Hoće li istraga ICC-a pomoći ili otežati mir u Ukrajini?

Posljedice ovog suda na mir često su ambivalentne, ali to ne znači da njegovu potragu za pravdom ne vrijedi podržati.

Ljudi prolaze pored škole oštećene granatiranjem, dok se nastavlja ruska invazija na Ukrajinu, u Harkovu, u Ukrajini, 16. marta 2022. (Reuters)

Kada je 39 država zatražilo da navodne ratne zločine u Ukrajini istraži Međunarodni krivični sud (ICC), povećale su se šanse da će počinitelji jednog dana biti pozvani na odgovornost. Ali hoće li istraga ICC-a donijeti mir Ukrajini? Hoće li istraga deeskalirati nasilje i odvratiti zvjerstva ili bi mogla pogoršati situaciju?

Kratki odgovor je da niko ne treba očekivati da će ICC donijeti mir, riješiti glavne uzroke sukoba u Ukrajini, ili dovesti do sveukupnog smanjenja nasilja. Treba upravljati očekivanjima. ICC je u igri pozivanja na odgovornost, a ne u igri razrješenja sukoba, i kako pokazuju moje istraživanje na ovu temu i knjiga, efekti suda na mir su često ambivalentni. Ali to ne znači da ne vrijedi podržati njegovu potragu za pravdom. Daleko od toga.

Na osnovu onoga što znamo o ratu u Ukrajini, evo šta se može i ne može desiti.

ICC i Putinov egzistencijalni rat

Nema sumnje da je ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zločinac. Decenijama prije ruske invazije i užasa koji su uslijedili, Putin je bestidno učinio ratne zločine srednišnjim dijelom svog modusa operandi. Bilo da se radi o njegovom ratu u Čečeniji krajem 1990-ih, njegovom fabriciranom sukobu u Gruziji 2008. (koji je također pod istragom ICC-a), njegovom sadističkom prijateljstvu sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom i njihovoj upotrebi hemijskog oružja protiv civila, ili o njegovom pripajanju Krima i smrtonosnom ratu preko posrednika u istočnoj Ukrajini, postoje jasni dokazi da Putinu nije mnogo stalo do ljudskih života – ukrajinskih, ruskih ili drugih.

U isto vrijeme, prisutni su znaci da je rat u Ukrajini postao egzistencijalni za ruskog lidera. Budući da države uvode nove sankcije svakodnevno, kompanije obustavljaju operaciju u državi, i ubjedljivo se glasa za osudu njegovih postupaka u Generalnoj skupštini UN-a, Putin je ozbiljno izolovan. Više nije nevjerovatno da bi elite, koje ne žele potonuti zajedno s njim, mogle pokušati uzeti vlast iz njegovih ruku. Moglo bi biti stoga da Putin osjeća da mora „pobijediti“ ili barem izgledati kao da je pobijedio u ratu u Ukrajini, da bi ga preživio.

Pod ovim uslovima, malo je vjerovatno da Putina uznemiruje istraga ICC-a. Do danas nije odgovorio na intervenciju ovog suda u Ukrajini i vjerovatno je od malog značaja za njega, uzimajući u obzir uloge koje ima u sukobu koji je započeo.

Nikakav održiv mir s Putinom nije u opciji. Putin nije za njega zainteresovan, a nisu ni članovi međunarodne zajednice. Isto tako, nije jasno kako će rat u Ukrajini, ili prijetnje od drugih u budućnosti, završiti ako Putin ostane na vlasti. Ali ako intervencija ICC-a doprinese Putinovoj izolaciji i on bude na kraju svrgnut, možda ovaj sud može doprinijeti miru.

Ali puno je onih „ako“ koji bi morali biti zadovoljeni: ako dođe do promjene režima, ako onaj ko preuzme ne bude gori od Putina, i ako u samoj Rusiji ne izbije građanski sukob kao rezultat, onda bi se moglo reći da je ICC pomogao da se donese širi regionalni mir.

S optimističnije strane, moguće je da će se neki ruski oficiri i njihovi nadležni zabrinuti zbog istrage ICC-a. Ako je tako, istraga suda bi ih mogla odvratiti od činjenja dodatnih zvjerstava. Važno je da glavni tužitelj ICC-a ima tim istražitelja koji je već u Ukrajini. Ovo je važna promjena za sud, koji je obično bio oprezan kada je rizik u pitanju i izbjegavao je da šalje svoje istražitelje u situacije aktivnih neprijateljstava. Budući da su istražitelji na terenu, neki ratnici bi mogli dvaput razmisliti.

Ukrajinski interes u ICC-u

Što se ukrajinske strane tiče, postoji jači razlog da se vjeruje kako će istraga ICC-a utjecati na ponašanje Kijeva i odvratiti ukrajinske vojnike od činjenja zvjerstava.

Za razliku od Rusije, ukrajinske vlasti imaju jasan interes u tome da ostanu na „strani dobrih“ kada su u pitanju ICC i općenito međunarodni humanitarni zakon. ICC istražuje navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Ukrajini od 2014, na zahtjev Kijeva. Budući da je istaga sada otvorena i aktivna, vlada predsjednika Volodimira Zelenskog će se željeti pobrinuti da ona bude usmjerena protiv ruskog režima.

Ukrajinski zvaničnici su se dobro potrudili da naglase kako je međunarodni zakon na njihovoj strani. Ako njihova vojska počne činiti zvjerstva, kao što su ubistva iz domazde zarobljenih ruskih vojnika ili etničkih Rusa koji žive u Ukrajini, ta cijenjena pozicija će brzo ispariti. U njihovom je interesu da budu suzdržani.

Kako stoje stvari, narativ rata je u korist Kijeva. Ukrajinu (s pravom) vide kao žrtvu ruske agresije. Zelenski i njegove vojne vođe bit će mudri ako to tako i ostane i ako budu izbjegavali zvjerstva, posebno zato što istražitelji ICC-a motre.

Istraga koju vrijedi podržati

Uprkos uobičajenoj retorici da „nema mira bez pravde“, često je nejasno koji efekat istrage ratnih zločina i krivično gonjenje imaju na mir. Ali to nije razlog da se po strani ostavi podrška za ICC i njegov cilj postizanja djelića odgovornosti za žrtve masovnih zvjerstava.

Bilo bi okrutno reći da zato što ICC nije lijek za sve, ne bi trebao tražiti pravdu. Kako je rekao glavni tužitelj ICC-a Karim Khan: „Ako ne pokušamo, nemamo šansu. Ako pokušamo, možda možemo pomjeriti brojčanik odgovornosti na način koji je pozitivan i značajan“.

Iako ovaj sud neće riješiti rat niti donijeti mir u Ukrajini, vrijedi se sjetiti: građani Ukrajine su zahtijevali pravdu i odgovornost. Zbog tog razloga, iznad svih ostalih, vrijedi podržati istragu ICC-a.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera