Trumpov plan, ulog za još jedan predsjednički mandat

Robert Satloff: Donald Trump treba pobijediti na predstojećim izborima kako bi pokrenuo svoj plan za mir na Bliskom istoku (EPA)
Robert Satloff: Donald Trump treba pobijediti na predstojećim izborima kako bi pokrenuo svoj plan za mir na Bliskom istoku (EPA)

Piše: Mohamed Elmenshawy

U pismu Bijeloj kući, 12 demokratskih zastupnika u Senatu Sjedinjenih Američkih Država izrazili su negodovanje zbog bliskoistočnog mirovnog plana predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, poznatog kao “Sporazum stoljeća”, među kojima su i tri predsjednička kandidata na predizborima: Bernie Sanders, Elizabeth Warren i Amy Klobuchar.

Oni smatraju da ovaj plan “nije neutralan”.

U pismu se navodi da Trumpov plan “odražava interese jedne strane, a to će imati velike posljedice i ometati postizanje mira na principu dvije države, što je odraz legitimnih prava i težnji izraelskog i palestinskog naroda”.

Bide: Nije dobro za Izrael

Ova tri kandidata, koji, prema anketama, vode u utrci za nominaciju Demokratske stranke kako bi se suprotstavili Trumpu u novembru, iznijeli su prigovor na formu i sadržaj Trumpovog plana.

“Mirovni plan zahtijeva da obje strane sudjeluju zajedno. Ne mogu se donositi jednostrane odluke o anektiranju okupiranih teritorija koje nas vraćaju unazad. Proveo sam cijeli život radeći na pružanju sigurnosti i prosperiteta jevrejskom demokratskom Izraelu. Ono što Trump čini nije dobro za Izrael”, rekao je Joe Biden, zamjenik bivšeg predsjednika Amerike Baracka Obame.

“Washington mora biti neutralan i pravedan sudijaizmeđu Izraelaca i Palestinaca. Svaki mirovni sporazum mora se pridržavati međunarodnog prava i legitimiteta te rezolucija Ujedinjenih naroda”, kazao je senator Bernie Sanders.

“Izrael mora okončati okupaciju i dopustiti Palestincima da odlučuju o svojoj sudbini u nezavisnoj državi, zajedno s Izraelom”, dodao je on.

Warren: Plan je prevara

Smatra da Trumpov prijedlog “nije ni blizu postizanja mira; naprotiv, produbit će razlike i produžiti sukob, a to je neprihvatljivo”.

Elizabeth Warren je osudila je Trumpov plan, nazvavši ga “praznim čekom za pripajanje teritorija na Zapadnoj obali, koji ne nudi nikakvu priliku za uspostavljanje palestinske države”.

Warren, koja vodi prema anketama u saveznoj državi Iowa, dodaje da se “objavljivanje plana bez pregovora s Palestincima ne smatra diplomatskim činom, to je prevara!”

“Protivit ću se jednostranoj aneksiji okupirane teritorije u bilo kojem obliku”, kaže ona.

Robert Satloff, direktor Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu, upozorio je na opasnost “početka slavlja zbog približavanja postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca” nakon što je Trump objavio “Sporazuma stoljeća”.

Satloff je naglasio da “Trump treba pobijediti na predstojećim izborima kako bi pokrenuo svoj plan za mir na Bliskom istoku”.

Prilika i za Netanyahua

“Ako Trump pobijedi, to bi moglo stvoriti novu stvarnost, koja će potaknuti Arape i Palestince da se ozbiljno pozabave planom. Ne mogu zamisliti da će se bilo koja demokratska administracijom poslužiti istim ako Trump izgubi, jer u tom slučaju njegov plan čeka smrt”, kaže on.

Robert Malley, direktor programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku Međunarodne krizne grupe (ICG) u Washingtonu, smatra da se komponenta izbora ne može isključiti kada je u pitanju odabir vremena za objavu “Sporazuma stoljeća”, budući da ide u prilog Trumpu na predstojećim predsjedničkim izborima, kao i izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na trećim parlamentarnim izborima u Izraelu u manje od godinu dana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO