Šešelj u Hagu – nevolje za Vladu

Šešeljevo hapšenje ne bi bilo zgodno za aktuelnu vlast, prije svega za Nikolića i Vučića (Anadolija)

Piše: Ratko Femić

Posle nekoliko meseci na slobodi lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj moraće ponovo da se vrati u pritvor u Scheveningenu. Takva je odluka Žalbenog veća Haškog tribunala čije sudije smatraju da u Hagu mora da bude održana nova rasprava na osnovu koje bi bila doneta odluka da li Šešelj ostaje na privremenoj slobodi ili mu se ona ukida.

Isti oni koji su, kada je haški vojvoda pušten iz pritvora, govorili da se to radi da bi se destabilizovala Vlada Srbije i njen premijer, sada to isto ponavljaju. Puštanje Šešelja je bilo udarac na premijera, a hapšenjem Šešelja ruši se Vučić.

Šešelj je odjednom postao faktor mira i stabilnosti vlasti koju je destabilizovao svojim povratkom iz pritvora. I to ne samo faktor stabilnosti u lokalnim okvirima, ako je verovati oceni srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da odluka Haga ugrožava stabilnost regije.

Srbija je preživela hapšenja onoliko haških optuženika, a sad će da je destabilizuje vraćanje Šešelja u Hag. Ali, možda naši ministri znaju nešto što mi ne znamo.

Konfuzija

Puštanje na slobodu, pa posle nekoliko meseci vaganje te odluke izgledaju prilično konfuzno i zato bude sumnju da se upotrebljavaju kao instrument pritiska na Vladu, mala pljuska da se uozbilje i ubrzaju donošenje nekih teških odluka.

Jedini opravdan razlog povratka lidera radikala bio bi čitanje presude, a činjenica je da bi vraćanje Šešelja u pritvor bilo mrcvarenje i za sudije Tribunala i za njega samog. Ako za 12 godina nisu mogli da izreknu presudu teško da će to da urade u produžecima ili na penale. 

Da su bili saopšteni jasni uslovi Šešeljeve slobode, pa da se onda razgovara da li je neki od njih prekršen, odluka o povratku u pritvor ne bi bila čudna. Ali, niti su Vladi Srbije koja je dala garancije za puštanje Šešelja ispostavljena određena ograničenja kojih bi se trebalo pridržavati, niti je neke posebne uslove imao optuženik, osim što nije smeo da utiče na svedoke u procesu i žrtve. Nejasno je šta se to promenilo u odnosu na prethodnih nekoliko meseci otkako je Šešelj na slobodi.

Predsednik SRS-a je, nakon što je – kako sam voli da kaže – pobedio Haški tribunal, nastavio da se bavi politikom i oporavljanjem posrnule stranke istom retorikom i istim alatima kojima se koristio do pre 12 godina kada je dobrovoljno otišao u Hag. Mogao je sam da se uveri da to više ne pali i ne pokreće mase. Sve vreme on svoje protivnike vređa, politički je aktivan i poslednjih dana ništa nije bio aktivniji nego inače.

Ako je Šešelj pušten iz humanitarnih razloga, zato što je teško bolestan i što je potrebno da se leči, da li to znači da se sada njegovo zdravstveno stanje naprasno popravilo? I lekari koji su dali preporuku da se on leči na slobodi moraće da preispitaju svoju odluku.

Jedini opravdan razlog povratka lidera radikala bio bi čitanje presude, a činjenica je da bi vraćanje Šešelja u pritvor bilo mrcvarenje i za sudije Tribunala i za njega samog. Ako za 12 godina nisu mogli da izreknu presudu teško da će to da urade u produžecima ili na penale. Takva igranka je nedopustiva za međunarodno pravo; optuženiku su pogažena prava na suđenje u razumnom roku i toga su svesne i sudije koje su ga se jedva ratosiljale, jer su dospele u ćorsokak i nisu znali šta će sa njim. Na kraju, ako je Šešelj stvarno teško bolestan – sam je izjavio da ima rak jetre i debelog creva – ne bi bilo zgodno da sama bolest okonča proces dok on bude u pritvoru.

Ali, ako Srbiju očekuju teške odluke i ako se malo pogleda iz drugog ugla koji bi zanemario negativne bodove kod dela biračkog tela izazvane samim činom hapšenja Šešelja, valjalo bi razmisliti kome odgovara da lider radikala ne bude tu? Onome ko diže najveću buku i njom pravi dimnu zavesu.   

Sve je to zbog NATO-a

I premijer Aleksandar Vučić i dežurni antiglobalista u Vladi, ministar za rad Aleksandar Vulin, smatraju da je nekoga pogodilo ono što je predsednik Vlade govorio na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja.

Premijer je tada rekao  da od Srbije niko ne može da traži da zaboravi i da nikada nećemo zaboraviti nijedan dan i nijednu žrtvu bombardovanja.

Koji bi to još bio razlog zbog kojeg bi neko sa Zapada hteo da disciplinuje Vladu Srbije? Možda uvođenje sankcija Rusiji, za koje je Srbija već rekla da ih neće uvoditi. Bilo je tumačenja da bi Srbija kao kandidat za članstvo u EU trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa državama članicama, ali sankcije Moskvi nikada nisu bile direktno ispostavljene kao uslov za bilo šta.

Sam povratak predsednika SRS-a u Srbiju, iako je najavljivan kao nešto što bi moglo da pomrsi konce vladajućoj koaliciji, nije ispunio očekivanja. Ma nije ni pecnuo vodeće političare.

Najproblematičnije je to što je Šešelj već nekoliko puta ponovio da se neće vratiti dobrovoljno i da će vlast morati da ga hapsi. Jeste malo neugodno jer državu sada vode nekada bliski Šešeljevi saradnici – predsednik Srbije Tomislav Nikolić mu je čak i kum.

Iako bi hapšenje Vojislava Šešelja moglo da izazove proteste njegovih pristalica, to ne bi bilo ni dugotrajno niti bi moglo da ugrozi stabilnost Vlade.

Već smo videli snagu radikala i na mitingu kojim je pozdravljen i dočekan njihov lider i nedavno kada su u centru Beograda palili zastave SAD, EU, NATO-a i Kosova. Teško je to dovesti u međusobnu vezu, ali je interesantno da je ovakav zahtev iz Haga došao tek posle ovog Šešeljevog performansa u kome su goreli simboli “najvećih neprijatelja Srba”.  

Sam povratak predsednika SRS-a u Srbiju, iako je najavljivan kao nešto što bi moglo da pomrsi konce vladajućoj koaliciji, nije ispunio očekivanja. Ma nije ni pecnuo vodeće političare.

Šešelj ne bi bio prvi haški optuženik koji je uhapšen, a davno je istrošena energija koja se tim povodom razlivala ulicama Beograda. Nezadovoljni sada psuju pred ekranom i seju otrov po društvenim mrežama.

Njegovo hapšenje ne bi bilo zgodno za aktuelnu vlast, pre svega za Nikolića i Vučića, jer bi to u delu njihovih birača koji su donedavno u kućama držali Šešeljeve portrete moglo da bude računato kao negativno brojanje; postojala bi mogućnost da neki od njih izvade iz podruma vojvodine slike i obrišu prašinu sa njih. Ali, daleko od toga da bi ta mala bura mogla da ih potopi.

Cirkus oko hapšenja, ako se ne postigne dogovor da se o Šešeljevoj slobodi prodiskutuje bez njegovog odlaska u Hag, izbledeće za dva dana. Progutaće ga neka nova senzacija, politička podmetačina ili kipuće obline neke starlete.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera