UEFA diplomatija – kazne blaže od očekivanih

UEFA je registrovala utakmicu službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije (EPA)

Piše: Slobodan Georgiev

BEOGRAD – Kao što je i bilo najavljeno, disciplinski organi UEFA-e brzo su doneli odluku o incidentu na prekinutoj utakmici Srbija – Albanija od 14. oktobra ove godine.

UEFA je registrovala utakmicu službenim rezultatom tri naprema nula u korist Srbije, jer tim Albanije ni pod kojim uslovima te večeri nije želeo da nastavi utakmicu, dakle ni pred praznim tribinama, ali su ti bodovi oduzeti Srbiji zbog niza propusta u organizaciji meča.

Glavna kazna

Pored toga, a to je glavna kazna, Srbija je kažnjana time što dve naredne utakmice u kvalifikacijama neće moći da igra u prisustvu publike i moraće da plati kaznu od 100 hiljada evra.

S druge strane, Albanija je kažnjena sa 100 hiljada evra i time bi trebalo da je stavljena tačka na ovaj slučaj.

UEFA je presudila tako da se i jedna i druga strana ne osete kao da su pobedile i to je dobar način da se reše ovakve situacije. Opet, utisak je da su kazne mogle da budu i drastičnije i tek bi trebalo da vidimo da li će neko od igrača biti kažnjen zbog tuče na terenu.

Ako bude pameti, Fudbalski savez Srbije se neće žaliti na ovakvu odluku jer je u Srbiji javnost bila zatrpavana pričom da ćemo možda biti izbačeni iz kvalifikacija, tako da ova odluka UEFA izgleda kao neko olakšanje.

Pored toga, srpski savez ima „dosije“ i svaki prestup se gleda kroz uveličavajuće staklo jer se godinama pokazuje da Srbija, kao država ne uspeva da se izbori sa problemom nasilja na fudbalskim utakmicama.

Ovakav ishod je dobar jer ima vremena, ako bi postojala takva volja u Savezu i državi, da se utvrdi ko je odgovoran za upad huligana na teren Partizana, što je, čini se, bio glavni prestup kojim se rukovodila Disciplinska komisija UEFA-e.

Srbiji se ponovila situacija iz kvalifikacija za prethodno EP kada je zbog incidenata na utakmici u Đenovi takođe izgubila bodove i bila osuđena da igra bez publike, što je docnije i dovelo do toga da se ne ode na Prvenstvo, uprkos odličnim igrama u završnici kvalifikacija.

Prekaljeni čiča

Ako bismo poredili ta dva slučaja, onda je UEFA u ovom bila blaga prema albanskoj strani jer se stekao utisak da su albanski navijači izazvali prekid puštanjem drona sa zastavom na teren stadiona Partizana. Međutim, očevidno srpska strana nije imala nikakve konkretne dokaze, nije imala da pokaže „albanskog Bogdanova“, tako da mi ni do danas ne znamo ko je tačno inicirao incident.

U Srbiji su se više u ovih deset dana od utakmice bavili optuživanjem ljudi iz FSS-a nego sprovođenjem prave kriminalističke istrage koja bi pomogla i ljudima iz Saveza da se u Nionu bore za srpsku reprezentaciju.

Oni koji su protiv predsednika FSS-a Tomislava Karadžića trudili su se da kroz tabloide njega predstave kao glavnog krivca, optužujući ga čak da je deo zavere protiv srbijanskog premijera Vučića, kojom se želi umanjiti njegov rejting.

Ovaj prekaljeni čiča, rodom iz Nikšića sa stanom u Subotici, odoleva godinama pritiscima sa različitih strana i uspeva da se održi na čelu saveza uprkos svemu: i neuspesima reprezentacije i skandalima u domaćem prvenstvu, kao i medijskoj paljbi kojoj je nemilosrdno izložen.

Za mnoge stvari je opravdano odgovoran, a u ovoj situaciji je odgovoran najviše zbog toga što ne želi, kao i ranije, da javno govori o onome što se zaista dešava i u Savezu i u odnosu Saveza i države.

Bez najveće scene

Sve ovo imaće za posledicu još jedno propušteno takmičenje za reprezentaciju Srbije koja ima solidan tim, dobro selektovane igrače koji igraju u najjačim evropskim ligama, ali nemaju godinama unazad nikakvo vođstvo.

Zbog toga će neki od značajnijih fudbalera sa ovih prostora, kao što je Branislav Ivanović na primer, završiti karijere sa puno utakmica u nogama za reprezentaciju, ali bez igranja na najvećoj sceni.

A to je pozicija fudbalera iz malih i nevažnih država. A, mi svakako verujemo da to nismo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera