Interaktivno: Porast dijabetesa u regiji

Priredio: Dženan Smajić

Broj ljudi koji žive sa dijabetesom danas je gotovo četiri puta veći o odnosu na 1980. godinu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu je 422 miliona odraslih, 8,5 posto svjetske populacije, oboljelih od dijabetesa od čega većina živi u zemljama u razvoju.

U regiji državama regije broj oboljelih kreće se od 8,6 do 9,9 posto.

Jedan od glavnih razloga koji je doveo do ovako dramatičnog porasta je višak kilograma i gojaznost. U 2014. godini jedan od tri čovjeka, starijih od 18 godina, ima problem sa viškom kilograma, a jedan od deset je gojazan.

Komplikacije dijabetesa mogu uzrokovati srčani udar, moždani udar, sljepilo, otkazivanje bubrega i amputaciju ekstremiteta.

Dijabetes je uzrok 1,5 miliona smrtnih slučajeva u 2012. godini, a povišen nivo šećera u krvi odnio je još 2,2 miliona života prouzročivši kardiovaskularne i druge bolesti. Čak 43 posto oboljelih je mlađe od 70 godina.

U interaktivnoj mapi pogledajte podatke o dijabetesu u regiji. Klikom na svaku od zemalja dobit ćete podatke o broju oboljelih, umrlih kao i o faktorima rizika.

Izvor: WHO


Povezane

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije potvrdilo je da u razvijenim i u nerazvijenim zemljama, broj oboljelih od dijabetesa raste. I nastavit će, ako se ne poduzmu drastične mjere. Od ove globalne zdravstvene prijetnje, u ovom trenutku već boluje blizu pola milijarde ljudi.

Troškovi koji se odnose na dijabetes, uključujući i troškove terapije, vođenja bolesti, kao i njene komplikacije u 2011. godini dosegli su čak 89 milijardi eura.

27 Apr 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO