Samo matrijarhat spašava deželu

Bratušek: Nisam političarka s iskustvom i zato se osjećam jačom (Al Jazeera)

Piše: Aleksandar Mlač

U slovenski riječnik i društvenu praksu se ponovo vratila davno zaboravljena riječ -matrijarhat.

Slovenski socijalni pisci su taj pojam u prošlosti uzimali za moto svojih književnih djela. Matrijarhat je političko-socijalno uređenje društva u kojem najvišu funkciju ima žena-majka porodice.

Pisac Ivan Cankar, čija je priča Zastidio se majke nekada bila sastavni dio obavezne lektire, ovjekovječio je pojam majke i žene.

Slovenija danas slavi svoju svjetski poznatu smučarku Tinu Maze. Do sada najuspješnija smučarka u historiji Slovenije pobrala je sve što se u toj, uslovno rečeno, ipak individualnoj sportskoj disciplini može. Postala je pojam za sportsku historiju Slovenije i svijeta.

Druga, koja ima priliku da pokaže da žena majka sa svojom etikom i osjećanjem za socijalnu pravdu može učiniti mnogo za društvo, nakon obaranja sa vlasti premijera Janeza Janše, je mandatarka za sastav nove slovenske vlade Alenka Bratušek.

Šansu ima, ali da li će je iskoristiti pitanje je koje si mnogi domaći i strani posmatrači postavljaju.

Matrijarhat je političko-socijalno uređenje društva u kojem najvišu funkciju ima žena-majka porodice.

U novijoj evropskoj historiji poznati su premijeri i predsjednici žene na čelu država. Spomenimo samo “Željeznu lady” Margaret Thatcher u Velikoj Britaniji, koja šansu nije do kraja iskoristila. Naprotiv. Njemačka kancelarka Angela Merkel je još na vlasti i u evropskoj i svjetskoj politici zauzima vidno mjesto. Prije svega u korist Njemačke. Jer, pored ostalog, Evropu i njenu evropsku zajednicu uporno dijeli na “stare” i “nove” članice, sa svim posljedicama za “nove”.

Njene mjere štednje sve više doživljavaju kritiku i ekonomista na Zapadu. Tu su, zatim, Isabel Peron, Indira Gandhi, Sirimavo Bandaranaike, Golda Meir, Benazir Bhutto, pa u bližoj okolini i u novije vrijeme Julija Timošenko, a zašto ne navesti i “susjedu” Jadranku Kosor.

Modna revija

Tina Maze je po broju uspjeha u jednoj sezoni pobijedila i velikog Hermanna Maiera (“Herminatora”), osvojila najviše bodova u sezoni i popela se na tron svjetskog smučanja. Da li će Alenki Bratušek uspjeti da se uzdigne do slovenskog političkog vrha? Na tom putu joj stoje brojne prepreke.

Četrdesetdvogodišnjoj tehnologinji i magistrici, koja je iskustva u struci i politici prikupljala od općine Kranj, u kojoj je bila savjetnik, do u prijašnjim sazivima ministarstvima za privredu i finansije, u kojima se potvrdila kao stručnjak za budžet, predstoji  sklapanje vladine koalicije s Građanskom listom Gregora Viranta, Demokratskom strankom umirovljenika Karla Erjavca i s Ljudskom (narodnom) strankom Franca Bogoviča. I, što nije manje važno, izrada odgovarajućeg programa, koji bi trebalo zemlju izvući iz krize.

“Želim da nas žene cijenite ne po dužini naših suknji, već po dalekosežnosti naših mjera”, rekla je sa govornice Parlamenta Bratušek nakon izbora za mandatarku, u koji je ušla u – hlačama. Nacionalna televizija odgovorila joj je “modnom revijom” žena u Parlamentu. O dalekosežnosti mjera nije rekla ništa, jer ni nakon prvih razgovora s potencijalnim partnerima u koaliciji niko nije želio davati izjave.

Može li deviza ‘Ko će kome nego svoj svome’ biti pogubna i za Alenku Bratušek?

Ali, u javnost je procurilo nekoliko ne nevažnih činjenica. Budući ministri bi trebali biti predsjednici koalicionih stranaka. Velika bitka unutar koalicije i traženje kompromisa vodit će se oko slovenske slabe banke. Da li samo jedna slaba banka, ili da svaka postojeća osnuje svoju slabu banku. I oko državnog holdinga. Treba li, ili ne treba.

Tini Maze su upravo Slovenci pokušali spriječiti osvajanje jednog od prvih mjesta na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu, kada su se u trenutku kada je jurila bijelom stazom umiješali na istu radijsku frekvenciju putem koje joj je njen trener Andre Massi davao važna uputstva. Pokušaj osvete Tini, a prije svega njenom treneru i partneru, koji (zamislite) nije Slovenac, nego Italijan. Ljudska zloba. Može li deviza “Ko će kome nego svoj svome” biti pogubna i za Alenku Bratušek?

Neće moći sama

Tek što je imenovana za mandatarku, počele su priče pokrenute iz politički protivničkih krugova da je prepisala svoj magistarski rad, s čime je stavljena u red poslanika u Parlamentu koji su optuženi za plagijat svojih magistarskih i doktorskih diploma i falsificiranje fakultetskih diploma. Njen stranački kolega Jani Medendorfer je nakon toga rekao da će joj sada protivnici pronaći i da ima ljubavnika.

“Nisam političarka s iskustvom i zato se osjećam jačom”, rekla je Bratušek nakon izbora za mandatarku. Da li će biti dovoljno jaka da krene u reforme, koje će od Slovenije napraviti zemlju privrednog napretka, bez korupcije, etičku i moralnu, ostaje da se vidi.

To, naravno, neće moći sama. To isto se pitaju i oni koji već mjesecima izlaze na ulice gradova zahtijevajući upravo takvu državu. Učesnici sveslovenskih ustanaka nemaju namjeru prestati sa svojim zahtjevima. Ističu da činjenica da su pali Janša i gradonačelnik Maribora Franc Kangler još nije garancija ispunjenja njihovih želja.

Jedna sportska heroina i jedna sama žena na čelu države još ne znači ustoličenje političko-socijalnog uređenja s majkom kao glavim faktorom stabilnosti.

Prema njima, garancija nije ni dolazak nove mandatarke, kojoj zamjeraju što nije raskrstila sa svojim (donedavnim stranačkim) šefom Zoranom Jankovićem. Rekli su to prilikom nedavnih protesta u Kopru, a reći će isto i na demonstracijama u Ljubljani zakazanim za dan nakon 8. marta. Njihove želje slivene u devizu “Gotov si” usmjerene su sada i na promjene u Parlamentu, a one su moguće samo na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Otuda i logično pitanje nije li smjena Janšine Vlade samo put do njih i do korjenitijih promjena u načinu upravljanja državom, upravljanja u kojem će etika, moral i tolerancija biti normalne osobine upravljača narodom.

Dolazak Alenke Bartušek na mjesto mandatrke za novu Vladu i vjerovatno za njenu predsjednicu samo je potvrda istine da “jedna lasta ne čini proljeće”, odnosno da jedna sportska heroina i jedna sama žena na čelu države još ne znači ustoličenje političko-socijalnog uređenja s majkom kao glavnim faktorom stabilnosti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera