljenici i nakon što su zapalili lokalnu džamiju. Razoreni ostaci ove vjerske građevine zahtijevali su znatne radove na rekonstrukciji nakon ovog napada vatrom.

Dva člana izraelske grupe za ljudska prava Yesh Din su 2009. godine u dnevnom listu Haaretz pisali o doseljenicima iz Elija koji su preuzeli kontrolu nad ovim krajem, što je ozbiljno narušilo sposobnost mještana da obrađuju svoju zemlju.

Prema riječima aktivista za ljudska prava, ovo je dio sistematske strategije da se uklone svi Palestinci iz Predjela C, koji sačinjava 60 posto okupirane Zapadne obale i potpada pod izraelsku kontrolu – ali je trebao biti vraćen Palestincima prije više godina.

Autori su zaključili da “se na Zapadnoj obali kreira infrastruktura jevrejskog terora”.

“Doseljenici su veliki problem za selo”, Malah je kazao Al Jazeeri.

Izvor: Al Jazeera