Kontekst

Može li Le Pen do pobjede u drugom krugu izbora 7. jula? | Kontekst

Nacionalno okupljanje  iza sebe je ostavilo ljevičarski Novi narodni front i Macronov savez “Zajedno!”, koji je osvojio tek 20 posto glasova.

Nakon što je pobijedila na izborima za Evropski parlament, stranka Nacionalno okupljanje desničarske političarke Marine Le Pen potvrdila je svoj uspjeh i s 33 posto glasova ostvarila uvjerljivu pobjedu u prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, obilježenih najvišom izlaznošću u proteklih 30 godina. Nacionalno okupljanje  iza sebe je ostavilo ljevičarski Novi narodni front i Macronov savez “Zajedno!”, koji je osvojio tek 20 posto glasova. Le Pen je osigurala jasnu pobjedu, ali ne i odlučujuću, pa će se za konačni ishod izbora pričekati drugi krug 7. jula. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je odlukom da raspiše prijevremene izbore iznenadio i saveznike i protivnike, pozvao je birače da se sljedeće nedjelje ujedine protiv desnice.

Hoće li ga birači poslušati, ali i kandidati koji bi se trebali odreći osvojenih glasova kako bi udruženi porazili Le Pen i ko može do većine u parlamentu za Al Jazeeru govore Boško Picula, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala “European Western Balkans”, i Miloš Lazin, režiser s adresom u Parizu.

 

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera