ISIL i Trump – dva lica radikalizma

Ako je Trump 'noćna mora liberalne Amerike', onda je predsjednik Trump ispunjenje sna ISIL-ovog marketinga, piše Beydoun (EPA)

Piše: Khaled A Beydoun

Ako ste mislili da retorika puna mržnje kandidata američke Republikanske stranke ne može biti ništa gora, sigurno će se pogoršati nakon napada u Belgiji.

Užasni napadi u Briselu odnijeli su živote 34 nevinih ljudi, a povrijeđene su stotine, raspirujući strah od radikalizacije grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), samo pet mjeseci nakon što je ova teroristička mreža preuzela odgovornost za napade u Parizu.

Međutim, ono što je svijet vidio kao nemjerljivu tragediju, vodeći republikanski kandidati zgrabili su kao odličnu priliku – to jest priliku ne samo da pojačaju islamofobnu klevetu koja diže rejting i donosi glasače. Opasnija je činjenica da jačanje takve retorike samo osnažuje ekstremiste u njihovim kampovima i naoružava militante ISIL-a potrebnom propagandom za napredak njihove apokaliptične vizije – u Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama i šire.

Mnogo krvi je proliveno kao posljedica ekstremizma ISIL-a – uglavnom je to bila muslimanska krv, a mnogo je riječi napisano o radikalizirajućim posljedicama njihove ideologije i prodavanja iste povodljivim muslimanima u Evropi i Sjevernoj Americi.

Međutim, vrlo malo pažnje je posvećeno radikalizirajućim posljedicama bombastičnih izjava Donalda Trumpa protiv islama, kampanje raspirivanja mržnje koju širi Ted Cruz i napadnog narativa “nas protiv njih” koji šire kako poznati, tako i marginalni članovi Republikanske stranke.

Ovaj narativ, prema kojem je “islam koji nas mrzi” ideološki oprečan i prijetnja egzistenciji SAD-a, zapravo je svjetonazor ISIL-a.

Mutirana islamofobija

U SAD-u, Cruz i, očiglednije, Trump, idu od države do države prodajući mutiranu formu islamofobije marginalnim grupacijama Republikanske stranke – razočaranim latentnim rasizmom i fanatizmom establišmenta.

Oni su bili gladni bestidne retorike, u formi totalne “zabrane muslimana” i “zapaljivanja pustinje”, a Trump – s Cruzom za petama, i u vidu podrške delegata i buke – vrlo rado je serviraju.

S druge strane Atlantika, ISIL, također, prodaje istu priču o “Zapadu protiv islama”. Uglavnom u Evropi, pogotovo u državama poput Francuske i Belgije, gdje beskrajne populacije otuđenih muslimana žive na geografskom rubu i rubu zakona.

Muslimani čine gotovo šest posto od 11,2 miliona stanovnika Belgije. Polovina njih živi u Briselu. Stoga, gotovo četvrtinu stanovnika glavnog grada Belgije čine muslimani. Većina njih živi pod teretom siromaštva, vjerske i rasne diskriminacije i duboko ukorijenjenog stava da se muslimanski identitet ne može pomiriti s belgijskim.

Siromaštvo, diskriminacija i izolacija u belgijskim i francuskim muslimanskim getima plodno su tlo za regrutaciju u ISIL. Njihova poruka da “Zapad mrzi islam” izvrće Trumpovu polemiku naopačke, mobilizira mlade otuđene muslimane u getima Evrope “da postanu mudžahedini” i da poduzmu radikalni korak, koji ih istovremeno zadovoljava i mijenja im sudbine, da dobiju značaj žrtvovanjem vlastitih života.

Slično tome, nasilna retorika republikanaca o “SAD-u protiv islama”, radikalizira brojne otuđene Amerikance – uglavnom bijelce, pripadnike radničke klase s duboko ukorijenjenim stavovima protiv establišmenta – koji onda pružaju podršku kandidatima za predsjednika koji obećavaju moderni krstaški rat.

Međutim, ovo revitalizirano, radikalno krilo Republikanske stranke više nije na marginama – što pokazuje činjenica da gotovo dvije trećine pripadnika stranke podržava Trumpove islamofobne politike.

Ovaj broj će sigurno rasti nakon napada u Belgiji, što vidno ilustrira da radikalizacija koju je izazvala republikanska retorika mobilizira brojne ideološke ekstremiste, ali također pomaže u radikalizaciji muslimanskih regruta u Evropi i, moguće, u SAD-u.

Pomaganje ISIL-u

Samo nekoliko sati nakon napada u Belgiji, Cruz je kazao: “Moramo opunomoćiti snage reda i zakona da patroliraju muslimanskim četvrtima i osiguravaju ih prije nego što postanu radikalizirane”.

Time je iskazao stav da je radikalizacija proces isključivo svojstven muslimanima i da su čitave četvrti, a ne samo odmetnuti pojedinci, sklone ekstremizmu.

Cruzov prijedlog nije novotarija. Na osnovu borbe protiv nasilnog ekstremizma (CVE) već duže vrijeme policija kontrolira muslimanske zajednice, a prvo je uvedena u Bostonu, Los Angelesu i Minneapolisu 2004. godine.

Policija New Yorka špijunira džamije, društvene centre i druga muslimanska udruženja od 2002. godine.

Međutim, veći dio policijskog uspjeha CVE-a je zasnovan na nejasnoći njegovog operativnog djelovanja i na namjernom stvaranju vela neznanja. Tajna je i tiha – što je u potpunoj suprotnosti glasnoj, jezivoj i osornoj demonizaciji koju plasiraju Trump i Cruz.

To je retorika koja naoružava ISIL beskonačnom količinom propagandnog materijala koji može predstaviti potencijalnim regrutima, a popularne političke figure i lica sa malih ekrana – prije svega Trump – koriste se kao utjelovljenje američkog zla.

Trumpa – tog proizvoda Wall Streeta koji ne poštuje nikakva pravila, tog samodopadnog i bijesnog zlikovca koji predstavlja najgore od SAD-a – ISIL predstavlja kao utjelovljenje političara koji predvodi “rat protiv islama” potencijalnim regrutima u Evropi i SAD-u.

Ako je Trump “noćna mora liberalne Amerike”, onda je predsjednik Trump ispunjenje sna ISIL-ovog marketinga.

‘Samo početak’

Radikalizirajući učinak nasilne republikanske retorike na potencijalne regrute ISIL-a ne smije biti zanemaren, a potcjenjivanje tog učinka samo pojačava opasnost koja prijeti SAD-u.

I dok je borba protiv radikalizacije isključivo usmjerena na islam kao izvor te radikalizacije, te na muslimane kao krivce, mora se uzeti u obzir i širenje okvira borbe kako bi se ona usmjerila i na druge ekstremističke ideologije.

Kao što je to prikazano ovogodišnjom predsjedničkom kampanjom, ove ekstremističke ideologije više ne postoje na rubovima američkog društva, već su u potpunosti postale sastavni dio glavnog političkog diskursa. Njihova radikalna retorika uzbuđuje ljude ispunjene predrasudama, ohrabruje nasilje, a što je najopasnije, podržava apokaliptični sukob koji u propagandi plasira ISIL.

Može se reći da je Trump u pravu kada kaže da je “ovo samo početak”. Posebno ako bude u novembru izabran za predsjednika, a radikalne klevete koje plasira za prikupljanje glasova više ne budu samo izborna retorika, već postanu službeni stav i politika Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Ekstremisti koji predstavljaju najgori dio SAD-a, te pristalice ISIL-a koje utjelovljuju najgore od islama, zajedno se nadaju upravo tom rezultatu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera