Bursać: Zoran Milanović, zvanični rušitelj BiH

Pokušajte zamisliti bilo koga iz BiH ko obnaša bilo koju političku funkciju, a koji kaže kako će učiniti sve da se u Hrvatskoj ne održe izbori. Zaista, zamislite bilo koga! Ne možete? E o tome se radi.

Milanović je ponovo verbalizirao ono što je u obrisima najavio Dragan Čović, piše autor (Pixsell)

Reče pred kamerama zapjenjeno Zoran Milanović glede političke situacije u BiH i natezanja oko izmjena Izbornog zakona:

“Ako ne dođe do dogovora, izbori se ne bi trebali održati, učinit ću sve da se ne održe. Možda to nije puno. Istovremeno, diplomatska grana famozne EU zagovara stajalište koje je ali potpuno oprečno hrvatskim nacionalnim interesima. Ne ulazim za tumača interesa bh. Hrvata, ali o njihovom stavu da se izbori u slučaju da ih se nastavi lagati i opstruirati ne održe.”

Zamislite nezamislivo

Na stranu punina ispraznosti ove izjave u kojoj, osim infantilnog inaćenja i rječnika kakvog seoskog kabadahije, nema niti trunke utemeljenja u realnosti. Na stranu i serija opštih mjesta začinjenih napuhanom arogancijom po kojima je Zoran Milanović odavno poznat. Na stranu i njegove prenesene, produžene emocije, jer je poznat kao čovjek koga nosi “ono njegovo” pa se često preko novinara obračunava sa nekim političarima, ambasadorima i kojekakvim oponentima nauštrb zdravog razuma.

Na stranu to sve, velim, ali pokušajte zamislit nešto drugo.

Pokušajte zamisliti bilo koga iz BiH ko obnaša političku funkciju, a koji kaže kako će učiniti sve da se u Hrvatskoj ne održe izbori. Zaista, zamislite bilo koga! Zamislite nekakvog srpskog radikala, ili probošnjačkog unitaristu, ili hrvatskog ljevičara, ili sve opozitno od ovoga. Dajte mašti na volju. Zamislite kako Milorad Dodik, ili Bakir Izetbegović, ili Dragan Čović, ili na koncu Željko Komšić, pred novinarima sladostrasno pričaju kako će učiniti sve da se u Hrvatskoj ne održe izbori. Pa još da dodaju kako eto, nije u njihovoj moći puno, ali će, Bože moj, maksimalno otežati održavanje istih.

Ne možete ni zamisliti? E o tome se radi.

Dakle, radi se o mislima, idejama i nakanama jednog čovjeka koji je po nesreći Hrvatske i Hrvata predsjednik te iste Hrvatske. Radi se o konačnom verbaliziranju najtvrđeg nacionalizma i najgoreg popoulizma pod krinkom zaštite navodnih interesa Hrvata u BiH. To što se Milanović postavlja isključivo kao zaštitnik Dragana Čovića i to što ova izjava zapravo najviše zagorčava život ono malo Hrvata u BiH, zapravo je do nesrećnih Hrvata po Milanovićevoj dijalektici. Pa i tu nije originalan. Nemojte zaboraviti da je poslije propalih neumskih pregovora o izmjenama Izbornog zakona, Dragan Čović bio taj koji je kazao da neće biti izbora ako ne bude dogovora – čitaj ako se ne napravi priprema za stvaranje ekskluzivnih hrvatskih izbornih jedinca koje favorizuju njega i HDZ, a što je uvertira u stvaranje nekakve nove Herceg-Bosne.

Dakle, Zoran Milanović je samo opetovano verbalizirao ono što je u obrisima najavio Dragan Čović.

Milanović jači HDZ od HDZ-ovaca

E sad će se neko reći, pa bestraga nije Zoran Milanović portparol HDZ-a, zar nije čovjek iz SDP-a? I taj neko će biti tragično neobaviješten, jer narečeni Milanović već duže vrijeme radi kao najmoćniji HDZ-ov jastreb u zemlji i inostranstvu. Radi toliko jako za HDZ da se za naklonost HDZ-ovih birača bori sa onim notornim HDZ-ovcima u Briselu, koji brane stražnjicu Dodiku i bore se protiv nametanja sankcija ovom seoskom diktatoru.

