ICC bi trebao istražiti šta se desilo u bolnici al-Ahli

Različite optužbe u vezi izvora razorne eksplozije u bolnici al-Ahli upravo pokazuju zašto ICC mora djelovati.

Tijela Palestinaca ubijenih u bolnici al-Ahli skupljena su u dvorištu bolnice al-Shifa, u Gaza Cityju, u Pojasu Gaze, u utorak 17. oktobra 2023.
Gotovo je sigurno da je uništavanje bolnice al-Ahli ratni zločin, bez obzira ko na kraju bude odgovoran, piše autor (AP)

Razorna eksplozija u bolnici al-Ahli u središnjoj Gazi u kojoj je, prema riječima zvaničnika palestinskog Ministarstva zdravstva ubijeno najmanje 500 ljudi, pokazuje zašto Međunarodni krivični sud (ICC) mora istražiti zločine počinjene u Izraelu i Palestini. Uz optužbe koje dolaze sa svih strana, ICC bi mogao biti najbolja opcija da pruži nepristrasnu i nezavisnu procjenu bombardovanja i, što je ključno, da utvrdi ko snosi odgovornost.

Gotovo je sigurno da je uništavanje bolnice al-Ahli ratni zločin, bez obzira ko na kraju bude odgovoran. Prema međunarodnom pravo koje određuje ponašanje u oružanom sukobu, međunarodnom humanitarnom pravu, civili i zdravstveni radnici ne smiju biti mete vojnih napada, bez obzira da li su isti počinjeni namjerno ili nesmotreno, „kada napadač svjesno zanemaruje znatni rizik za civile ili civilne objekte koji se ne može opravdati“.

Čak i ako se pošalje upozorenje onima u bolnici ili bilo kojoj drugoj civilnoj infrastrukturi, pacijenti i zdravstveni radnici koji ne mogu otići ili koji odaberu ne otići, i dalje ne smiju biti mete. Upozorenja nisu čarobni štapić koji učini da pravne zaštite koje civili uživaju nestanu. Zakonski se ne može steći nikakava vojna prednost bombardovanjem bolnice u kojoj su civili potražili  utočište, vjerujući da je sigurna.

Ko je odgovoran?

Neko je odgovoran. Pitanje je ko. Ko je odgovoran za ovaj ogromni gubitak života, za ovaj ratni zločin? Kako da znamo kada je tako mnogo sukobljenih priča i dezinformacija koje karakterišu ovaj rat?

Neposredno nakon bombardovanja, zvaničnici Gaze su tvrdili da su izraelske snage bombardovale bolnicu. Bilo je konfuzije s obzirom da su izvještaji iz izvora bliskih izraelskim vlastima sugerisali da je izraelska vojska bombardovala bolnicu u napadu protiv Hamasa, u očitom priznanju da su je oni bombardovali. Pojedini posmatrači su možda brže-bolje pretpostavili da su izraelske snage odgovorne zbog ranijih presedana, uključujući i izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije da su u ratu u Gazi 2009, izraelske snage oštetile više od polovine od 27 bolnica i 44 klinike u Gazi. Izraelska vojska je, međutim, negirala bilo kakvu uključenost insistirajući da je grupa Islamski džihad greškom ispalila rakete i uništila bolnicu. Neke države su podržale Izrael, ali mnogi još nisu uvjereni.

Kao potpisnik Ženevske konvencije, Izrael ima obavezu istražiti ratne zločine, uključujući i bilo koji koje su počinile njegove snage. Prema međunarodnom humanitarnom pravu, države imaju obavezu istražiti i, gdje je nužno, krivično goniti svakoga ko je počinio ratni zločin. Problem je u tome što su države koje su i same uključene u neprijateljstva i navodne zločine rijetko sposobne ili voljne da nepristrasno istraže vlastite.

