Ajvar, zaštićeni brand iz Leskovca

Crvena leskovačka paprika, po kojoj je taj kraj u južnoj Srbiji poznat, zaslužna je što se ime ovog grada spominje kao dio naziva još jednog zaštićenog proizvoda iz tog kraja.

Nakon leskovačkog roštilja, zaštićeni proizvod s geografskim porijeklom postao je i leskovački domaći ajvar.

Miris pečene paprike i ove jeseni širio se jugom Srbije, a seoske kuće leskovačkog kraja govoto da se ne vide od vijenaca ovog povrća.

U gazdinstvu Stevice Markovića, u selu Brestovac kod Leskovca, paprika se priprema za ajvar, koji je jedan od brandova  Srbije, a od ove godine ima i međunarodni certifikat.

U dvorištu cijela porodica i komšije pomažu u pripremi ovog specijaliteta, izvještava iz Leskovca Zoran Kosanović.

Marković je član udruženja Leskovački ajvar, koje je, uz Privrednu komoru, nosilac projekta brandiranja.

“Gazdinstvo godišnje proizvede oko 1.500 tegli i uglavnom je prodaja sezonskog karaktera tradicija kod nas da se ajvar koristi u zimskim mesecima i ne ostaje nam ništa na zalihama do marta, aprila meseca”, kaže Marković.

A šta ovaj ajvar šini jedinstvenim?

Robna marka s porijeklom

“Pre svega, za dobar ajvar je potrebna kvalitetna i dobra paprika, koja nema vodu u sebi, odnosno treba da ima dovoljno suvih materija. U ajvar idu so, vinsko sirće, šećer, ulje, prži se, kad okrenemo teglu da ne krene ništa, to je gotov ajvar, to je to…”, priča Suncica Marković.

Iako recept za ajvar nije tajna, nakon brandiranja taj proizvod više se neće moći proizvoditi i prodavati bez saglasnosti Udruženja proizvođača paprike i ajvara.

Leskovčani su se odlučili da ga zaštite kao robnu marku s geografskim porijeklom, nakon što su sličan korak napravili i u drugim republikama bivše Jugoslavije.

“Odlučili smo da brandiramo ajvar kao karakterističan proizvod, možda izazvani time što je kružila informacija da je Slovenija brandirala ajvar, da je Makedonija brandirala ajvar. Što se Makedonije tiče, to i nije tako sporno, jer Makedonija proizvodi ajvar, cela Srbija proizvodi i gotovo polovina Jugoslavije proizvodi, ali Slovenija malo teže”, kazao je Milorad Stajković iz Zadružnog saveza Leskovca.

Za razliku od drugih, leskovački ajavar dobio je oznaku geografskog porijekla s imenom porijekla i tačno se zna gdje je i ko je uzgajao papriku te na koji način je ajvar napravljen.

Proizvod je registriran je kod Zavoda za intelektualnu svojinu, kao i u Međunarodnoj organizaciji za intelektualnu svojinu, što omnogućava da se prodaje i van Srbije s certifikatom porijekla.

Izvor: Al Jazeera