Mladi Palestinci i Izraelci pjesmom do mira

Sedmero mladih muzičara iz jedinstvene palestinsko-izraelske grupe Heartbeat, koja ima čak 100 članova, trenutno je na turneji po Sjedinjenim Državama.

Na arapskom i hebrejskom jeziku pjevaju o miru i zajedništvu nadajući se da, kako kažu, moć muzike može da pomogne u rješavanju sukoba.

Mohammed Kablawi, reper iz ove grupe, dolazi iz Haife, grada u kojem Palestinci i Jevreji žive jedni uz druge, htjeli to ili ne.

„Za mene je muzika vrsta oružja. Njime mogu ljude oko sebe ‘gađati’ rimama tako da nikoga ne povrijedim. Muzika mi pomaže da se suočim sa stvarnošću u kojoj živim, bila ona lijepa ili ružna”, objašnjava ovaj mladić.

Heartbeat publici šalje idealističnu poruku, sažetu u naslovu njihovog najvećeg hita „Even the Impossible Can Happen” ili “Čak se i nemoguće može desiti”.

„Kad sviramo, nismo Izraelci ili Palestinci. Mi smo muzičari i ne govorimo jezikom koji koriste na televiziji i u ostatku svijeta”, tvrdi Guy Gefen, još jedan član ove grupe.

Heartbeat je nastao kao humanitarni projekat koji su finansirali Amerikanci i koji je trebao trajati devet mjeseci. Međutim, postao je mnogo više.

‘Predivna hemija’

Aaron Shneyer, osnivač Hearbeata, kaže da teže da u bendu bude mjesta za svakoga, bez obzira na političke stavove i porijeklo.

„Želimo stvoriti sigurno mjesto na kojem se ljudi mogu okupiti, razvijati nove ideje i učiti jedni od drugih”, dodaje on.

Siwar Mansour iz palestinskog grada Tire tvrdi kako joj Heartbeat pomaže da se nosi sa nepravdama s kojima se suočavaju Arapi u Izraelu.

„Ovdje smo kako bismo vam pokazali ovu predivnu hemiju, kako bismo vam pokazali da možemo zajedno raditi i živjeti, da su svi članovi ove grupe ravnopravni. Kod kuće to nismo. Ja nisam ravnopravna s drugima”, ističe ova muzičarka.  

Heartbeat planira proširiti djelovanje na Zapadnu Obalu i Gazu, mjesta na kojima će se slogan grupe – „Moć muzike može preobraziti konflikt”, naći na novom ispitu.

Izvor: Al Jazeera