Otvorena izložba o životu Brucea Leeja

Umro je na vrhuncu karijere, sa samo 32 godine. Iako je snimio tek pet dugometražnih filmova, Bruce Lee je iza sebe ostavio stotine hiljada svojih poštovatelja širom svijeta.

Četrdeset godina kasnije, u Hong Kongu je otvorena izložba posvećena životu ovog čuvenog glumca i majstora borilačkih vještina. Posjetio ju je naš dopisnik Craig Leeson.

Rođen kao Lee Jun-fan u kineskoj četvrti San Francisca 1940. godine, Bruce Lee se, za nešto više od decenije, razvio od tinejdžera koji se tukao na ulicama do jednog od fenomena 20. stoljeća.

Njegove vještine i učešće na takmičenjima privukli su pažnju Hollywooda, ali tek kad se preselio u Hong Kong, dobio je pravu priliku na velikom platnu: glavnu ulogu u filmu „Veliki gazda” iz 1971.

Nova reklama

Još veću popularnost stekao je filmovima „Zmajeva šaka” i „Na zmajevom putu”, na kojem je bio scenarista, režiser i glavni glumac.

Ali 1973, na vrhuncu karijere, iznenada je preminuo. U službenom izvještaju, kao uzrok se navodi edem na mozgu. Ipak, okolnosti Leejeve smrti i danas su misterija.

Iza sebe je ostavio pet dugometražnih filmova i brojne obožavaoce.

U Hong Kongu je sada otvorena izložba posvećena njegovom životu.

U Zavičajnom muzeju izloženo je više od 600 eksponata iz privatnih kolekcija širom svijeta.

Leejeva kćerka kaže da je ovo pravi način da se oda počast njenom ocu.

„Mnogi ljudi su čuli za Brucea Leeja, znaju njegovo ime. Ali ne znam koliko zaista poznaju osobu. Nadam se da će ih ime potaknuti da dođu ovamo, ali da će na ovoj izložbi saznati više o njemu i shvatiti zašto je njegovo ime i danas toliko značajno”, kaže Shannon Lee.

Umjetnik Adam Chow kaže: „On je legenda jer je umro mlad. Njegovo snažno tijelo i lik zauvijek su ostali s nama.”

Leeson javlja da je, 40 godina nakon smrti, u novoj reklami Lee “oživljen” pomoću kompjuterske grafike.

„Kao dijete, volio sam ga jer je bio dobar borac. Kasnije, kad sam odrastao, počele su me zanimati njegove filozofske ideje. Privukao me je njegov način razmišljanja”, kaže posjetitelj izložbe Lawrence.

Lee je promijenio način na koji Azijate prikazuju u američkim filmovima. Njegova legenda i danas živi.

Izvor: Al Jazeera