Kampanje solidarnosti sa Al-Qaradawijem

Potpisnici proglasa kažu kako Interpol treba progoniti stvarne i poznate zločince (Al Jazeera)
Potpisnici proglasa kažu kako Interpol treba progoniti stvarne i poznate zločince (Al Jazeera)

Piše: Abdul Rahman Ebu-Gheit

U Egiptu, nakon puča, više ništa nije nemoguće. Tako je šejh dr. Yusuf al-Qaradawi, predsjednik Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, uvršten na Interpolovu listu traženih osoba na zahtjev Egipta, što je izazvalo bijes učenjaka, ali i ostalih, dok je ovaj čin naišao na podršku Al-Azharovih učenjaka lojalnih vlasti.  

Ogroman broj muslimana, posebice učenjaka, nalazi se u šoku i stanju ogorčenosti nakon saopštenja međunarodne policije (Interpol) da je ime predsjednika Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, šejha Yusufa al-Qarradawija, uvršteno na međunarodnu listu traženih osoba zbog optužbi za podsticanje na nasilje i terorizam, kao odgovor na zahtjev egipatske vlade.

Prve reakcije uslijedile su od osnivačkog odbora Islamskog vijeća pri Al-Azharu koje je donijelo odluku da se poništi članstvo šejha Al-Qaradawija i Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, na čijem se čelu nalazi Yusuf al-Qaradawi, kao odgovor na zahtjeve Egipta i Saudijske Arabije.

Neodgovoran čin

S druge strane, više od 300 učenjaka, daija, imama, istraživača i akademskih radnika iz više zemalja, izdali su proglas sa zahtjevom da se ime šejha Al-Qaradawija pod hitno ukloni sa Interpolove potjernice, te smatraju kako samo stavljanje njegovog imena na „međunarodnu listu traženih osoba“ predstavlja neodgovoran čin, i ponižavanje islama i njegovih simbola što se ne može tolerirati.

Potpisnici proglasa kažu kako Interpol treba progoniti stvarne i poznate zločince, koji pljačkaju, otimaju, ubijaju i spaljuju svoj narod, umjesto da raspisuje potjernicu za Al-Qaradawijem, imamom umjerenog islamskog puta, jednim od najznačajnih reformatora ovoga vremena koji je poklonio cijeli svoj život u svrhu služenja naciji.

Sa svoje strane, Arapska organizacija za ljudska prava u Britaniji (AOHR) pokrenula je kampanju prikupljanja potpisa kako bi se izvršio pritisak na Interpol da skine ime uvaženog učenjaka dr. Yusufa Al-Qaradawija i šejha Wagdy Ghoneima sa tkz. crvene liste, dok su aktivisti na društvenim mrežama pokrenuli označavanje (haštag) „Al-Qaradawi nije terorista“.

Mohamed Jamil, generalni direktor Organizacije, pozvao je sve aktiviste da uzmu učešće u ovoj kampanji, rekavši: „Navedene optužbe, izrečene protiv Al-Qaradawija i Ghoneima, dovode do ironije i njihov sadržaj potvrđuje da su iskonstruirane i izdate na političkoj osnovi. Pa je li uopće moguće da tako veliki učenjak poput Al-Qaradawija krade, pali i podstiče na ubijanje, budući da zastupa umjereni islamski put, kao i da su njegovi pozivi na dijalog doveli su do toga da ga fanatici i ekstremisti proglase nevjernikom.“ 

Imam umjerenog puta

„Al-Qaradawi je napunio 88-u godinu svoga života, kojeg je proveo u učenju časnog Kur’ana, njegovom tumačenju i poučavanju ljudi. Borio se za pitanja nacije i dobio brojne nagrade iz više zemalja“, ovim riječima je Fathi Abu Al-Ward, islamski pravnik u oblasti državnog uređenja i član Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, osudio uvrštavanje imena šejha Al-Qaradawija na Interpolovu listu traženih osoba.

Abu Al-Ward smatra, kako je to izjavio za Al-Jazeeru, da je stavljanje imena šejha Al-Qaradawija na međunarodnu listu traženih osoba pokušaj da se šejhu i njegovim pristalicama odvuče pažnja, ne bi li se okupirao pitanjem odbrane kao da je krivac, te da se obori njegov ugled u očima ljudi s ciljem da se prestane baviti značajnim pitanjima nacije. 

„Teško da će im to poći od ruke, zbog toga što šejh Al-Qaradawi uživa veliku popularnost. Ogromne muslimanske mase vjeruju u njega i njegovo znanje. U njegovu nezavisnost i slobodu kod donošenja pravnih odluka i ulaganja napora za rješavanje određenih pitanja, gdje nije podložan utjecaju zvaničnih institucija, vjeruju mnogi slobodni narodi, zbog toga se njegova riječ čuje i ima utjecaja na muslimansko javno mnjenje“, dodao je on.

Naglasio je da učenjaci sa Istoka i Zapada osuđuju ovakav odnos prema šejhu Al-Qaradawiju, kao i da su kontaktirali međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava kako bi im prenijeli svoje poruke protivljenja i uputili zahtjev za hitno uklanjanje imena šejha Al-Qaradawija sa liste traženih osoba.

Iskorištavanje vjere

S druge strane, prof. islamskog prava na Univerzitetu Al-Azhar, šejh Ahmad Kreemah, kaže kako je osnivački odbor Islamskog vijeća pri Al-Azharu poništio članstvo šejha Yusufa Al-Qaradawija i Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, na čijem čelu se nalazi Al-Qaradawi, s obzirom na dokaze o njegovoj političkoj praksi i iskorištavanju dobrotvornog rada u političke svrhe.

U svojim izjavama za medije dodao je i to da je ogranak Međunarodne unije u Kairu zatvoren, te je upozorio na njihove aktivnosti i proglasio članstvo pri ovoj organizaciji zabranjenim.

Također je naglasio da fetve i naučni radovi izdati od strane Međunarodne unije nemaju nikakav legitimitet, posebno one koje su usmjerene protiv policije i vojske, te promoviraju nasilje i ubijanje.

Karim optužuje Al-Qaradawija za nipodaštavanje svoje zemlje i Al-Azhara, dok sa zadovoljstvom slijedi terorističke grupe. Stoga je zatražio od Mohammeda Ibrahima, ministra unutrašnjih poslova Egipta, da od Al-Qaradawija odmah oduzme egipatsko državljanstvo, s obzirom da je on najistaknutiji podstrekač  pokreta Muslimanske braće za rušenje egipatske države.

Izvor: Al Jazeera   


Povezane

Gost  večerašnjeg  izdanja emisije Recite Al Jazeeri je šejh dr. Yusuf al-Qaradawi, predsjednik svjetske Unije islamskih učenjaka i predsjednik Evropskog vijeća za Fetve, povjerenik Centra za Islamske Studije Univerziteta u Oxfordu i autor više od 120 knjiga. Jedan je od najvećih autoriteta u islamskom svijetu i od početka Arapskog proljeća snažno podržava revoluciju u arapskom […]

Bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak oslobođen je optužbi za korupciju i ubistva demonstranata tokom protesta početkom 2011. godine. Tada je okončana Mubarakova 30-godišnja vladavina. Današnja presuda izazvala je burne reakcije – od dubokog razočarenja na jednoj, do slavlja njegovih pristalica, na drugoj strani.  Mubarakov uspon i pad dešavali su se tokom nekoliko decenija koliko je […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO