Jesu li Raqqa i Mosul ciljevi akcije Štit Eufrata

Ankara je uvjerena da se problem terorizma u Siriji i Iraku ne može riješiti ukoliko se front prema ISIL-u ne proširi na te dvije države (AP)

Piše: Khalil Mabrouk

Vojna operacija „Štit Eufrata“ i dalje traje jednakim intenzitetom, pa je u skladu s tim Turski parlament nedavno odobrio da se produži mandat oružanim snagama za provođenje operacija izvan granica države, u susjednoj Siriji i Iraku, za narednih 13 mjeseci.

Zastupnici vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), te opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) i Stranke nacionalnog pokreta (MHP) usvojili su prijedlog Vlade Republike Turske o produženju mandata turskoj vojsci. Samo je prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) glasala protiv ovog prijedloga, iznesenog na otvaranju zakonodavne sjednice održane nedavno.   

Novine i turski mediji nagađaju da će Turska nakon ove odluke nastaviti s novom vojnom operacijom širokih razmjera protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u ove dvije zemlje. Prema njima, glavni prioriteti bit će protjerivanje ISIL-a iz njegovih najvažnijih uporišta u gradu Mosulu u Iraku i Raqqi u Siriji.

No, arapski i turski posmatrači smatraju kako produžavanje mandata turskoj vojsci za djelovanje izvan granica države, na teritoriji Sirije i Iraka, ne predstavlja pripremanje terena za nove vojne akcije. Više je riječ o zakonodavnoj proceduri koju nameću okolnosti u državi suočenoj s konstantnim izazovima koji se odnose na sigurnost njenih južnih granica.    

Perspektive

Turski politički analitičar Cahit Tuz pojašnjava da je glasanje Parlamenta samo obnavljanje prethodne odluke, ali se njen tajming, sasvim prirodno, poklopio s rastućim očekivanjima da će Turska pokrenuti novu vojnu akciju protiv ISIL-a u Iraku i Siriji.  

U razgovoru za Al Jazeeru skrenuo je pažnju na to da turska vojska neće djelovati samostalno protiv ISIL-a. Prema njegovim informacijama, Ankara ulaže napore da uvjeri međunarodnu koaliciju da joj se u tome pridruži, s obzirom na to da je duboko uvjerena da se problem terorizma u Siriji i Iraku ne može riješiti ukoliko se ne proširi ratni front protiv ove grupe u dvije spomenute države. 

Međutim, ti napori ne čine se jednostavnim ukoliko se uzme u obzir da je načelnik turskog Generalštaba Hulusi Akar naglasio da njegova država neće sudjelovati ni u kakvoj potencijalnoj vojnoj akciji na pokrajinu Raqqa u slučaju učešća elemenata organizacije Stranke demokratske unije (PYD), koji imaju podršku SAD-a i njegovih zapadnih saveznika. 

Tuz kaže kako nema nikakve razlike u tome je li riječ o sirijskom, iračkom ili nekom drugom gradu iz perspektive turskih donositelja odluka, koji smatraju da oslobađanje bilo kojeg grada od terorizma predstavlja uvod u rješavanje problema u regiji.

Pojašnjava da Turska ima dva polazišta kada je riječ o bavljenju ovim problemom. Prvo, ne dozvoliti nijednoj „terorističkoj“ organizaciji da predstavlja opasnost na njenoj granici. Drugo, protjerati te organizacije iz njihovih uporišta koja smatraju svojim bazama za pokretanje napada – bez obzira na to bilo to u Siriji ili Iraku – ili kretanje prema turskoj granici.

Mosul i Raqqa

Murat Yetkin u tekstu u turskom listu Hurriyet prenosi riječi izvora u NATO-u da je za tursku stranu osvajanje Mosula i protjerivanje ISIL-a iz tog grada važnije od oslobađanja Raqqe u Siriji.

No, Ahmad Mallah, irački politički analitičar s prebivalištem u Turskoj, u razgovoru za Al Jazeeru odbacuje mogućnost da će Turska pokrenuti vojnu akciju u Iraku, koju pojedini nazivaju „Štit Tigrisa“, po uzoru na operaciju „Štit Eufrata“.

Prema Mallahovom mišljenju, tri su razloga za ovakva predviđanja. Prvo, odsustvo turkmenskih lidera odanih Turskoj u Mosulu, ukoliko se uzme u obzir činjenica da Turkmeni u Ninivi pretežno pripadaju šiitskim manjinama. Drugo, geografska udaljenost Mosula od turske granice. I treće, Ankara ne osjeća stvarnu kurdsku prijetnju u Mosulu.

Međutim, naglašava da je geopolitički značaj protjerivanja ISIL-a iz Mosula umnogome veći za Tursku od toga da ova grupa bude protjerana iz sirijskog grada Raqqe. Mosul se smatra najvećim gradom na sjeveru Iraka i drugim po veličini u cijelom Iraku. ISIL je u ovom gradu proglasio i hilafet, i u njemu je, također, veće prisustvo turkmenskog stanovništva nego u Raqqi.   

Ukazao je i na to da Turska shvata važnost pozicije grada Mosula kao geografske barijere, koja poput „noža“ siječe prostor između Turske i takozvanog velikog Kurdistana. Mosul razdvaja područja na kojima se nalaze Kurdi u Iranu, Iraku, Turskoj i Siriji, a osim toga ovaj grad se smatra tačkom ravnoteže u odnosima Bagdada, saveznika Irana, i Erbila, saveznika Turske.    

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO