Zagađenost zraka zabrinjava regiju

Tražimo bolji kvalitet zraka – jedinstvena je poruka građana i ekologa iz regije, a nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na to da zagađenje zraka dovodi do karcinoma pluća.

Zenička teška industrija radi punom parom. I nebo iznad grada svakog dana prekriveno je dimom iz željezare, izvještava Boris Gagić, reporter Al Jazeere.

Koliko se otrovnih čestica zadrži u gradu bilježi mjerni instrument. Štetni plinovi, uvjeravaju u nevladinom sektoru, poražavajuće su visoki u gradu.

“Imali smo 67 prekoračenja SO2. Usporedbe radi, dozvoljena vrijednost SO2 ne smije biti veća od 125 mikrograma kubna”, kaže Azra Kadić iz Udruženja EKO forum Zenica.

Broj dana u kojima je kvalitet zraka loš vuče drugu posljedicu, negativnu po zdravlje građana.


Miljana Grbić, direktorica Kancelarije WHO-a u Srbiji

Tražeći bolji kvalitet zraka, Zeničani su krajem prošle godine izašli na ulicu.

Poražavajući podaci

Pola godine kasnije, podaci su i dalje poražavajući. Zbog toga su iste poruke i apeli građana, starih ili mladih, o kvalitetu zraka.

Prema pojedinim istraživanjima, Sarajevo je drugu godinu zaredom grad sa najzagađenijim zrakom u Evropi.

Građane, ekologe, ali i kantonalne vlasti zabrinula je ideja o gradnji spalionice animalnog, medicinskog i kompozitnog otpada u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“U sarajevskom naselju Stup iz godine u godinu javljaju se problemi sa velikom količinom zagađujućih materija u zraku. Uz to, slabo je strujanje zraka i građani su suočeni sa dugim maglovitim periodima”, izvještava Boris Gagić, reporter Al Jazeere.

Baš na Stupu trebala bi se graditi spalionica otpada. Hoće li projekt dobiti zeleno svjetlo, odlučuje federalno resorno ministarstvo.

Protivljenje spalionici

Ekolozi su protiv takvog projekta sa jednostavnim objašnjenjem.

“To bi doprinijelo povećanju zagađenja, koje upravo na toj lokaciji višestruko prekoračuje sve dozvoljene evropske vrijednosti”, kaže Rijad Tikveš iz sarajevske NVO Ekotim.

Zagađenje u zraku je van evropskih normi i u crnogorskom gradu Pljevljima.

“Nema mjeseca u godini da u Pljevljima nema prekoračenja, što se dovodi u vezu sa radom termoelektrane”, ističe Jelena Marojević Galić, aktivistica NVO-a Green home.

Makedonska Vlada poručila je svim velikim zagađivačima da je april 2014. rok za postavljanje filtera onima koji u okoliš puštaju otrovne supstance.

“Kompanije do sada nisu prezentirale argumente zbog kojih traže odlaganje primjene zakona do 2019. godine. Znaju se uputstva Evropske unije zagađivačima – tim fabrikama stavit će se ključ u bravu”, tvrdi Sonja Lepitkova iz makedonskog Ministarstva ekologije.

Industrijska postrojenja u velikim hrvatskim gradovima daju lošu sliku kada se govori o kvalitetu zraka u toj državi.

Izvor:  Al Jazeera


Povezane

Zrak sadrži kancerogene supstance i treba ga klasificirati opasnim za ljude, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija. Prema aktualnim podacima, oko 223.000 osoba umrlo je 2010. godine od karcinoma pluća koje je izazvalo upravo zagađenje zraka. Zato će zagađeni zrak i opasne čestice koje se u njemu nalaze bit će uvršteni u prvu grupu uzročnika karcinoma.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO