Goražde putevima stare slave

U doba Jugoslavije, tržište arapskih zemalja bilo je itekako profitabilno. Raspad bivše države, za većinu poznatih tvrtki s tog područja značio je – ispadanje iz igre.

Njihovo mjesto zauzela je konkurencija zapadnih zemalja, no priča iz Goražda pokušava slijediti puteve stare slave.

Poljoprivreda u Srbiji… Turizam u Crnoj Gori…te infrastruktura, industrija i građevina u Bosni i Hercegovini. To su mete na koje uglavnom ciljaju arapski investitori. No, ekonomska saradnja dvije regije je samo sjena onoga što je nekad bila.

Trag reformi

Damir Šaljić, ekonomski analitičar, kaže: “Ta ekonomska saradnja je vrlo slaba. Region nije uspio da uhvati trag reformi svoje saradnje sa tim zemljama i te investicije su na nimalo dobrom nivou. Međutim, imamo neke indikatore koji nam pokazuju da ima mjesta da te zemlje (zemlje bliksog istoka) investiraju u zemlje bivše Jugoslavije i da tu saradnju poboljšaju.”

Reporter Al Jazeere Emir Nuhanović iz Goražda javlja: “Dio tih investicija odnosi se upravo i na ovu fabriku. U Goraždu je potpisan ugovor između bosanske kompanije Bekto Preciza i kuvajtskog holdinga Bukhamseen, na osnovu kojeg će se proizvodi iz ove fabrike prodavati u zemljama Arapskog zaljeva.”

Važno je povjerenje

Kompanija Bekto preciza proizvodi široku paletu proizvoda od plastike, te svjetlosne komponente za autoindustriju i uličnu rasvjetu. Nedavno su potpisali ugovor sa kuvajtskim holdingom Bukhamseen, zahvaljujući kojem će se njihovi proizvodi nači na tržištu arapskog zaljeva.

 Ahmad A. al – Sadder, Bukhamseen Group Holding Company, kaže: “Trenutno smo fokusirani na rasvjetne proizvode ove kompanije, ali planiramo da obuhvatimo još veći broj proizvoda, možda čak i da osnujemo zajedničku kompaniju sa Bekto Preciza, kako bismo proizvodili nove proizvode.”

Povjerenje se teško gradi i lako gubi, ali kompanije iz regije, korak po korak, vraćaju pozitivnu sliku po kojoj su nekad bile itekako poznate. 

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO