Nakaš za AJB o napadu na Partizanskom groblju: Fašizam ne miruje

'Oni koji stoje iza napadača žele prenamijeniti zemljište na kojem se groblje nalazi', tvrdi Đulić (Al Jazeera)

Delegacije Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine napadnute su na Partizanskom groblju u Mostaru u vrijeme obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SABNOR-a Mostar Sead Đulić kaže za Al Jazeeru da se slični napadi dešavaju svaki put kad antifašisti pokušaju ući na Partizansko groblje kako bi položili cvijeće.

“Iz kafića prekoputa ulaza u Partizansko groblje izašla je grupa od 20-ak mladića, uniformno obučenih u iste dukserice i iste kukulje. Oteli su cvijeće starijim ljudima, zgnječili ga i na povik ‘policija’ se razbježali”, kaže Đulić.

On je kazao da svi drugi mogu slobodno šetati, dolaziti, čak i neprimjereno se ponašati ili na neuobičajen način odavati počast.

“Tad nema huligana, nema incidenata, nema ničeg… Samo je problem kad antifašisti dolaze.”

Đulić je istakao da je sastav delegacije bio multinacionalan, ali su napadači izvikivali psovke i uvrede “samo na račun balija”.

“Sve antifašiste oni tako kvalificiraju – bez obzira je li tamo Mladen, je li Aleksandar ili Alija.”

Pokušaji prenamjene

Ranije je bilo i žešćih napada, navodi Đulić, ali ovog puta nije bilo fizičkog obračuna zato što je neko povikao “policija”.

“Niko nije otišao u kafić prekoputa da ispita mladiće koji su izvršili napad. Jedina lična karta koja je pogledana bila je moja, jer sam ja pozvao policiju”, kazao je on.

Đulić ističe da današnji napad nema veze s Danom državnosti Bosne i Hercegovine, već da oni koji stoje iza napadača žele prenamijeniti zemljište na kojem se groblje nalazi. 

“Ko god želi da održava i vodi brigu o groblju treba ga napasti kako bi se predomislio i prestao dolaziti, kako bi se lakše od groblja napravila ljetna pozornica ili izgradilo elitno naselje”, kazao je Đulić, dodajući da su u prošlosti postojale inicijative da se to zemljište prenamijeni.

Prenamjena zemljišta osujećena je formiranjem Odbora, na čijem se čelu on nalazi.

“Partizansko groblje je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i to je sad veliki problem toj ideologiji koja kreira sve ovo što kreira”, istakao je on.

Đulić dalje ističe da ti mladi ljudi zapravo nisu krivi, već politička klima koju vladajuće strukture kreiraju u gradu.

“Za sve ovo što se dešava ne treba ići ni u policiju niti bilo gdje, zapravo treba ići u Predsjedništvo države, jer tamo predsjednici stranaka koji vladaju kreiraju ovu politiku u Mostaru”, kazao je on.

Predsjednik SABNOR-a Mostar za napad krivi političku klimu koju vladajuće strukture kreiraju u gradu

Groblje je u centru grada, kako bi oni izvan Mostara definisali – nalazi se u zapadnom dijelu Mostara.

O napadu na delegaciju SABNOR-a i SDPBiH za Al Jazeeru je govorio i Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

“To je samo jedna potvrda da taj ipak fašizam i neofašizam ne miruje. I pored tih svih nekih priča i suživota i obnove Partizanskog groblja, ono je opet mjesto koje se koristi za izražavanje određenih svojih stavova”, kazao je on.

Ovim napadom, kako je ocijenio, želi se poslati poruka da se ne smije približavati mjestu partizanskog stradanja.

“Ono je i dalje kamen spoticanja onih koji na određeni način imaju primjese Nezavisne države Hrvatske, ustaškog pokreta i svega onoga što jača tu kvislinšku tvorevinu”, ocijenio je Nakaš.

Predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine sumnja da iza te grupe huligana postoje određeni organizovani oblici koji, “ako ne daju nalog, onda omogućavaju svojim nečinjenjem da se te stvari dešavaju”.

Izvor: Al Jazeera