Jednostavno rečeno, nema tog HDZ-a koji neće biti nadmašen Zokijevom HDZ-ovštinom. A premijer Plenković je već duže vrijeme u nevjerici, zašto mu Milanović krade stranački identitet. Ali to je tako i ova izjava Zorana Milanovića će otići u korpus onih sramnih: od rasističkog ponižavanja Bosanaca i Hercegovaca glede upotrebe sapuna, pa do otvorene podrške i Draganu Čoviću i još više Miloradu Dodika. Vremena su takva da na samo dva klika možete pročitati sve Milanovićeve bestijalnosti, a nije ih malo.

Ima tu nešto mnogo problematičnije, nešto mnogo gore, a to je, ponavljam, dovođenje upravo hrvatskog naroda u položaj ispod nacionalne manjine, ucjenom da neće biti izbora, ako ne bude po Čovićevom. Taj narod, davno skrajnut sa svih političkih kolosijeka doslovno bježi iz BiH i to iz kantona u kojima je većina, jer je vlast narečenog HDZ-a raskućila i najvrjednije hercegovačke domaćine.

A Milanovićeva poruka je nakon svega – budite uz Čovića do propasti. Jedino što bi bilo pošteno završiti misao – do propasti hrvatskog naroda zbog Čovića.

Mali Rus Zoran Milanović

Najstrašnije, već sad možemo govoriti o Milanoviću kao o najaktivnijem proruskom čovjeku jedne članice NATO pakta, a što jeste Hrvatska. Nakon otvorenog protivljenja da Ukrajina uđe u NATO, Milanović je podijelio svoju nakaradnu lekciju sa novinarima glede BiH:

“BiH u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna i trebali bi ići u NATO? Još im se stvara iluzija da će ući. Kako? Nikada nećete ući jer dozvolu trebaju dati svi.”

Kakvo crno satiranje Hrvata? Ako postoji, satrli su ih u BiH Čović i njegovi vukovi u sadejstvu sa Dodikom. Dakle, Milanovićevi drugari satiru narod čiji je Milanović predsjednik. Ali ovo uslovljavanje mora biti jasno svakome ko čita, ponavljam Milanovića u proruskom ključu. Samo što manje NATO-a je dobro za Milanovića i njegove nakane.

No, o tome se treba, ili preciznije trebao je odavno, pozabaviti prije svega NATO pakt i preispitati političko-diplomatski put Zorna Milanovića.

I šta sad? Kako se postaviti u BiH?

Pa isto kao i u slučaju Dragana Čovića. Riješiti se submisivnosti. Ne pridavati značaj klovnu sa Pantovčaka ni bossu sa Radobolje.

I nije Čović reprezent svih Hrvata, pa da svojim odbijanjem izlaska na izbore blokira održavanje istih. Milanović još manje. To preuzimanje uloga očeva, stričeva i ujaka nacije, znamo da po pravilu dovodi do osipanja upravo te nacije.

Na koncu, a možda je trebalo i prvo, na djelu je jedan lokalni mikroimperijalizam, Milanovićev pokušaj pariranja Vučiću i neočetničkim jastrebovima srpskog sveta. Jer kad oni mogu imati svoj nacionalsitički poligon za kočenje normalnog života BiH, a koji se zove Republika Srpska, pa može Milanović makar verbalizovati na šta je sve spreman ne bi li se kako na terenu izganjala kakva Herceg -Bosna za 21. vijek. To čedo udruženog zločinačkog pothvata neće nastati koliko god predsjednik Hrvatske to silno želio. Kao što se niti BiH neće raspasti, koliko god jastrebovi iz Beograda to željeli.

Ostaje da se dokumentuje kako Zoran Milanović sa pozicije sile i moći nastoji da sruši građansku BiH. Da li ga je sramota? Bojim se da je taj voz sa sramom i sramotom Zorna Milanovića davno otišao.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera