Kontekst

Zašto je uhapšeno rukovodstvo Vojnog sindikata Srbije? | Kontekst

Umjesto sastanka s Vučićem sindikalni vrh pohapšen je i pritvoren.

Nakon što su prvobitno uhapšeni pod sumnjom za pronevjeru novca, pa pušteni da se brane sa slobode, predsjednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i generalni sekretar Predrag Jevtić ponovo su privedeni i pritvoreni na 30 dana, a Antić je počeo štrajk glađu. Ovu neuobičajenu sudsku praksu da promijeni vlastitu odluku Antićeve kolege i pravni tim tumače kao politički pritisak na sud, a koji sindikat, kako tvrde, trpi od 2018. Otad traže kolektivni ugovor za zaposlene u vojsci i upozoravaju na probleme profesionalnih vojnika i “krizu” u odnosima s menadžmentom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vojni sindikat Srbije 8. februara zatražio je hitan sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i upozorio da je u posljednjim sedmicama Vojno-bezbjednosna agencija intenzivno radila na “sprečavanju djelovanja” tog sindikata, koji je trpio pritiske i od Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Umjesto sastanka s Vučićem sindikalni vrh pohapšen je i pritvoren. Je li time onemogućen rad Vojnog sindikata Srbije i utišan glas nezadovoljnih – za Kontekst govore: Nebojša Pejčinović, izvršni sekretar Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije “Nezavisnost”, Aleksandar Radić, vojni analitičar, i Davor Lukač, novinar Foneta.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera