Rutte muslimanima: Holandija nije restoran

Izjave holandskog premijera izazvale žestoke kritike (EPA)

Piše: George Kadr

Premijer Holandije Mark Rutte pojačao je kritike na račun holandskih muslimana koji nailaze na probleme u integraciji, opisujući ih kao “strance” koji se poigravaju s holandskim vrijednostima. Također im je ponudio izbor da budu uz Holandiju ili protiv nje, što je izazvalo brojne kritike.  

U intervjuu za holandski Algemeen Dagblad, Rutte je izjavio da holandski ustav garantira pravedne šanse svima. U njegovoj zemlji Crkva je odvojena od države i vodi se računa o slobodi izražavanja. No, postoje strahovi da bi se mogle desiti promjene u društvu i odstupanja od ovih vrijednosti kada se “stranci” uzrujaju zbog načina na koji se Holanđani odnose prema ovim pitanjima, kaže Rutte. 

Dodao je: “Oni se trebaju zapitati žele li ostati u Holandiji. Ukoliko žele otići, mi ih u tome nećemo spriječiti. Ali, ukoliko odluče ostati i prilagoditi se, onda mogu imati veoma velike šanse da neko od njih postane gradonačelnik Rotterdama”, aludirajući na sadašnjeg gradonačelnika Ahmeda Aboutaleba, koji je marokanskog porijekla.   

Holandski premijer je naglasio da će se integraciona politika pooštriti više nego u prethodnih trideset godina. Turcima i Marokancima u Holandiji obratio se riječima da “Holandija nije restoran pa da možete birati koji ćete zakon uzeti i provoditi, a koji nećete”.

Rutte je rekao da se trenutno radi na izradi novog zakona za produženje roka dobijanja holandskog državljanstva na “deset godina” te je istakao da Holandija neće tolerisati rasiste koji izazivaju nerede.

Ove izjave su se poklopile s početkom predizborne kampanje Liberalne stranke VVD na čijem je čelu Rutte. Brojni analitičari smatraju da desničarska radikalna stranka, koju predvodi Geert Wilders, inače neprijateljski nastrojena prema izbjeglicama, predstavlja jaku konkurenciju drugim strankama na izborima.

Prema holandskom Državnom zavodu za statistiku, u toj zemlji živi gotovo 385.761 stanovnik marokanskog porijekla, dok broj onih turskog porijekla iznosi 397.471, od ukupno 17 miliona stanovnika u ovoj državi. To znači da turska zajednica predstavlja treću po veličini skupinu doseljenika, nakon koje slijedi marokanska.

Kritike i korekcije

Ovakve izjave holandskog premijera izazvale su žestoke kritike, što je navelo holandsku novinsku agenciju NU da obavi intervju s “obrazloženjem”. Razgovor je vođen na temu “Autohtoni stanovnici trebaju odabrati jesu li s Holandijom ili protiv nje”. Rutte se ovom prilikom ispravio i rekao kako se njegove riječi odnose na sve one koji rade protiv interesa Holandije.   

Na pitanje na koga misli kada kaže “stranci”, odgovara da su to oni koji se nisu integrisali. Dodao je da dolaskom novih izbjeglica ne treba ponavljati greške koje je Holandija napravila prije 80 i 90 godina, kada su u ovu zemlju stigle izbjeglice iz Turske i Maroka. 

Kaže da je većina Marokanaca i Turaka uredu, ali naglašava da ima 15 posto Marokanaca i 20 posto Turaka koji to nisu. Također, odbacio je navode da se njegove izjave poklapaju s izjavama Wildersa koji otvoreno poziva na protjerivanje imigranata.

Izvor: Al Jazeera