Kontekst

Zašto institucije ne reaguju na porodično nasilje u BiH? | Kontekst

I pored porazne statistike da je svaka druga žena u BiH doživjela neki oblik nasilja, dok je četvrtina doživjela seksualno uznemiravanje, femicid nije prepoznat kao posebno krivično djelo.

Samo tri mjeseca nakon što je ubistvo Nizame Hećimović, koje je njen ubica – partner – prenosio uživo, zgrozilo javnost, u Sarajevu novi zločin s istim motivom. Muškarac je ubio mladu partnericu – majku njegovog četverogodišnjeg sina. I tako se nastavlja crna statistika nasilja nad ženama i djecom u Bosni i Hercegovini, dok su zahtjevi udruženja za zaštitu za izmjene Krivičnog zakona kod nadležnih institucija na čekanju.  I pored porazne statistike da je svaka druga žena u Bosni i Hercegovini doživjela neki oblik nasilja, dok je četvrtina doživjela seksualno uznemiravanje, femicid nije prepoznat kao posebno krivično djelo.

Zašto bh. društvo ima visoku toleranciju na nasilje i zbog čega sistem godinama ne funkcioniše u prevenciji nasilja i zaštiti žrtve, ko je zarobio institucije koje moraju reagovati – za Kontekst govore Ana Saratlija, žrtva porodičnog nasilja, Amila Mujčinović, advokatica, i Jasna Zečević, direktorica Centra za terapiju i rehabilitaciju “Vive Žene”.

Emisiju uredila i vodi Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera