Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a nakon ruskog napada na Kijev

Rusija je u ponedjeljak projektilom pogodila glavnu dječiju bolnicu u Kijevu, a raketirala je i druge gradove širom Ukrajine, pri čemu je poginulo najmanje 36 civila.

U ruskom raketnom napadu na Kijev poginulo je 36 civila i pogođena dječija bolnica (Oleksandr Ratushniak / Reuters) (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sastat će se danas, na zahtjev Velike Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i SAD-a, zbog napada ruske vojske na Kijev, u kojem je ubijeno 36 ljudi i oštećena glavna dječija bolnica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je najavio da će Ukrajina zatražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodao je da Kijev očekuje konkretne korake zapadnih partnera da ojača svoju protuzračnu odbranu i zaštiti energetski sektor tokom samita NATO ove sedmice, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Smrtonosni val zračnih napada

Rusija je u ponedjeljak projektilom pogodila glavnu dječiju bolnicu u Kijevu, a raketirala je i druge gradove širom Ukrajine, pri čemu je poginulo najmanje 36 civila u najsmrtonosnijem valu zračnih napada u više mjeseci.

Vlada je proglasila dan žalosti u utorak zbog jednog od najgorih zračnih napada od početka rata, za koji je rekla da pokazuje koliko hitno Ukrajina od svojih zapadnih saveznika treba pomoć kada je riječ o njenoj protuzračnoj odbrani.

Rusko ministarstvo odbrane je reklo da su njihove snage izvele napade na ciljeve ukrajinske odbrambene industrije i aviobaze u zemlji.

Moskva ponovno poriče da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, iako su u njenim napadima poginule hiljade civila otkako je počela svoju invaziju u februaru 2022.

Izvor: Agencije