Američka muslimanka, Marvelova junakinja

Khan i njena porodica: Svijetu će se predstaviti u januaru i pojavljivat će se u seriji koja će se emitirati svakog mjeseca (AP)

Pomjerite se Crna Udovice i She-Hulk: Marvel Comics predstavljaju svijetu novu superjunakinju stripa, 16-godišnju američku muslimanku Kamalu Khan, kako bi se zadovoljili sve veća raznolikost čitatelja.

Khan, koja će biti nova gospođica Marvel, živi sa svojim konzervativnim pakistanskim roditeljima i bratom u američkoj državi New Jerseyju.

Svijetu će se predstaviti u januaru i pojavljivat će se u seriji koja će se emitirati svakog mjeseca, počevši od 6. februara.

“Veoma je važno da ispričamo priče koje prikazuju svijet u kojem živitmo i koji se stalno mijenja, a veliki dio toga je biti američka muslimanka”, kazala je Sana Amanat, urednica serije koja je radila na stripovima Ultimate Spider-Man i Ultimate X-Men.

Premda inspiracija za novu seriju dolazi iz želje za prikazivanjem života američkih muslimana, ona je kazala kako nije riječ o tome da se pokaže kako je biti musliman, Pakistanac ili Amerikanac.

“Riječ je o mladoj djevojci koja otkriva ko je i šta se dešava kada joj se počnu događati stvarno nevjerovatne stvati”, dodala je Amanat.

Dileme tokom odrastanja

Khan je velika ljubiteljica stripova i, nakon što otkrije svoje nadnaravne moći – mijenjanje oblika i mogućnost produžavanja ruku i nogu – ona uzima ime Gospođica Marvel.

To ime je prije pripadalo Carol Danvers, liku kojem se Khan uvijek divila.

Ideja o kreiranju nove junakinje potekla je iz usputnog razgovora Amanat i njegog višeg urednika Stevea Wackera, a na temu oko njenog vlastitog odrastanja kao američke muslimanke.

“Bio je zainteresiran u dileme koje sam imala kao djevojčica i djevojka, a narednog dana mi je došao i kazao: ‘Zar ne bi bilo odlično da imamo junaka koji je tu za sve male djevojke koje su imale isto djetinjstvo kao ti i koje sada odrastaju kao ti i koji će ih inspirirati?”, navodi Amanat.

Autorica G Willow Wilson, koja je i sama prešla na islam, te umjetnik Adrian Alphora rade na projektu koji je započet prije 18 godina.

Wilson je kazala da je napravila strip-junakinju kao vrlo realnu osobu kako bi se čitatelji, naročito mlade žene, mogle povezati s njom.

Izvor: Agencije