Opservatorij

Hajde da pričamo o cionizmu | Opservatorij Specijal

Svaki sukob traži rješenje – a kako bi se riješio poseže se za istraživanjem ideologija koje su ga stvorile.

U medijskom pokrivanju izraelsko-palestinskog sukoba, jedna ideologija zaslužuje mnogo više pažnje nego što je ima. Cionizam je začet u 19. vijeku u Evropi i bio je odgovor na brutalni antisemitizam koji se dešavao u to vrijeme. Došli su do toga da je rješenje jevrejska država – i bilo bi to veoma legitimno, da nije određeno da se uspostavi na zemlji koja je već bila nastanjena Palestincima.

Bio je to odraz evropskog kolonijalnog razmišljanja u to vrijeme. Uslijedile su decenije krađa palestinskog zemljišta, ratova i aparthejda. Kritičari cionizma sve vrijeme ga nazivaju nedopustivim i rasističkim. No, takve kritike nećete čuti u zapadnim medijima. Zapravo ćete čuti suprotno – debatu da li je anticionizam isto što i antisemitizam. Istaknuti historičari za Al Jazeeru analiziraju uzroke i posljedice ovog izjednačavanja.

Za Al Jazeeru govori i Simone Zimmerman, osnivačica antiokupacijskog pokreta za Palestinu “If Not Now” i protagonistkinja dokumentarnog filma jevrejske produkcija “Izraelizam”. Ova mlada američka Jevrejka za Al Jazeeru govori o svojoj tranziciji iz indoktrinirane cionistkinje u osvještenu anticionistkinju. Takođe govori o pokretu američkih Jevreja koji godinama ima sve više pristalica u svijetu za oslobođenje Palestine od izraelske okupacije.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera