Topčić-Arnaut: Svijet nikad nije brže razvio vakcinu

Za muslimane je važno da se cijepe, čak ako su primorani primiti vakcinu koja sadrži svinjske komponente, saglasni su islamski učenjaci.

Vakcinacija se smatra najefikasnijom i najjeftinijom metodom sprječavanja pojave i širenja infektivnih bolesti, kaže medicinski konsultant dr. Sabina Topčić-Arnaut (EPA)

Muslimani širom svijeta imaju dileme u vezi vakcinacije protiv korona virusa, zbog mogućih svinjskih supstanci u nekim vakcinama, premda ih vjerski lideri ohrabruju da se podvrgnu i takvim vakcinama ukoliko nemaju adekvatnu zamjenu.

Glasnogovornici Pfizera, Moderne i AstraZenece rekli su da svinjski proizvodi nisu dio njihovih vakcina COVID-19, ali ograničena ponuda i velika potražnja znače da bi neke zemlje mogle dobiti vakcine za koje još nije potvrđeno da nemaju svinjski želatin.

Pitanje nije važno samo muslimanima, nego i Jevrejima koji, također, ne konzumiraju svinjske proizvode.

„U mnogim Islamskim zemljama s većinskim pa i manjinskim stanovništvom islamske vjeroispovijesti se javila sumnja u takozvanu čistoću vakcine. Da, svako ljudsko biće mora biti dovoljno svjesno i razumno i da zahtijeva objašnjenje o vrsti supstance koja se ubrizgava u njegovo tijelo“, kaže Al Jazeeri dr. Sabina Topčić-Arnaut, medicinski konsultant iz Kuala Lumpur u Maleziji.

Ali, pozivajući se na ranije usaglašena tumačenja islamskih učenjaka, Topčić-Arnaut kaže da je jasno kako čak i vakcina, koja potencijalno sadrži svinjski želatin, je opravdana i preporučena muslimanima iz ugla religijskih uvjerenja, jer je to situacija „u kojoj se ne povodimo svojim prohtijevima“, već se „vakcina koristi kao lijek“.

Iz Islamske zajednice u BiH ranije je također saopšteno da ako mogu birati, muslimani trebaju izabrati vakcinu koja ne sadrži svinjski želatin, no ako nemaju mogućnost izbora, nema smetnje da se cijepe vakcinom koja sadrži svinjski želatin, iz ugla islamske doktrine.

Svinjski želatin u proizvodnji vakcina koristi se kao neophodni stabilizator koji održava sigurnost i efikasnost vakcine.

‘Halal vakcina’

Proizvodnja takozvanih ‘halal vakcina’ je veliki projekt, koji osim volje iziskuje puno vremena i podrške, kaže Topčić-Arnaut, navodeći iskustva prilikom izrade vakcine protiv meningitisa koja ne sadrži svinjske komponente, a koju je potakla 2015. godine njena kompanija Nova Beta (M) Biomedical Sdn. Bhd. u saradnji sa Imunološkim Zavodom iz Zagreba, Duopharma Malaysia, Pharmaniaga Malaysia, a ideja je podržana i od Vladinog Halal Corporation Malaysia.

U cilju procesa prečišćavanja vakcine u odstranjivanju alkoholnih i drugih za muslimane nedozvoljenih supstrata u njima, Malezija u pogonima Pharmaniage, njihove najveće farmaceutske kuće ulaže ogromene napore. Cilj je u 2022. godini imati prvi pogon za proizvodnu halal vakcina u svijetu.

Sabina Topčić-Arnaut [lijevo] kaže da je čitava ljudska populacija, bez obzira na naciju, rasu i religiju povezana kroz zdravlje (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kako god, dr. Topčić-Arnaut kaže da se vakcinacija smatra najefikasnijom i najjeftinijom metodom sprječavanja pojave i širenja infektivnih bolesti, kao i masovnog gubitka ljudskih života, poput u vrijeme COVID-a 19.

Milioni života su nestali samo u 14. vijeku, kad je oko 200 miliona ljudi preminulo usljed crne smrti/plague.

Stoga su i trenutno vodeći umovi nauke u svijetu tako odlučno bore za pronalazak supstance koja bi prekinula visoki mortalitet izazvan COVID-om 19. Srećom, kaže Topčić-Arnaut, pronađene su i počele su s uspješnom proizvodnjom prve efikasne vakcine firmi BioNTech, Moderne & Co…  Tim za COVID-19 BioNTecha dobio je zbog svoje brzine razvoja te efikasnosti vakcine naziv ‘Projekt Svetlosna brzina’.

„Vakcine tipa RNK-vakcine (ribonukleinska kiselina) su zasnovane na novoj tehnologiji prenošenja informacija o RNK virusima […] Profesor Ugur Sahin, jedan od osnivača kompanije BioNTech, opisao je rezultate kao ‘prekretnicu’. Radi se o velikom koraku u uspješnoj tehnologiji proizvodnje vakcina koji će doprinijeti velikom skoku u brzini proizvodnje uspješnih i visoko efikasnih vakcina […] Svijet nije još nikada doživio toliko brz napredak u stvaranju vakcine – obično je za istraživanje i probe potrebno sedam do osam godina“.

Čitava ljudska populacija, bez obzira na nacionalnu, rasnu i religijsku pripadnost je povezana jednim specifičnim stanjem a to je zdravlje, zdravstveno stanje. Sada, kaže Topčić-Arnaut, više nego ikada prije toga smo svjesni jer svi zajedno prolazimo i proživljavamo pandemiju, krizu zdravlja, izazvanu virusom COVID-19.

Izvor: Al Jazeera