Da li je UN uopće više relevantan?

Sirijski ambasador u UN-u Bashar al-Jafari pred glasanje o rezoluciji koja bi osudila vlasti u Siriji za nasilje u zemlji (AFP)

Piše: Sarah Mousa

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u decembru je u intervjuu sa Barbarom Walters izjavio da Ujedinjeni narodi nisu kredibilna institucija, i da je to samo “igra” u kojoj zemlje učestvuju. Iako “kredibilan” možda nije najprikladniji opis, sigurno ne za UN u cijelosti, Assadovo preispitivanje svetosti institucije nije toliko neskladno kao njegova politička prošlost.

Vijeće sigurnosti UN-a nedavno je zbog ruskog i kineskog veta odbacilo prijedlog da podrži mirovnu inicijativu Arapske lige za Siriju, ali to nije toliki neuspjeh za sirijsku revoluciju koliko za UN kao instituciju.

Osigurati interese

Vijeće sigurnosti se drži kao ostatak iz prošlog doba; umjesto da izražava globalnu zabrinutost, to je platforma za stalne članice da potvrđuju hijerarhiju svjetskog poretka.  Svaka od pet stalnih članica pojedinačno – onih zemalja koje se smatraju najvećim silama u osnivanju UN-a poslije Drugog svjetskog rata – imaju pravo da stave veto na bilo koju rezoluciju.

U Hami je 1982. ubijeno 40.000 stanovnika

Odbacivanje sirijskog plana u Vijeću sigurnosti UN-a poklopilo se sa obilježavanjem godišnjice masakra u Hami, u kojem je 1982. u napadima vojske na grad ubijeno oko 40.000 stanovnika. Bio je to pravi podsjetnik za Sirijce na domaću i međunarodnu šutnju koja je vladala tada, kao i na njihovu odgovornost da reagiraju sada – čak iako niko drugi neće.

Režim u Siriji neće pasti u ruke vanjskih entiteta, već u ruke sirijskog naroda u zemlji i van nje, te Slobodne sirijske vojske, hrabrih oružanih snaga koje pomažu u zaštiti građana od brutalnosti Assadovog režima. Iako je međunarodni pritisak možda donekle smanjio krvoproliće u Siriji, nedostatak istoga neće osuditi na propast revoluciju u toj zemlji.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada