Googleov robot savršeno hvata u pokretu

Jedna od tehnologija koje koristi GoogleCar razvija se u Švicarskoj, gdje su naučnici razvili savršenog robota hvatača. Tehnologija se može koristiti i u svemiru i na Zemlji.

Za manje od od pet stotinki robot-ruka skenira, računa i pokušava uhvatiti različite predmete u pokretu. Istraživači su sami naučili tu ruku kako da se kreće, a zatim je povezali sa sistemom praćenja i predviđanja pokreta.

“Ako krivo predvidite ili ne znate gdje će predmet završiti, koliko god vaš robot bio savršen, promašit će i neće uhvatiti predmet. Zato je najvažniji dio istraživanja bilo predviđanje kako će predmet letjeti zrakom i gdje će pasti u njegovom dometu”, kaže Ashwini Shukla sa Tehnološkog instituta u Lausannei.

Primijenite li ovu tehnologiju u svemiru, potencijalno možete izbjeći katastrofu sa svemirskim smećem, poput one u filmu “Gravitacija”. Deseci hiljada predmeta koji trenutno kruže oko planete predstavljaju opasnost za telekomunikacijske satelite i astronaute. Mogućnost da ugrabite nešto od tog smeća, moglo bi pomoći.

Googleov automobil

No, tehnologija koja predviđa putanju kretanja može se koristiti i na Zemlji. Automobili bez vozača, poput Googleovog, baziraju se upravo na toj tehnologiji, predviđanju i izbjegavanju sudara.

“Ovaj kontrolor može se koristiti za mnoge druge aplikacije, poput hvatanja ljudi koji su u opasnosti ili objekata koji bi na njih mogli pasti. Kada je riječ o automobilima, vozila moraju veoma brzo reagirati na nadolazeći promet“, kaže Aude Billard sa Tehnološkog instituta u Lausannei.

Toj tehnologiji još treba malo usavršavanja, ali kako kažu naučnici, veoma brzo možemo očekivati da ćemo je naći u novoj generaciji osjetljivih tehnoloških izuma.

Googleovom automobilu bez vozača trebat će još nekoliko godina prije nego što izađe na ceste. Ali, ta kompanija već priprema javnost za pojavljivanje futurističkog vozila.

Flota Googleovih robot-automobila vozila je više od dvadeset novinara po Mountain Viewu u Californiji 30 minuta i demonstrirala svoje mogućnosti automatske i sigurne navigacije kroz gradske ulice pune biciklista, pješaka i saobraćajnih znakova. Ta demonstracija je do sada najveći napor kompanije da pobliže prikaže rezultate petogodišnjeg rada u Googleovom tajnom odjelu X.

Revolucionarna tehnologija

“Kroz prošlu godinu i po pomjerili smo se sa vožnje po autocestama do gradskih ulica i sada smo došli do tačke kada smo uvjereni da ovo može raditi. Zaista mislimo da je stvaranje vozila koja se potpuno samostalno kreću i mogu vas odvesti od vaše kuće do doma vaše bake bez vas za volanom, veliki korak naprijed i zaista smo uzbuđeni”, rekao je direktor projekta Chris Urmson.

Googleovi osnivači Larry Page i Sergej Brin automobile bez vozača smatraju revolucionarnom tehnologijom koja može drastično smanjiti broj smrtnih slučajeva na cesti. Ali još se ne zna kada će biti spremna za masovnu upotrebu.

Za te automobile, prihvatanje javnosti i regulacija mogu biti jednako velik izazov kao i usavršavanje tehnologije. Google nije želio otkriti da li će sam proizvoditi automobile ili će licencu prodati drugim proizvođačima, niti žele reći kada će se ti automobili naći na cesti. Brin misli da bi tehnologija mogla biti dostupna 2017. godine.

Googleovi automobili nikad nisu “uzrokovali” nesreću u vožnji, iako su nekoliko puta bili učesnici u blažim udesima, poput incidenta kada je jedan od njih zakočio na crvenom svjetlu te bio udaren u zadnji dio.

Izvor: Agencije