Loša demografska politika: Sve je više onih koji žele napustiti BiH

Odnarođeni lideri ne pridaju nimalo pažnje programima koji bi učinili ova područja poželjnima i poželjnijima za život.

Zakašnjela odluka o brizi za demografiju donesena je nakon kritika upućenih na Saboru HNS-a koji je održan početkom juna (Reuters)

”Glavno vijeće je, temeljem zaključka Predsjedništva HNS, donijelo odluku o izradi Demografske strategije i revitalizacije Hrvata. S ciljem praćenja izrade Strategije i njene implementacije, Glavno vijeće je oformilo Vijeće za demografsku strategiju i revitalizaciju Hrvata na čelu s predsjednikom Glavnog vijeća dr. Božom Ljubićem”, stoji to u priopćenju za javnost nakon nasjedanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini održanog sredinom srpnja.

Zakašnjela odluka o brizi za demografiju donesena je nakon kritika upućenih na Saboru HNS-a koji je održan početkom lipnja. Tada je hrvatska oporba, koja je naposljetku napustila zasjedanje, uputila kritike zbog loše demografske politike i zatražila usvajanje Demografske strategije u BiH. Prijedlog je odbijen, a u tada usvojenoj rezoluciji demografija se spominje na dva mjesta, ali bez ponuđenih rješenja nego samo kao ”ukras” tekstu rezolucije.

Prvo u obrazloženju da se deklaracija donosi jer su ”svjesni demografske pozicije u kojoj se hrvatski narod trenutno nalazi”, a potom da ”trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje dovodi do vrlo ozbiljnih demografskih problema u okviru hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH”. A onda je krovna udruga, kako si ova organizacija voli tepati, pokleknula pod kritikama i donijela nešto što su buntovnici u HNS-u tražili od nje. Valjda, kako bilo kakve zasluge – a teško da ih na ovom polju može biti – ne bi išle na neku drugu adresu.

Zabrinuti dužnosnici HNS-a

No, sada zabrinuti dužnosnici HNS-a, čiju strategiju neki komentatori uspoređuju sa strategijom bušenja kondoma iz filma Vinka Brešana Svećenikova djeca, nekada su govorili potpuno drugačije i nisu bili svjesni kao što to tvrde da su danas.

Tako se prije nekoliko godina moglo čuti kako ”netko potiče priče o iseljavanju samo da se iselimo”. Rekao je to (vječiti) gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević ispalivši kako se ”odlasci mladih potenciraju sa strane kako bi nas bilo manje”.

Isto je govorio i tadašnji načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin koji je, iako izbačen iz HDZ-a BiH ostao u milosti HNS-a čijem je vrhu propustio sasuti kritike kao oni njemu. Sadašnji čelnik nove stranke i kantonalni premijer u županiji gdje se HDZ-u BiH neprestano lome koplja, govorio je u to vrijeme da netko podmeće podatke o iseljavanju. Čak se tada provlačila priča kako treba vjerovati najnovijem popisu stanovništva, kojem nitko ne vjeruje.

I nisu ova dva dužnosnika bila jedini koji su branili brojke onih koji ostaju odnosno brisali brojke onih koji odlaze.

Raste broj onih koje žele napustiti BiH

No, prava je istina sasvim drugačija. Broj onih koji žele napustiti BiH svakim je danom veći, bez obzira kojem stadu pripadali. Hrvatima je to zbog dvojnog državljanstva puno jednostavnije. S druge strane, istina je i da odnarođeni lideri ne pridaju nimalo pozornosti programima koji bi učinili ova područja poželjnima i poželjnijima za život.

Tako se mlade (hrvatske) obitelji ne mogu osloniti na to da će im vlasti osigurati besplatne vrtiće, besplatne udžbenike za obvezno školovanje, normalne dječje doplatke jer se u većinski hrvatskim sredinama vlast hvalila kako će se ”isplaćivati mjesečne naknade u iznosu od 30,00 KM po djetetu korisniku dječjeg doplatka sukladno podnesenim zahtjevima kroz 12 mjeseci”. To u prijevodu znači da bi jedna konvertibilna marka dnevno trebala zadržati mladu obitelj da ostane na svojem ognjištu podizati djecu. Zanimljivo, upravo se ovih dana spominje kako jedna marka ne znači jednoj hrvatskoj obitelji puno. S druge strane, kad se marka obiteljima dijeli, velika je kao tepsija.

Ne mogu računati mlade obitelji da će ih pohlepna vlast, kojoj najbolje ide strategija uzimanja harača, osloboditi poreza na prvu nekretninu, dati im poticaj za kupovinu prvog stana, prvog automobila ili natjerati svoje vojnike na lokalnim razinama da olakšaju život nekome tko je u naponu života i tko bi trebao činiti budućnost ove zemlje, ali i budućnost stada koje sve manje bleji. Teško oni koji bi ostali graditi život ovdje mogu računati na to da će ih njihova sposobnost dovesti do radnog mjesta. Tu se ipak traži podobnost do u treće koljeno i nekoga tko je doveden na neke jasle ucjenjuje se da glasuje za donositelje prekasnih strategija. Obeshrabruje i to da i bliža rodbina dužnosnika više ne može dobiti ugodno mjesto nego se gura po nižim radnim mjestima i obeshrabruje one koji se nadaju da će se kroz organizacije i Mladež dovući do vrata što onda vode do sigurnih jasala.

Letni pljusak koji nije ni došao do rasušene zemlje

Ne ulijeva nadu ni to što svi gluhi na povijesne studentske prosvjede koji su, kako se to u mrskoj povijesti radilo, snimani za potrebe širitelja znanja. Tako bi se umjesto strategije za šminku trebalo i moralo izaći u susret studentima i omogućiti im jeftinije školovanje na ključnoj obrazovnoj instituciji kako joj tepaju oni što vole da im se tepa. Jer jedna od strateških pomoći obiteljima na čiju se djecu računa svakako bi bilo rasteretiti od visokih cijena semestara, a ne pretvarati ih u neprijatelje sustava koji sve više nalikuje na sistem. A sistemi tjeraju ljude daleko od sebe.

Stoga za strategiju nisu potrebna nikakva tijela, pogotovo ne ona koja nemaju nikakvu obvezujuću težinu, niti ona koja strategije donose nakon što ih se podvrgne kritici da na tu strategiju ne misle. U ovom slučaju vrijedi ona da ako netko ne zna riješiti problem, onda osniva povjerenstvo. Trebali su, da imaju imalo ponosa i imalo mudrih komunikacijskih stratega, daleko od javnosti donijeti dokument i predstaviti ga kao grom iz vedra neba pa naložiti provoditeljima svoje politike da život učine jednostavnijim i lakšim.

Ovako smo samo dobili mali ljetni pljusak koji nije ni došao do rasušene zemlje, viceve o bušenju kondoma i još jedan papir kojeg će spržiti sunce našeg neba i otjerati stado da jednostavnije živi pod tuđim.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera