Višegradska grupa: Najiskreniji zagovornici proširenja EU-a na Balkan

Višegradska grupa, navodi Gjenero, insistira na podjeli onog dijela Evrope, koji ima otvoren put prema članstvu i 'evropskoga susjedstva' (EPA)

U većini zemalja Evropske unije ’ozloglašena’ Višegradska grupa (V4), koju čine  Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska, u Pragu je usvojila deklaraciju o Zapadnom Balkanu kojom su potvrdili nedvosmislenu podršku pristupanju te regije Evropskoj uniji ističući da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez pristupanja Zapadnog Balkana.

Analitičari smatraju da je podrška zemalja Višegradske grupe zemljama regije dobra stvar te da je deklaracija nastavak starih politika V4 i još jedan od dokaza tezi da će te države biti najiskreniji zagovornici proširenja EU-a na Balkan.

Nikola Burazer, urednik portala European Western Balkans, za Al Jazeeru kaže da zemlje Višegradske grupe već duže vreme podržavaju proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, a čini se, navodi, da mu u posljednje vreme pridaju još veću pažnju, što je bilo moguće vidjeti i tokom poljskog predsjedavanja Berlinskim procesom.

Utjecajan blok u Evropskoj uniji

Deklaraciju, ističe Burazer, treba vidjeti kao nastavak ove politike, i to u ključnom trenutku kada je u pitanju mogućnost proširenja Evropske unije u narednih deset godina, budući da su neke druge članice EU-a eksplicitno protiv proširenja.

 “Podrška zemalja Višegradske grupe zemljama Zapadnog Balkana je sama po sebi veoma dobra stvar za region. Ove četiri zemlje čine uticajan blok u Evropskoj uniji, i značajno je da postoje države članice koje će čvrsto stati iza ideje proširenja na Zapadni Balkan kako bi do njega došlo. Sa druge strane, tačno je da su neke od država Višegradske grupe trenutno viđeni kao „loši momci“ u Evropskoj uniji i da u njima postoje problemi upravo sa demokratijom i vladavinom prava, na kojima EU insistira kada je u pitanju proširenje. To može doći kao ohrabrenje mnogima koji žele da vladaju poput (Viktor) Orbana i u isto vreme pristupe Evropskoj uniji, ali tu su ipak još 23 zemlje koje se pitaju o tome“, kaže.

Političkih analitičar Davor Gjenero kaže za Al Jazeeru da su zemlje Višegradske grupe uvijek bile čvrst zagovornik proširenja.

Hrvatska u pristupnom procesu, ističe on, nije imala snažnije saveznike od Višegradske grupe.

“Svoje je pregovore završila tijekom mađarskog predsjedništva Europskim vijećem, a angažman mađarske u pomoći Hrvatskoj da završi pregovore bio je ogroman. Poljska se kao predsjedavajuća angažirala oko izrade Ugovora o pristupanju, ali i u potpori njegovojbrzoj ratifikaciji“.

Višegradska grupa, navodi, insistira na podjeli onog dijela Evrope, koji ima otvoren put prema članstvu i „europskoga susjedstva““.

“Administracije se mijenjaju, ali politika potpore proširenju u tim državama je trajna i ona proizlazi iz interesna tih zemalja. Sadašnje administracije u tim državama neće biti vječite, a te se države uspješno razvijaju i imaju sve veći utjecaj na funkcioniranje Unije. Poljska, na primjer, više nije nerazvijena država, a riječ je o golemoj europskoj zemlji. Četiri države Višegradske skupine u Europskom vijeću imaju jednako glasova kao Njemačka i Francuska zajedno. Dakle, što god netko mislio ili govorio, radi se o relevantnim europskim silama“.

Velike ambicije

Na pitanje šta očekuje od budućeg komesara EU-a za proširenje, resor koji će pripasti Mađaru Laszlu Trocsanyu, ako prođe proceduru ispitivanja pred europarlamentarcima i nakon toga dobije podršku njih dvije trećine, Gjenero kaže da je karakteristika većine saradnika mađarskog premijera Vikotra Orbana  da su izrazito dobro pripremljeni za dužnost koju obavljaju.

“Budući euro-komesar Trocsany izuzetno dobro poznaje europske institucije i europsko pravo, acquis commnautaire, dakle zajedničku pravnu baštinu Europskih zajednica. Izrazito je stručan za usmjeravanje i potporu reformama u zemljama u pristupno procesu i jedan je od onih koji buduće članice može „voditi za ruku“ kroz pregovore, smanjujući rizik administrativnih barijera i zapleta i formalističkih blokada. Ambicije su mu velike, a Mađarska njegovim djelovanjem želi smanjiti distancu koja danas postoji između Bruxellesa u Budimpešte. Uspjeh zemalja u pristupnom procesu mjerilo je uspješnosti komesara za proširenje, a očito je da i premijer Orban, kao i ostali vođe V4, polažu velike nade u proces proširenja“.

Neki, ističe Gjenero, smatraju da je izbor Trocsanyja svojevrstan cinizam ključnih država EU-a i sofisticirana poruka da od proširenja neće biti ništa, ali “danas je teško predvidjeti tko će u toj igri pobijediti, oni koji su skeptični prema svakom daljnjem proširenju, ili oni koji su spremni u zagovor proširenja uložiti najviše energije“.

Ukoliko Trocsany bude izabran, smatra Nikola Burazer, mogao bi biti važan saveznik balkanskim liderima, ali vjerovatno ne i onima koji insistiraju na demokratskim reformama i vladavini prava.

Nominalno, zaključuje on, Evropski komesari ne predstavljaju svoje države, već Evropsku uniju, ali svakako će na njihov rad ostaviti i pečat politika koju zastupaju zemlje i stranke iz kojih dolaze.

Izvor: Al Jazeera