IDF ima historiju okrivljavanja Palestinaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) imaju historiju okrivljavanja Palestinaca, da bi kasnije, ponekad, preuzele odgovornost za svoje zločine. Jedan od novijih primjera je ubistvo novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh dok je izvještavala iz izbjegličkog kampa Jenin na Zapadnoj obali u maju 2022. Izraelski zvaničnici su prvo insistirali da ju je ubio palestinski hitac, da bi kasnije povukli tu izjavu i izvinili se. Zapravo je izraelski snajperista upucao Abu Akleh u glavu, ubivši je na licu mjesta. Komisija UN-a za istrage na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem i Izrael, je otkrila da su izraelske snage koristile „smrtonosnu silu bez opravdanja“ i da je smrt Abu Akleh „direktan rezultat izraelske militarizacije operacija provođenja zakona na Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalem“. Ciljanje novinara je ratni zločin. Ubica nikada nije odgovarao.

Ovo ne znači da je Izrael odgovoran za poginule u bolnici al-Ahli. Znači samo da bi kredibilna i nepristrasna strana trebala istražiti, a ne ona koja ima direktni interes u ishodu.

Čak i među državama sa snažnim i nezavisnim pravosuđem, malo je onih koji imaju zavidnu evidenciju kada je riječ o istragama vlastitih ratnih zločina. Magla rata i slojevi optužbi su isuviše debeli. Podsticaj da se okrene glava i minimizira odgovornost često je isuviše snažan, posebno kada je u pitanju podrška naroda za ratne napore.

Ko bi uopšte mogao povjerovati istrazi u kontekstu ponovljenih poziva da Gaza bude sravnjena sa zemljom, što neki kažu da je genocidna retorika, od ljudi kao što su premijer Benjamin Netanyahu i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir?

Međunarodna istraga

Potrebna je međunarodna istraga. Komisija za istrage može odigrati ključnu ulogu i prikupiti dokaze. Ali ona sama neće pripisati odgovornost ili podići optužnicu protiv onih koji su bombardovali bolnicu al-Ahli. Srećom, istraga koja bi mogla uraditi upravo to već postoji.

Tužilac ICC-a je 2021. najavio otvaranje istrage o situaciji u Palestini, koja obuhvata trenutni rat u Gazi kao i bilo kakve ranije ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje su počinile palestinske frakcije, uključujući Hamas, u Izraelu.

Trenutni glavni tužilac ICC-a je nedavno ponovio da njegov ured ima nadležnost nad bilo kakvim zločinima počinjenim u Gazi. Dobro je što je glavni tužilac prekinuo šutnju o situaciji u Izraelu i Gazi. Ali ICC mora djelovati. ICC može nepristrasno i nezavisno istražiti međunarodne zločine u Gazi. Glavni tužilac bi odmah trebao izjaviti da to radi i posvetiti resurse svojoj istrazi. Izrael i svi akteri u Gazi koji kontrolišu područje oko bolnice trebaju odmah dozvoliti istražiteljima ICC-a siguran pristup mjestu zločina. Kao što su to uradile u Ukrajini, države, posebno one koje tvrde da brane ljudska prava i međunarodno pravo, moraju podržati takav napor.

Međutim, osuđujući ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Palestini i Izraelu, mnoge zapadne države i njihovi lideri odbili su priznati, a kamoli dati podršku međunarodnoj instituciji koja bi mogla krivično goniti odgovorne za te zločine: ICC-u. U Kanadi, naprimjer, premijer Justin Trudeau je nazvao situaciji u Gazi „humanitarnom situacijom“, a prikladnije je reći da je to tvornica ratnih zločina koji zahtijevaju pravdu i odgovornost.

Hoće li istraga ICC-a riješiti sukob? Je li krivično pravo arbitar svih istina? Naravno da ne. Ali, vrijedi pokušati, sve i ako rezultate nećemo vidjeti odmah. Trenutno je najbolji način za kretanje kroz klupko neistina međunarodna istraga. Najbolja šansa da se počinioci pozovu na odgovornost je kroz ICC.

Pouzdano znamo da nedjelovanje samo rađa nekažnjivost i daljnje nasilje. Kako profesor međunarodnog prava Adil Haque pronicljivo piše: „Istražite ih sve. Hamas. IDF. Sve njih. Za sve. Krivično gonite sve odgovorne. Sve njih. Pravda nije dovoljna. Ali, pravda nam je jedina preostala.“

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada