Biden će morati djelovati brzo usred pandemije

Kamala Harris nabacuje peticu Berniju Sandersu dok mu Joe Biden aplaudira na odgovoru na pitanje tokom četvrte debate američkih predsjedničkih kandidata na Univerzitetu Otterbein u Westervilleu, Ohiju, u SAD-u 15. oktobra 2019. (Reuters)

Danima nakon što je predsjednička utrka 2020. konačno završena u korist Joea Bidena, i dalje za progresivne Amerikance koji su glasali protiv Trumpa i trampizma ima razloga za zabrinutost.

Podrška za Trumpa je porasla, sa gotovo 63 miliona glasova 2016. do nešto više od 73 miliona ove godine. Trumpovo odbijanje da ustupi mjesto svom demokratskom rivalu i njegovi pokušaji da potkopa legitimnost izbornih rezultata sa lažnim optužbama o prevari birača povećavaju tjeskobu onima koji jedva čekaju da ovaj demagog napusti Bijelu kuću. Štaviše, pojavljuju se postizborne tenzije između progresivnog i centrističkog krila Demokratske stranke koji su se nedavno ujedinili kako bi vodili disciplinovanu i ujedinjujuću predizbornu kampanju.

Centristi kao što su James Clyburn i Abigail Spanberger smatraju progresivno krilo ove stranke odgovornim za ono što smatraju demokratskim lošim nastupom na izborima, i izražavaju sumnju u natjecanje na progresivnoj platformi na dva druga kruga izbora za Senat u Georgiji u januaru, koji bi mogli okončati republikansku kontrolu nad Senatom.

Istaknuti ljevičarski intelektualci, u međuvremenu, upozoravaju, da bi pobjeda Biden-Harris mogla na kraju biti samo progresivna „iluzija“.

Odmah nakon izbora, Judith Butler je objavila moćno opovrgavanje Trumpa i trampizma, ali se isto tako distancirala od centrizma novog predsjednika Joea Bidena i nove potpredsjednice Kamale Harris.

Naomi Klein je također izrazila svoj pesimizam u vezi progresivnih izgleda ove karte. U nedavno objavljenom mišljenju, ona je kritikovala nesposbonost Demokratske stranke da zadobije raširenu podršku naroda, i kao i Butler, i ona je istakla da „veliki broj ljudi nije glasao za Joea Bidena, glasali su protiv Trumpa“.

Je li mlaki prijem pobjede Bidena i Harrisa opravdan? Imamo li zaista razloga da budemo skeptični zbog progresivnih izgleda nove demokratske administracije?

Razlog za optimizam

Bidenova pobjeda izgleda ubjedljivija nego što je izgledala netom nakon izbora. On sada vodi sa blizu šest miliona glasova u državi i ima registrovan najveći broj glasova za američkog predsjednika ikada, na izborima koje je obilježila najveća izlaznost birača u proteklih više od stoljeća.

On je uspio pobijediti u Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji, gdje je Clinton izgubila od Trumpa 2016. On je također postigao historijske pobjede u Arizoni i Georgiji, tradicionalno republikanskim državama.

Biden i Harris su se okoristili od mobilizacije široke multirasne koalicije birača iz radničke i srednje klase. Crni birači su bili odlučujući u ključnim državama na srednjem zapadu i u Georgiji, posebno u urbanim krajevima i u provincijama. Glasovi Latinoamerikanca i američkih Indijanaca bili su ključni u preokretanju Arizone, a glasovi Latinoaerikanaca odigrali su ključnu ulogu u bojenju Wisconsina plavom bojom. Demokrate su također dobile podršku od bijelih radničkih glasova na srednjem zapadu, pokazujući da su dominantni narativi o ovoj grupi bili nepotpuni.

Veliki porast u izlaznosti mladih birača koristio je demokratama, što je dobro za budućnost. Mladi birači, posebo crnci i Amerikanci azijskog porijekla, podržali su Bidena u velikim ciframa.

Ova pojačana podrška od mlađih generacija pokazuje da su ovogodišnji masovni protesti za rasnu pravdu donijeli stvarne dobitke za Demokratsku stranku na izborima. Ovo je značajna promjena od ranijih godina kada se slični oblici narodne mobilizacije nisu preobrazili u izbornu politiku. Pokret Životi crnaca su važni, organizatori pokreta za borbu protiv klimatskih promjena i latinoamerikanski aktivisti za prava imigranata odigrali su značajnu ulogu u pobjedi Bidena i Harris.

Cori Bush možda najbolje utjelovljuje ovaj razvoj – lokalna aktivistica i medicinska sestra, ona je sa ulica Fergusona dospjela u Zastupnički dom, na osnovu obećanja da će pomoći da se riješi problem sistematskog rasizma i ekonomskih nejednakosti kroz konkretne politike osmišljene i implementirane u federalnim zakonima.

