Kontekst

Vraća li se VMRO-DPMNE na vlast nakon sedam godina | Kontekst

Hoće li rezultat iz prvog biti potvrđen u drugom krugu i hoće li rezultati predsjedničkih izbora utjecati na rezultate parlamentarnih koji se se održavaju isti dan?

Državna izborna komisija objavila je da je Gordana Siljanovska-Davkova osvojila najviše glasova birača na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji. Kandidatkinja opozicijskog VMRO-DPMNE-a osvojila je više od 40 posto glasova, što nije dovoljno za pobjedu, pa će se u drugom krugu izbora naći s aktuelnim predsjednikom Stevom Pendarovskim iz SDSM-a, za kojeg je glasalo manje od 20 posto birača.

S obzirom na to da nijedan od kandidata nije osvojio natpolovičnu većinu, država će predsjednika dobiti u drugom krugu, zakazanom za 8. maj,  kada se održavaju i parlamentarni izbori u toj zemlji.

Hoće li ovakav rezultat biti potvrđen u drugom krugu, te hoće li rezultati predsjedničkih izbora utjecati na rezultate parlamentarnih koji se se održavaju isti dan za Kontekst govore: Gordan Georgiev, politolog iz Foruma za razumne politike, i Besim Nebiu, građanski aktivista i politički analitičar.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera