Zašto se kurdski borci vraćaju u Iran

Vježbe boraca Demokratske stranke Kurdistana za Iran (Al Jazeera)

Piše: Emir Fendi

ERBIL – Demokratska stranka Kurdistana za Iran (KDP), koja ulazi u svoju 71. godinu postojanja, osjeća da je njihovo odsustvo sa stvarne scene tokom ovih godina dovelo do toga da izgubi veliki broj svojih pristalica unutar iranske teritorije, nakon što je dugi niz godina pronalazila pribježište na iračkoj teritoriji.  

Zbog toga je KDP za Iran donio odluku da vrši obuku boraca i svojim redovima pridruži još vojnika iz grupe regruta te da ih vrati natrag u Iran kako bi se izmiješali sa lokalnim stanovnicima.  

Povratak stotina boraca KDP-a za Iran na iransku teritoriju pretvorio bi tamošnje civile u gorivo rata ukoliko bi do njega došlo.

Ghalib, jedan od boraca koji se pripremaju za povratak u Iran, kaže kako su naišli na podršku svoga naroda.

Dodaje da je „iranski režim brutalan te će se osvetiti civilima na čiju teritoriju planiramo ući. Međutim, naš narod se ne boji i oni pozdravljaju naš povratak, a mi ćemo stati u njegovu odbranu i boriti se sve do zadnjega daha“.

Vježbe KDP-a [Al Jazeera]

Upozorenje

Zanganeh je upozorio na to da će Iran pribjeći upadu na iračku teritoriju kako bi se odbranio, oslanjajući se na član 51 Povelje UN-a, međunarodne konvencije i regionalne sporazume o sigurnosti koji povezuju države u regionu i obavezuju ih na specifične sigurnosne procedure.

Što se tiče Bagdada, kojeg povezuju čvrste, pa čak i doktrinarne veze sa Iranom, u pogledu ovakvih dešavanja na iračkoj teritoriji vlada tišina. 

Član Odbora za sigurnost i odbranu Parlamenta Iraka Hamid al-Mutlak kaže da „Iran ima veoma snažan utjecaj u kreiranju iračkih odluka.“  

Al-Mutlak je odbio komentirati prisustvo kampova za obuku boraca KDP-a za Iran, pozivajući se na to da nema dovoljno informacija o karakteru prisustva ove stranke, njenih boraca i kampova za obuku na iračkoj teritoriji. 

Izvor: Al Jazeera