Bush i njene kolege, nove zvijezde ljevice u Kongresu, kao što su Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley i Jamaal Bowman, uspješno su postavili društvene, klimatske i zahtjeve za ekonomsku pravdu u politički plan: podaci sa završnih anketa nam govore da su demokratski birači veoma zabrinuti zbog rasne nejednakosti, pandemije korona virusa, zdravstvene zaštite i klimatskih promjena.

Pragmatična ljevica

Od samog starta, stručnjaci umnogome hvale Bidenov pragmatizam. Međutim, većina analitičara nije primijetila da je ljevica demokratske stranke postala snalažljivija i pragmatičnija također. Kroz neumorni lokalni aktivizam i iskreni dijalog, oni su strateški izgradili koaliciju sa centrom ove stranke kako bi dobili odlučujuću pobjedu za Bidena i Harris. Isti taj pragmatizam je naveo Stacey Abrams u Georgiji da nastavi s jednom od najefikasnijih kampanja mobilizacije birača čije je pravo na glas redovno potiskivano.

Pragmatizam je također naveo Bidena i Harris da prigrle progresivne politike u svom programu.

Planovi tranzicionog tima navode namjeru da se znatno poveća intervencija federalne vlade u nošenju sa pandemijom korona virusa, uključujući kreiranje poslova u javnom zdravstvu, povećanje domaće proizvodnje zaštitne opeme i pružanje ekonomske pomoći nezaposlenima, radnicima i malim biznisima. Plan B spominje upotrebu Zakona o proizvodnji za odbranu, što bi dalo Bidenu značaj manevarski prostor da pravi hrabre poteze kako bi vratio državu u upravljanje javnim zdravstvom i ekonomijom, sve i ako bi bilo teško ostvariti većinu u Kongresu.

Biden i Harris obećavaju velika ulaganja u zelenu infrastrukturu kao i u prozvodnju, zdravstvenu njegu i obrazovanje. Nova vlada ima za cilj da „kreira milione dobro plaćenih poslova“, poveća sposobnost radnika da se organizuju i da se uključe u kolektivno pogađanje, poveća zaštite kao što su plaćeno bolovanje i da poveća minimalne satnice na 15 dolara. Novoizabrani predsjednik i potpredsjednica također žele povećati poreze bogatima i velikim biznisima i osnažiti i proširiti Obamacare.

Oni otvoreno govore o potrebi da se hrabro suoče sa sistematskim rasizmom. Predložene mjere po ovom pitanju su još neodređene, ali posvećenost zakonima o policijskoj reformi i smanjenju zatvorske populacije postavljaju okvir za dublje promjene u budućnosti. Nova administracija zna da će morati ispuniti obećanja jer većina demokratskih birača podržava pokret Životi crnaca su važni.

Naravno, bilo bi naivno misliti da će SAD preko noći rasformirati bjelačku nadmoć i pretvoriti se u funkcionalnu socijalnu demokratiju, lokalni aktivisti su tog itekako svjesni. Pa ipak, Bidenova i Harrisina administracija ima šansu da preokrene posljedice decenija raširenog neoliberalizma i nejednakosti koje su u porastu.

Potreba za jedinstvom

Novoj vladi neće biti lako. Biden će morati djelovati brzo usred pandemije koja i dalje odnosi živote i primanja miliona Amerikanaca, sa podijeljenim Kongresom i podijeljenom državom gdje je podrška trampizmu u porastu.

Trumpova rasistička, seksistička i nekompetentna vladavina kulminirala je užasnim vođenjem pandemije, pa ipak je Trumpova kampanja koristila sofisticiranu propagandnu mašineriju koja je isporučivala ciljane dezinformacije, od poricanja postojanja korona virusa do raspirivanja straha u vezi komunista i slično. Ove poruke su ohrabrile Trumpove bijele pristalice, zadržale su republikansku bazu među starijim biračima i približile su se konzervativnim latinoameričkim zajednicama na Floridi i u Teksasu.

Budući da je Trump na odlasku, krajnji potez desničarskih medija kao što je Fox News i Republikanske stranke bit će da nastave koristiti destruktivnu i djelilačku politiku dezinformacija, straha i srdžbe koji su održali Trumpa na predsjedničkoj poziciji.

Efikasna mješavina pragmatizma i opreznog optimizma koja je ujedinila ljevicu i centar Demokratske stranke na izborima sada je potrebna da se izbjegne prijetnja beskrajnih podjela i smrtonosnih sukoba koje će republikanci pokušati raspiriti i manipulisati u svoju korist. Izborni rezultati i spontana masovna okupljanja u okviru kojih su Amerikanci izaši na ulice da proslave Bidenovu pobjedu koliko i Trumpov pad, pokazuju da su izgledi za progresivne dobitke pod novom administracijom dobri.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera